Από τον Ντράζεν Πέτροβιτς και τον Άιρτον Σένα στον Ντιόγκο Ζότα: Οι αθλητές που έχασαν την ζωή τους σε τροχαίο

Από τον Ντιόγκο Ζότα στον Ντράζεν Πέτροβιτς και τον Άιρτον Σένα: Οι αθλητές που έχασαν στην ζωή τους σε τροχαία Facebook Twitter
Από αριστερα: Ντράζεν Πέτροβιτς, Άιρτον Σένα (επάνω), Ντιόγκο Ζότα / Φωτ: EPA, brooklynnets
0

Ο θάνατος του ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ και της εθνικής Πορτογαλίας, Ντιόγκο Ζότα, και του αδελφού του Αντρέ σε τροχαίο δυστύχημα στην Ισπανία, συγκλόνισε τον παγκόσμιο αθλητικό χώρο και αποτέλεσε ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αθλήτων που έφυγαν πρόωρα σε δρόμους ή σε πίστες.

Η μοίρα υπήρξε σκληρή και για τον Ντράζεν Πέτροβιτς, τον «Μότσαρτ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που σκοτώθηκε ακαριαία σε αυτοκινητιστικό στη βροχερή Autobahn της Γερμανίας το 1993. O ελληνικός αθλητισμός έχει επίσης βιώσει την απώλεια σημαντικών αθλητών με τους θανάτους των Γιώργου Μητσιμπόνα, Παναγιώτη Κατσούρη και Άννας Πολλάτου.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο θρύλος της Formula 1 Άιρτον Σένα, που άφησε την τελευταία του πνοή όχι σε κάποιον δρόμο, αλλά στην πίστα της Ίμολα το 1994. 

Diogo Jota (Ποδόσφαιρο)
Ο Diogo Jota, γεννημένος το 1996, ήταν βασικός επιθετικός της Λίβερπουλ και της εθνικής Πορτογαλίας, γνωστός για την ταχύτητα, την τεχνική και την ευστοχία του. Στις 3 Ιουλίου 2025, σε ηλικία 28 ετών, σκοτώθηκε μαζί με τον αδερφό του André Silva σε τροχαίο δυστύχημα στην A-52 κοντά στη Zamora της Ισπανίας. Η Lamborghini τους κατά την προσπάθεια προσπέρασης, ανατράπηκε -εξαιτίας ελαστικού που έσκασε- και τυλίχθηκε στις φλόγες. Ο Jota είχε πρόσφατα παντρευτεί και ήταν πατέρας τριών παιδιών. Η είδηση συγκλόνισε τον παγκόσμιο αθλητικό χώρο.

Διαβάστε: Ντόγκο Ζότα: Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο - Η αφιέρωση των Oasis και η απουσία του Ρονάλντο

Ντράζεν Πέτροβιτς (Μπάσκετ)
Ο Ντράζεν Πέτροβιτς (1964-1993), γνωστός ως «Μότσαρτ του μπάσκετ», ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς Ευρωπαίους παίκτες. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Τσιμπόνα, κατέκτησε τίτλους με τη Ρεάλ Μαδρίτης και καθιερώθηκε στο NBA με τους New Jersey Nets. Ήταν μέλος της εθνικής Κροατίας που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992. Στις 7 Ιουνίου 1993, σε ηλικία 28 ετών, σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Γερμανία, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε η σύντροφός του συγκρούστηκε με νταλίκα σε βρεγμένο δρόμο. Δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας. Ο θάνατός του συγκλόνισε τον κόσμο του μπάσκετ και θεωρείται ένας από τους θρύλους του ευρωπαϊκού μπάσκετ. 


Γκαετάνο Σιρέα (Ποδόσφαιρο)
Γεννημένος στις 25 Μαΐου 1953 στο Τσερνούσκο σουλ Ναβίλιο της Ιταλίας, ο Γκαετάνο Σιρέα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ξεκίνησε την καριέρα του ως μεσοεπιθετικός στην Αταλάντα, όπου έκανε το ντεμπούτο του στη Serie A το 1972, πριν μετατραπεί σε αμυντικό και μεταγραφεί στη Γιουβέντους το 1974. Εκεί έμεινε μέχρι το τέλος της καριέρας του το 1988, με 377 συμμετοχές και 24 γκολ στη Serie A συνολικά. Με τη Γιουβέντους κατέκτησε 7 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα Ιταλίας, το Κύπελλο UEFA, το Κύπελλο Κυπελλούχων, το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, το Σούπερ Καπ UEFA και το Διηπειρωτικό Κύπελλο. Σε διεθνές επίπεδο, ήταν βασικό μέλος της εθνικής Ιταλίας για πάνω από μια δεκαετία, με 78 συμμετοχές και 2 γκολ. Ήταν αναντικατάστατος στην άμυνα, συμμετέχοντας στα Μουντιάλ του 1978, 1982 (όπου κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο) και 1986, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980. Ήταν γνωστός για το ήθος, την ηγετική του παρουσία και την τεχνική του αρτιότητα. Στις 3 Σεπτεμβρίου 1989, σε ηλικία 36 ετών, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στην Πολωνία, ενώ βρισκόταν σε αποστολή ως σκάουτερ της Γιουβέντους. Το αυτοκίνητό του τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από σύγκρουση. 

Kelvin Kiptum Cheruiyot (Δρομέας)
Ο Kiptum (2 Δεκεμβρίου 1999 – 11 Φεβρουαρίου 2024) ήταν Κενυάτης δρομέας μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου. Μέχρι το 2024, είχε τρεις από τους επτά ταχύτερους χρόνους μαραθωνίου στην ιστορία και ήταν πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη ανδρών μαραθωνοδρόμων τη στιγμή του θανάτου του. Κέρδισε και τους τρεις μαραθωνίους στους οποίους συμμετείχε, συμπεριλαμβανομένων δύο κορυφαίων World Marathon Majors (WMM) μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Οκτωβρίου 2023. Οι χρόνοι του ήταν τρεις από τους επτά ταχύτερους στην ιστορία, σημειώνοντας ρεκόρ διαδρομής με χρόνο κάτω από 2 ώρες και 2 λεπτά σε κάθε αγώνα. Ο ίδιος και ο προπονητής του έχασαν τη ζωή τους σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 11 Φεβρουαρίου 2024 στο Kaptagat, μια αγροτική περιοχή της Κένυας που χρησιμοποιείται ως προπονητικό κέντρο για δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Η τοπική αστυνομία ανέφερε ότι ο Kiptum έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, βγήκε από το δρόμο και προσέκρουσε σε δέντρο.

Παναγιώτης Κατσούρης (Ποδόσφαιρο)
Ο Παναγιώτης Κατσούρης (1976-1998) ήταν ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και διεθνής με την Εθνική Ελπίδων. Ξεχώριζε για τις αμυντικές του ικανότητες και το πάθος του. Σκοτώθηκε σε τροχαίο στις 9 Φεβρουαρίου 1998, σε ηλικία 21 ετών, όταν επέστρεφε από αγώνα 5Χ5 και έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του στη Θέρμη. Η μνήμη του τιμάται με προτομή στο γήπεδο της Τούμπας και ετήσιο τουρνουά προς τιμήν του. Το νούμερο 17 που φορούσε δεν έχει ξαναφορεθεί από παίκτη του ΠΑΟΚ μετά το θάνατό του.

Από τον Ντιόγκο Ζότα στον Ντράζεν Πέτροβιτς και τον Άιρτον Σένα: Οι αθλητές που έχασαν στην ζωή τους σε τροχαία Facebook Twitter

 Άννα Πολλάτου (Ανσάλμπ)
Η Άννα Πολλάτου (1983-2014) ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας ανσάλμπ και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Ήταν γνωστή για την τεχνική της και την αφοσίωσή της στον αθλητισμό. Σκοτώθηκε σε τροχαίο στις 17 Μαΐου 2014 στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, όταν το αυτοκίνητό της συγκρούστηκε με φορτηγό. Βρήκε ακαριαίο θάνατο σε ηλικία 31 ετών, προκαλώντας θλίψη στον ελληνικό αθλητικό χώρο.

Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες (Ποδόσφαιρο)
Ο Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες (1983-2019) ήταν Ισπανός επιθετικός με σημαντική καριέρα σε ομάδες όπως η Σεβίλλη, η Άρσεναλ και η Ατλέτικο Μαδρίτης. Ήταν γνωστός για την ταχύτητα και την τεχνική του. Στις 1 Ιουνίου 2019, σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Α-376 μεταξύ Σεβίλλης και Ούτερα, όταν το πίσω αριστερό λάστιχο του αυτοκινήτου του έσκασε σε ταχύτητα άνω των 187 χλμ/ώρα, με αποτέλεσμα το όχημα να ανατραπεί και να τυλιχθεί στις φλόγες. Ο ίδιος και ο ξάδελφός του σκοτώθηκαν ακαριαία.


Γιώργος Μητσιμπόνας (Ποδόσφαιρο)
Ο Γιώργος Μητσιμπόνας (1963-1997) ήταν σημαντικός παίκτης της ΑΕΛ, με συμμετοχές και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1988. Σκοτώθηκε σε τροχαίο στις 13 Σεπτεμβρίου 1997 κοντά στη Γιάννουλη, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούστηκε με ημιφορτηγό. Πέθανε σε ηλικία 34 ετών.

Από τον Ντιόγκο Ζότα στον Ντράζεν Πέτροβιτς και τον Άιρτον Σένα: Οι αθλητές που έχασαν στην ζωή τους σε τροχαία Facebook Twitter

Λευτέρης Μίλος (Ποδόσφαιρο)
Ο Λευτέρης Μίλος (1966-1997) ήταν ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ και του Ηρακλή, γνωστός για την τεχνική του και τη δημιουργικότητά του στον χώρο του κέντρου. Σκοτώθηκε σε τροχαίο στις 8 Μαρτίου 1997 στην εθνική οδό Λάρισας-Νίκαιας, όταν έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και συγκρούστηκε με ταξί. Το όχημά του τυλίχθηκε στις φλόγες. Το 2009 τιμήθηκε μετά θάνατον ως «Θρύλος του Ποδοσφαίρου» από την αλβανική ομοσπονδία.

Ραντιβόι Κόρατς (Μπάσκετ)
Ο Ραντιβόι Κόρατς (1938-1969) ήταν ένας από τους πρωτοπόρους του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ και κάτοχος του ρεκόρ των 99 πόντων σε αγώνα Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Σκοτώθηκε σε τροχαίο στις 2 Ιουνίου 1969 κοντά στο Σεράγεβο, όταν το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με λεωφορείο κατά την προσπάθεια προσπέρασης σε περιορισμένη ορατότητα. Η FIBA για να τον τιμήσει καθιέρωσε ευρωπαϊκό Κύπελλο που έφερε το όνομά του.

Valery Goborov  (Μπάσκετ)
Ο Βαλερί Γκομπόροφ (1966-1989) ήταν μέλος της θρυλικής ομάδας μπάσκετ της ΕΣΣΔ και χρυσός Ολυμπιονίκης στη Σεούλ το 1988. Ήταν γνωστός για την αθλητικότητά του και την αποφασιστικότητά του. Σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Μόσχα στις 7 Σεπτεμβρίου 1989, σε ηλικία μόλις 23 ετών.

Από τον Ντιόγκο Ζότα στον Ντράζεν Πέτροβιτς και τον Άιρτον Σένα: Οι αθλητές που έχασαν στην ζωή τους σε τροχαία Facebook Twitter

Pelle Lindbergh (Χόκεϊ επί πάγου)
Ο Pelle Lindbergh (1959-1985) ήταν Σουηδός τερματοφύλακας των Philadelphia Flyers και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους στην ιστορία της NHL. Κατέκτησε το βραβείο Vezina ως ο καλύτερος τερματοφύλακας το 1985, πέντε μήνες πριν σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα σε ηλικία 26 ετών.

Mike Hawthorn (Formula 1)
Ο Mike Hawthorn (1929-1959) ήταν ο πρώτος Βρετανός παγκόσμιος πρωταθλητής Formula 1, κατακτώντας τον τίτλο το 1958. Ήταν γνωστός για το στυλ οδήγησης και την ευφυΐα του στους αγώνες. Πέθανε σε τροχαίο το 1959, τρεις μήνες μετά την αποχώρησή του από τους αγώνες, όταν έχασε τον έλεγχο του Jaguar του σε βρεγμένο δρόμο.

Mbulaeni Mulaudzi (Στίβος)
Ο Mbulaeni Mulaudzi (1980-2014) ήταν Νοτιοαφρικανός μεσοαθλητής και παγκόσμιος πρωταθλητής στα 800 μέτρα το 2009. Ήταν γνωστός για την επιμονή και την ταχύτητά του. Σκοτώθηκε σε τροχαίο στις 24 Οκτωβρίου 2014, ενώ κατευθυνόταν σε αθλητική εκδήλωση.

Ivan Hlinka (Χόκεϊ επί πάγου)
Ο Ivan Hlinka (1950-2004) ήταν Τσέχος παίκτης και προπονητής χόκεϊ επί πάγου, με σημαντική καριέρα που περιλάμβανε την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1998. Πέθανε σε τροχαίο το 2004.

Ayrton Senna (Formula 1)

Ο Ayrton Senna da Silva (1960-1994) θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους οδηγούς στην ιστορία της Formula 1. Ξεκίνησε την καριέρα του από το καρτ σε ηλικία 13 ετών και αν΄βηκε γρήγορα στις κατηγορίες, κατακτώντας το βρετανικό πρωτάθλημα Formula 3 το 1983. Έκανε το ντεμπούτο του στη Formula 1 το 1984 με την ομάδα Toleman, όπου εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του σε δύσκολες συνθήκες, όπως στο Μονακό. Μετακόμισε στη Lotus (1985-1987), όπου πήρε τις πρώτες του νίκες και πολ ποζίσιον. Το 1988 μεταγράφηκε στη McLaren-Honda, όπου κέρδισε τρία παγκόσμια πρωταθλήματα (1988, 1990, 1991) και 35 νίκες συνολικά. Ήταν γνωστός για την εξαιρετική του ικανότητα στις κατατακτήριες δοκιμές, κρατώντας το ρεκόρ των 65 πολ ποζίσιον μέχρι το θάνατό του. Η καριέρα του στιγματίστηκε από τη σκληρή αντιπαλότητα με τον Alain Prost, με επεισοδιακές συγκρούσεις στα πρωταθλήματα 1989 και 1990. Ο Senna σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στις 1 Μαΐου 1994, κατά τη διάρκεια του Grand Prix του Σαν Μαρίνο στην Ίμολα, όταν το μονοθέσιό του συγκρούστηκε με τσιμεντένιο τοίχο λόγω μηχανικής βλάβης στο τιμόνι. Ο θάνατός του οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στην ασφάλεια της Formula 1 και άφησε ανεξίτηλο το όνομά του στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛεΜπρόν Τζέιμς για τον θάνατο του Ζότα: «You'll Never Walk Alone»

Αθλητισμός / ΛεΜπρόν Τζέιμς για τον θάνατο του Ζότα: «You'll Never Walk Alone»

Η τοποθέτηση του ΛεΜπρόν Τζέιμς προστέθηκε σε ένα κύμα διεθνούς θλίψης για την απώλεια του Ντιόγκο Ζότα, ο οποίος είχε παντρευτεί μόλις πριν από δύο εβδομάδες στην Πορτογαλία και είχε τρία παιδιά
LIFO NEWSROOM
Αντρέ Σίλβα: Ποιος ήταν ο αδελφός του Ντιόγκο Ζότα που σκοτώθηκε μαζί του στη μοιραία Lamborghini

Αθλητισμός / Αντρέ Σίλβα: Ποιος ήταν ο αδελφός του Ντιόγκο Ζότα που σκοτώθηκε μαζί του στη μοιραία Lamborghini

Ο 25χρονος επιθετικός της Πέναφιελ, Αντρέ Σίλβα, βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τον αδελφό του, Ντιόγκο Ζότα, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν εξετράπη και τυλίχθηκε στις φλόγες στην επαρχία Αμόρα της Ισπανίας
LIFO NEWSROOM