Ο βρετανικός Guardian αποκαλύπτει σήμερα ότι ο ευρωπαϊκός κολοσσός κατασκευής πυραύλων MBDA προμηθεύει κρίσιμα εξαρτήματα για την κατευθυνόμενη βόμβα GBU-39, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς από το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα και φέρεται να έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους αμάχων, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.
Η MBDA, η οποία ανήκει στις BAE Systems (Ην. Βασίλειο), Airbus (Γαλλία) και Leonardo (Ιταλία), διαθέτει εργοστάσιο στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, όπου κατασκευάζει τα χαρακτηριστικά πτυσσόμενα «φτερά» της GBU-39. Η συγκεκριμένη βόμβα εκτοξεύεται από αέρος και θεωρείται «υψηλής ακρίβειας», ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του Guardian σε συνεργασία με τα Disclose και Follow the Money, έχει χρησιμοποιηθεί σε τουλάχιστον 24 επιβεβαιωμένες επιθέσεις κατά πολιτικών στόχων στη Γάζα, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2024, αφήνοντας πίσω πάνω από 500 νεκρούς, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 100 παιδιά.
Τα έσοδα από την παραγωγή της MBDA Inc στις ΗΠΑ μεταφέρονται μέσω της MBDA UK στο Χερτφορντσάιρ και στη συνέχεια καταλήγουν στον μητρικό όμιλο στη Γαλλία. Παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανέστειλε το Σεπτέμβριο 29 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ λόγω «σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου», η απαγόρευση δεν καλύπτει εξαγωγές από θυγατρικές εκτός της χώρας, όπως η MBDA Inc. Αυτό σημαίνει ότι η προμήθεια εξαρτημάτων για τις βόμβες μπορεί να συνεχίζεται αδιάλειπτα.

«Φοβάται να περπατήσει, λέει ότι πατάει πάνω σε πτώματα»
Η πιο φρικτή από τις επιθέσεις που παρουσιάζει η έρευνα του Guardian σημειώθηκε στις 26 Μαΐου 2024, όταν μια GBU-39 έπληξε το σχολείο Fahmi al-Jarjawi στην πόλη της Γάζας. Η βόμβα έπεσε στις 2 π.μ., ενώ δεκάδες οικογένειες κοιμούνταν στις αίθουσες. Στην επίθεση σκοτώθηκαν 36 άνθρωποι, ανάμεσά τους 18 παιδιά.
Στο νοσοκομείο κατέληξε σοβαρά τραυματισμένη η πεντάχρονη Χανίν αλ-Γουάντι, η οποία επέζησε με εγκαύματα και βαθιά ψυχικά τραύματα, ενώ οι γονείς και η αδερφή της σκοτώθηκαν. «Φοβάται να περπατήσει, λέει ότι πατάει πάνω σε πτώματα», δήλωσε ο θείος της.
Εξειδικευμένοι ερευνητές αναγνώρισαν θραύσματα GBU-39 με τη χαρακτηριστική σήμανση «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΥΨΩΣΗ ΣΤΑ ΦΤΕΡΑ» και εξαρτήματα της MBDA στον τόπο επίθεσης.
Η Διεθνής Αμνηστία και τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτηρίζουν ορισμένα από τα πλήγματα πιθανά εγκλήματα πολέμου. Συνολικά, τουλάχιστον 16 επιθέσεις με GBU-39 είχαν στόχο σχολεία, τα οποία λειτουργούσαν ως καταφύγια εκτοπισμένων.

«Η MBDA επωφελείται από τον εξοπλισμό του Ισραήλ»
Η MBDA επιβεβαίωσε τη σύμβασή της με την Boeing για τα φτερά της βόμβας, υποστηρίζοντας ότι συμμορφώνεται με όλους τους εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς. Ωστόσο, οργανώσεις κατά του εμπορίου όπλων, όπως η Campaign Against Arms Trade, ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον τερματισμό τέτοιων σχέσεων. «Η MBDA επωφελείται από τον εξοπλισμό του Ισραήλ. Θα μπορούσε να πουλήσει τη θυγατρική της στις ΗΠΑ, αν δεν ήθελε να είναι συνένοχη», δήλωσε ο Sam Perlo-Freeman.
Παρά τα αιτήματα για πλήρες εμπάργκο και τις εκθέσεις του ΟΗΕ που τεκμηριώνουν γενοκτονικά μοτίβα στη Γάζα, καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κυρώσεις κατά των εταιρειών που εμπλέκονται.
Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ Φραντσέσκα Αλμπανέζε τονίζει ότι η συνέχιση της καταστροφής οφείλεται εν μέρει στο ότι είναι επικερδής: «Ο τερματισμός της δεν θα έρθει χωρίς λογοδοσία του ιδιωτικού τομέα».
Με πληροφορίες από Guardian