Γάζα: Ισραηλινό πλήγμα στη μοναδική καθολική εκκλησία - Δύο νεκροί και τραυματίες

Γάζα: Ισραηλινό πλήγμα στη μοναδική καθολική εκκλησία - Δύο νεκροί και τραυματίες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Χ
0

Ισραηλινοί πύραυλοι έπληηαν τη μοναδική καθολική εκκλησία στη Γάζα, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Αρκετοί ακόμη, τραυματίστηκαν έπειτα από το πλήγμα, το οποίο φέρεται να προήλθε από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), στο συγκρότημα της Αγίας Οικογένειας – τη μοναδική ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας. Την πληροφορία ανακοίνωσε σήμερα το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

«Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα πλήγματος, πιθανότατα από τον ισραηλινό στρατό, στο συγκρότημα της Αγίας Οικογένειας σήμερα το πρωί», ανέφερε το Πατριαρχείο σε επίσημη ανακοίνωση. 

Γάζα: Τραυματίας ο εφημέριος της καθολικής εκκλησίας

Το ίδιο το Πατριαρχείο είχε κάνει γνωστό από νωρίς ότι ο ιερέας της ενορίας, πατήρ Γκαμπριέλε Ρομανέλι, τραυματίστηκε κατά το πλήγμα, ενώ η εκκλησία υπέστη εκτεταμένες ζημιές. Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, ο Ναός της Αγίας Οικογένειας έκανε λόγο για «αριθμό τραυματιών, ορισμένοι εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση».

Ο πατήρ Ρομανέλι, αργεντίνικης καταγωγής, συνήθιζε να ενημερώνει τον πάπα Φραγκίσκο για την κατάσταση στη Γάζα μέσω τακτικών τηλεφωνικών επικοινωνιών και γραπτών μηνυμάτων. Σε βίντεο του Reuters από το νοσοκομείο Αλ-Αχλί, καταγράφεται ο ίδιος να δέχεται ιατρική φροντίδα, με επιδέσμους στο πόδι του.

Ο Αργεντινός πατήρ Ρομανέλι συνήθιζε να ενημερώνει τακτικά τον εκλιπόντα πάπα Φραγκίσκο για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση τηλεφωνικά και μέσω μηνυμάτων. 

Μελόνι: Απαράδεκτες οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά αμάχων

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατηγόρησε το Ισραήλ για το πλήγμα στο θρησκευτικό συγκρότημα. «Οι επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού, που το Ισραήλ πραγματοποιεί εδώ και μήνες, είναι απαράδεκτες. Καμία στρατιωτική επιχείρηση δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια στάση», υπογράμμισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) επιβεβαίωσαν πως είναι ενήμερες για το περιστατικό και -κατά την πάγια τακτική τους- «διεξάγουν έρευνα»: «Γνωρίζουμε τις αναφορές για ζημιές που υπέστη ο Ναός της Αγίας Οικογένειας στην Πόλη της Γάζας και για θύματα στο σημείο. Οι συνθήκες του περιστατικού βρίσκονται υπό εξέταση», ανέφερε ανακοίνωση των IDF.

Προσέθεσαν δε ότι «καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν τα πλήγματα σε αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων χώρων λατρείας, και εκφράζουν τη λύπη τους για τυχόν ζημιές που προκαλούνται σε αυτούς».

Το Βατικανό, μέχρι στιγμής, δεν έχει προχωρήσει σε επίσημο σχόλιο για το περιστατικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Διεθνή / Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Οι Αρχές επέβαλαν πλήρες μπλακ άουτ στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο στρατός περιπολεί στους δρόμους
LIFO NEWSROOM