Εισιτήρια για την «Οδύσσεια» του Νόλαν βγήκαν σε προπώληση και εξαντλήθηκαν σε λίγα λεπτά

Εισιτήρια για την «Οδύσσεια» του Νόλαν βγήκαν σε προπώληση και εξαντλήθηκαν σε λίγα λεπτά Facebook Twitter
Ο Ματ Ντέιμον είναι ο Οδυσσέας του Κρίστοφερ Νόλαν / Φωτογραφία: Universal Studios
0

Τα εισιτήρια για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν που βγήκαν σε προπώληση χθες στις ΗΠΑ, εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά.

Η μεταπώληση κάθε εισιτηρίου φτάνει και τα 200 δολάρια, καθώς η ταινία ξεπούλησε στις αίθουσες Imax 70mm, ένα χρόνο πριν την πρεμιέρα της και με τα γυρίσματα εν εξελίξει.

Όπως αναφέρει το Variety, ο 24χρονος Τζούλιαν Φλόρες, υπάλληλος των Universal Studios στο Μπέρμπανκ, δεν ήθελε να ρισκάρει να χάσει θέση στην πολυαναμενόμενη Οδύσσεια του Κρίστοφερ Νόλαν. Έτσι, αντί να μπει στο Fandango μαζί με χιλιάδες κινηματογραφόφιλους το βράδυ της Τετάρτης, πήγε προσωπικά στο τοπικό AMC και εξασφάλισε το εισιτήριό του για την πρεμιέρα - που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2026.

«Όταν πήγα στο γκισέ, οι υπάλληλοι άρχισαν να γελούν, σαν να ήμουν τρελός», λέει ο Φλόρες. «Δεν τους κατηγορώ. Είναι εντελώς τρελό να σκέφτομαι τι θα κάνω μια Πέμπτη του Ιουλίου του 2026».

Λίγες ώρες αργότερα, είχε κάθε λόγο να χαμογελά. Η τολμηρή απόφαση της Universal να διαθέσει από τόσο νωρίς τα εισιτήρια για τις Imax 70mm προβολές της Οδύσσειας, είχε ως αποτέλεσμα να εξαντληθούν οι θέσεις στις ΗΠΑ μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι προβολές έγιναν ανάρπαστες - οι μεταπωλήσεις φτάνουν τα 1.000 δολάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 95% των διαθέσιμων θέσεων πουλήθηκε μέσα στην πρώτη ώρα. Πολλοί χρήστες έσπευσαν να δημοσιεύσουν στα social media screenshots των εισιτηρίων τους, ενώ άλλοι έμειναν εκτός λόγω προβλημάτων με τις ιστοσελίδες κρατήσεων.

Αμέσως μετά την έναρξη των πωλήσεων, άρχισαν να εμφανίζονται αγγελίες στη δευτερογενή αγορά. Στο Ebay, εισιτήρια για προβολή στο Cinemark του Ντάλας πωλούνται με καπέλο 400% - ακόμη και για καθίσματα στην άκρη της δεύτερης σειράς. Τετραπλό πακέτο για την AMC Lincoln Square της Νέας Υόρκης έχει φτάσει να διατίθεται στα 1.000 δολάρια.

Οδύσσεια: Ο Νόλαν ως brand από μόνος του

Η απήχηση του Νόλαν δεν εκπλήσσει. Από το Dark Knight έως το Inception και το Oppenheimer, ο σκηνοθέτης έχει αναδειχθεί σε εγγύηση επιτυχίας για το box office. Η Οδύσσεια, που βρίσκεται ακόμη στα γυρίσματα, με πρόσφατα πλάνα από Ματ Ντέιμον, Τομ Χόλαντ και Ζεντάγια στη Σκωτία, αναμένεται να συνεχίσει αυτή την πορεία.

Ωστόσο, η έλξη που ασκεί ο Νόλαν ξεπερνά το όνομά του. Οι θαυμαστές του ενδιαφέρονται βαθιά για τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να προβάλλονται οι ταινίες του. Πιστός υποστηρικτής του φιλμ και των προβολών IMAX, γυρίζει ολόκληρη την Οδύσσεια σε 70mm, καθιστώντας την την πρώτη στούντιο ταινία μεγάλου μήκους που παράγεται εξ ολοκλήρου με αυτόν τον τρόπο.

«Είναι τολμηρό, είναι λαμπρό και είναι τολμηρό», λέει ο Πολ Ντερκαραμπεντιάν, ανώτερος αναλυτής της Comscore. «Αλλά μόνο κάποιος του μεγέθους του Νόλαν θα μπορούσε να το πετύχει. Είναι brand από μόνος του. Αν κάποιος άλλος το δοκίμαζε, θα τον κορόιδευαν».

Οδύσσεια: Πρωτοπορία marketing ή ρίσκο;

Η απόφαση της Universal θεωρείται πρωτοποριακή, αφού τα εισιτήρια για κινηματογραφικές πρεμιέρες σπανίως κυκλοφορούν νωρίτερα από μερικούς μήνες πριν την προβολή. Όμως η επιτυχία της προπώλησης υποδηλώνει ότι τέτοιες κινήσεις μπορούν να αναζωογονήσουν το ενδιαφέρον του κοινού σε μια εποχή που το box office πασχίζει να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

«Η τακτική αυτή δημιουργεί άμεση δημοσιότητα», τονίζει ο Σον Ρόμπινς, διευθυντής αναλυτικών στοιχείων στο Fandango. «Όταν κάνεις κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, η ταινία αποκτά τη δυναμική ενός γεγονότος».

Παρότι η φρενίτιδα για τα Imax 70mm είναι αδιαμφισβήτητη, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η Universal σχεδιάζει να προσφέρει την Οδύσσεια σε πληθώρα προβολών και μετά το πρεμιέρα weekend. Ενώ οι πρώτες ημέρες ενδέχεται να είναι ήδη sold out, αναμένονται νέες παρτίδες εισιτηρίων όσο πλησιάζει η ημερομηνία πρεμιέρας. Επιπλέον, η ταινία θα προβληθεί και σε standard αίθουσες, αλλά και σε άλλα premium formats όπως το Dolby.

Ωστόσο, για τους πιστούς του Νόλαν, τίποτα δεν συγκρίνεται με την εμπειρία του IMAX 70mm. 

Ο Νόλαν και η «επανάσταση» του IMAX

Ο Κρίστοφερ Νόλαν υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση κάμερας IMAX από το Dark Knight (2008), ενώ έχει αξιοποιήσει την τεχνολογία και στα Inception, Interstellar και Tenet, δίνοντας στις ταινίες του κινηματογραφική κλίμακα και οπτική μεγαλοπρέπεια.

Η περίπτωση του Oppenheimer ήταν ενδεικτική της δυναμικής της συγκεκριμένης μορφής: η IMAX έκδοση συνεισέφερε το 20% των συνολικών εσόδων, με αίθουσες να ξεπουλούν επί εβδομάδες και θεατές να διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να δουν την ταινία σε 70mm.

Με την πώληση εισιτηρίων για την Οδύσσεια να ξεκινά τόσο νωρίς, γίνεται σαφές ότι η Universal και η IMAX προετοιμάζονται για μια ανάλογη κινηματογραφική εμπειρία και εμπορική επιτυχία - σε μία από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της δεκαετίας.

Το all-star καστ της Οδύσσειας του Νόλαν

Η Οδύσσεια, εμπνευσμένη από το ομηρικό έπος, αφηγείται το μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι του βασιλιά της Ιθάκης μετά τον Τρωικό Πόλεμο. Ο Ματ Ντέιμον ενσαρκώνει τον Οδυσσέα, ενώ τον γιο του Τηλέμαχο υποδύεται ο Τομ Χόλαντ. Το πολυπρόσωπο καστ περιλαμβάνει επίσης τις Αν Χάθαγουεϊ, Ζεντάγια, Λουπίτα Νιόνγκο, τον Ρόμπερτ Πάτινσον, τη Σαρλίζ Θερόν και τον Τζον Μπέρνθαλ.

Η Οδύσσεια αποτελεί τη δεύτερη συνεργασία του Νόλαν με την Universal μετά τον Oppenheimer, ενώ είναι και η πρώτη ταινία στην ιστορία που θα γυριστεί εξ ολοκλήρου με κάμερες IMAX.

Με πληροφορίες από το Variety

 
 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Με φόντο, στο κάτω μέρος, το κεφάλι ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος η λιτή αφίσα συνοδεύεται από το σύνθημα «Αψήφησε τους Θεούς» τονίζοντας μαζί με τον τίτλο και το όνομα του σκηνοθέτη ότι η ταινία γυρίστηκε «εξ ολοκλήρου με κάμερες IMAX»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Πολιτισμός / Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Στο Venezuelan Youth, η Silvana Trevale φωτογραφίζει παιδιά και εφήβους στη Βενεζουέλα μακριά από τα συνηθισμένα κλισέ της κρίσης: μέσα στην ομορφιά, την αγωνία, την πρόωρη ενηλικίωση και την επιθυμία μιας γενιάς να μη χαθεί.
THE LIFO TEAM
Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Πολιτισμός / Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο House of Nisaba του Moderna Museet, ο Soufiane Ababri επιστρέφει στο προσκήνιο με μια ζωγραφική φτιαγμένη από κρεβάτια, χρωματιστά μολύβια, queer σώματα, ανδρική ευαλωτότητα και μετα-αποικιακή μνήμη.
THE LIFO TEAM
Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Πολιτισμός / Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Στο νέο μυθιστόρημα της Meena Kandasamy, μια γυναίκα βλέπει το πρόσωπό της να κυκλοφορεί σε ένα ψεύτικο sex tape. Το Fieldwork as a Sex Object μιλά για deepfakes, online διαπόμπευση και τη μισογυνική βία της ψηφιακής εποχής.
THE LIFO TEAM
Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Πολιτισμός / Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Ο Γουίλεμ Νταφόε συμμετέχει στις 24 Ιουνίου, στο SNF Nostos 2026, σε σκηνική ανάγνωση του «Εχθρού του Λαού» του Ίψεν, ενός έργου για την αλήθεια που γίνεται απειλή όταν συγκρούεται με την εξουσία, το χρήμα και την κοινή γνώμη.
THE LIFO TEAM
Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Πολιτισμός / Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Με αφορμή την επανακυκλοφορία σπάνιων εικόνων από τη φωτογράφηση της Vogue στη Villa Ponti, ξανανοίγει η ιστορία της εντυπωσιακής συλλογής έργων του Φράνσις Μπέικον που είχαν η Σοφία Λόρεν και ο Κάρλο Πόντι: ένα σπίτι όπου το ιταλικό glamour, η οικογένεια, η αγορά τέχνης και τα παραμορφωμένα σώματα του Μπέικον έζησαν για λίγο μαζί.
THE LIFO TEAM
Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Πολιτισμός / Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Ύστερα από 40 χρόνια ερευνών, καθυστερήσεων και ανατροπών, το ιδιωτικό υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ άνοιξε ξανά στο Παλάτι των Βερσαλλιών, ανακατασκευασμένο σχεδόν από το μηδέν.
THE LIFO TEAM
Ποιος είναι ο Panayotis Pascot, ο Γάλλος κωμικός με το ελληνικό όνομα που γεμίζει θέατρα;

Πολιτισμός / Ποιος είναι ο Panayotis Pascot, ο Γάλλος κωμικός με το ελληνικό όνομα που γεμίζει θέατρα;

Στα 27 του, ο Panayotis Pascot γεμίζει θέατρα στη Γαλλία, έχει γράψει best seller για την κατάθλιψη, την οικογένεια και την ομοφυλοφιλία του, και ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του one-man show στην Όπερα Γκαρνιέ.
THE LIFO TEAM
Ο σκηνοθέτης του Cinema Paradiso τιμάται στην Ταορμίνα για τον «βασιλιά του κασμίρ»

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του Cinema Paradiso τιμάται στην Ταορμίνα για τον «βασιλιά του κασμίρ»

Από το Cinema Paradiso στον «βασιλιά του κασμίρ»: ο Τζουζέπε Τορνατόρε τιμάται στην Ταορμίνα για την ταινία του πάνω στον Μπρουνέλο Κουτσινέλι και τον ιταλικό μύθο της πολυτέλειας με ανθρώπινο πρόσωπο.
THE LIFO TEAM