Σε μια από τις πιο εκτενείς και ειλικρινείς συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει Παλαιστίνια αξιωματούχος στην ευρωπαϊκή δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια, η υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν δήλωσε στην Euronews ότι ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα είναι πλουραλιστικό, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στα δικαιώματα των γυναικών και στις διεθνείς συμφωνίες, ακόμη και σε αυτές που αφορούν την ασφάλεια του Ισραήλ.
«Θα πρόκειται για μια πλουραλιστική κοινωνία. Θα υπάρχει χώρος για τις γυναίκες. Είμαι γυναίκα, είμαι υπουργός Εξωτερικών, είμαι χριστιανή και αρμενικής καταγωγής», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το μελλοντικό κράτος θα σέβεται κάθε συμφωνία που έχει υπογράψει η Παλαιστίνη με τους γείτονές της.
Σοκαρισμένη από τη σιωπή της ΕΕ για τη Γάζα
Η Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, η πρώτη γυναίκα ΥΠΕΞ στην ιστορία της Παλαιστινιακής Αρχής, εξέφρασε έντονη απογοήτευση για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και τη βία στη Δυτική Όχθη.
«Ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί παιδιά να σφαγιάζονται ενώ περιμένουν ιατρική φροντίδα σε σκηνές, ανθρώπους να σκοτώνονται ενώ στέκονται σε ουρές για βασικά τρόφιμα», δήλωσε, κατηγορώντας την ΕΕ για «σοκαριστική και απογοητευτική» αδράνεια.
Η ίδια υπενθύμισε ότι ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά τόνισε πως η λύση εξακολουθεί να είναι η δημιουργία ενός ενιαίου, δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους, υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη.
Η υπουργός δεν έκρυψε την ύπαρξη διαφθοράς εντός της Παλαιστινιακής Αρχής και του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, σημειώνοντας ότι «είμαστε σε διαδικασία κάθαρσης». Όπως είπε, το πρόβλημα είναι διαρθρωτικό και ενισχύεται από την ισραηλινή κατοχή:«Δεν είναι δικαιολογία, αλλά η διαφθορά υπάρχει παντού. Και θυμηθείτε, είμαστε υπό κατοχή – και η κατοχή διαφθείρει. Η εξάρτηση από εξωτερική χρηματοδότηση διαφθείρει, όπως και η αδυναμία να ελέγξεις τις δικές σου δομές», ανέφερε.
Ωστόσο, τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει «ατζέντα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης», καταπολεμά το νεποτισμό και προσπαθεί να επιβάλει κανόνες και διαφάνεια στη διοίκηση. «Αυτά τα πράγματα απαιτούν χρόνο», σημείωσε.
Η ελπίδα για το παλαιστινιακό κράτος και η στάση του Ισραήλ
Παρά τη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και την αυξανόμενη βία στη Δυτική Όχθη, η Παλαιστίνια ΥΠΕΞ δηλώνει ότι εξακολουθεί να πιστεύει στην υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών, η οποία –όπως λέει– παραμένει η μόνη βιώσιμη προοπτική.
Αντίθετα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι, έχει πρόσφατα αποκηρύξει δημόσια τη λύση των δύο κρατών, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει ιστορικά και βιβλικά δικαιώματα στις παλαιστινιακές περιοχές και προτείνοντας η Παλαιστινιακή κρατικότητα να εγκαθιδρυθεί σε άλλο μουσουλμανικό κράτος.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Αγκχαμπεκιάν Σαχίν προειδοποίησε ότι χωρίς προοπτική δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, οι προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες –όπως η Σαουδική Αραβία– θα παγώσουν. «Η Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες έχουν καταστήσει σαφές πως χωρίς λύση για το παλαιστινιακό, δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση», δήλωσε.
Το «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» και η αντίδραση του αραβικού κόσμου
Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Φεβρουάριο, ο οποίος είχε πει ότι σκοπεύει να «πάρει στα χέρια του» τη Γάζα και να τη μετατρέψει σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Η φράση αυτή προκάλεσε οργή στον αραβικό κόσμο, που απέρριψε συλλογικά την οποιαδήποτε σκέψη για μετακίνηση ή εκδίωξη Παλαιστινίων από τις εστίες τους.
Η Σαχίν κατέληξε λέγοντας πως η προώθηση του παλαιστινιακού κράτους εξαρτάται πλέον από πολιτική βούληση και διεθνή πίεση. Στις 28 και 29 Ιουλίου αναμένεται διεθνής διάσκεψη στη Νέα Υόρκη για το παλαιστινιακό, υπό τη συμπροεδρία της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας.
Με πληροφορίες από Euronews