Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος Facebook Twitter
Σ’ αυτό το εθνικό Γκραν Γκινιόλ, οι θεατές γίνονται μάρτυρες μιας σειράς από άκυρα, σκοτεινά και «τυχαία αριθμημένα» νούμερα, στα οποία η κωμωδία του σήμερα συναντά την κωμωδία του χθες. Φωτ.: Karol Jarek
0

Τι είναι τα «Κακά Σκηνικά»; Μια κωμωδία «μέχρι θανάτου» που έγραψε ο Γιάννης Αποσκίτης και σκηνοθετεί ο Σίμος Κακάλας, η οποία θα παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260 από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου, στον Κύκλο «Ρίζες» του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι δημιουργοί της παράστασης φαντασιώνονται μια «ζώνη του λυκόφωτος» που συγκεντρώνει όλα τα όμορφα –και τρομακτικά– πράγματα που συναντάμε στην ελληνική κωμωδία από την εποχή του θεάτρου σκιών ως τις μέρες μας.

Στην υπόθεση της παράστασης, μια σφαίρα στο κεφάλι ενός μακαρίτη μάς μεταφέρει στα άθλια σκηνικά ενός ερειπωμένου παραδοσιακού καφενείου, του Καφέ Αρκαδία, που έχει ένα μικρό θεατράκι για τις παραστάσεις των περιπλανώμενων μπουλουκιών, όπου στήνεται μια δαιμονική γιορτή κωμωδίας και αίματος − μια «κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα.

Σ’ αυτό το εθνικό Γκραν Γκινιόλ, οι θεατές γίνονται μάρτυρες μιας σειράς από άκυρα, σκοτεινά και «τυχαία αριθμημένα» νούμερα, στα οποία η κωμωδία του σήμερα συναντά την κωμωδία του χθες: μπουλούκια που παίζουν εκδοχές παλιών κωμωδιών με κατακρεουργημένους ηθοποιούς της Φίνος Φιλμς, αρκουδιάρηδες που, αντί για αρκούδες, σέρνουν το φάντασμα του βασιλιά Αρκτούρου, θρηνώντας την Ελλάδα που καίγεται, κολασμένοι κωμικοί των τελευταίων δεκαετιών που τιμωρούνται σε κωμικά βασανιστήρια, Νοσφεράτορες και Φρανκενγκιόζηδες που σαρώνουν τη σκηνή.

«Η κωμωδία είναι υποτιμημένη, το σοβαρό είναι να κάνεις τραγωδία, η κωμωδία είναι κάτι ευτελές. Δεν είναι “σοβαρή” δουλειά να κάνεις κάποιον να γελάσει. Και μου θυμίζει το “Όνομα του ρόδου” του Έκο και τη σκέψη του πάνω σε αυτό, ότι το κλάμα είναι σοβαρή υπόθεση, το γέλιο δεν είναι. Βέβαια, η εκδίκηση της κωμωδίας είναι ότι μπορείς να βγάλεις λεφτά αν αποκτήσεις λαϊκό έρεισμα».

Από τις νούτικες κωμωδίες –δηλαδή τις ολιγόλεπτες αυτοσχεδιαστικές φάρσες− έως τη σύγχρονη ελληνική τηλεόραση, ο Σίμος Κακάλας και η Σοφία Πάσχου, με απόλυτα ανατρεπτική διάθεση, επανεξετάζουν το υλικό της μεσοπολεμικής και μεταπολεμικής κωμωδίας με σκοπό «να το βγάλουν από τον τάφο του».

Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος Facebook Twitter
Ο Σίμος Κακάλας και η Σοφία Πάσχου, με απόλυτα ανατρεπτική διάθεση, επανεξετάζουν το υλικό της μεσοπολεμικής και μεταπολεμικής κωμωδίας με σκοπό «να το βγάλουν από τον τάφο του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Οι δημιουργοί «επισκέπτονται», λοιπόν, εκ νέου τα κωμικά στερεότυπα, δημιουργώντας φρικιαστικούς κωμικούς χαρακτήρες μέσα από ένα φίλτρο ακρότητας και παραμόρφωσης: επιστρέφουν σε βασικά υλικά του θεάτρου, όπως το πατάρι του πλανόδιου θιάσου, οι μάσκες και οι μεταμορφώσεις, το σπάσιμο του τέταρτου τοίχου και η επικοινωνία με το κοινό.

«Είχα στα χέρια μου ένα υλικό από τις νούτικες κωμωδίες των μπουλουκιών, ένα υλικό με το οποίο κάνω μάθημα στις σχολές αλλά ποτέ δεν το είχα κάνει κάτι παραπάνω, και ήρθε η στιγμή να το κάνω κάτι τώρα. Είχα στο νου μου να κάνω κάτι σαν συνέχεια του “Greek freak”. Την περίοδο που τα σκεφτόμουν αυτά, ένας πρώην μαθητής μου, ο συγγραφέας Γιάννης Αποσκίτης, με έστειλε να δω μια παράσταση και όταν πήγα και άκουσα το κείμενο, που ήταν φρέσκο, είπα “να μια γενιά που επιτέλους γράφει ανθρώπινους διαλόγους, ωραίους χαρακτήρες”. Το θέατρο θέλει συγγραφείς από τα σπλάχνα του θεάτρου, από αυτούς που έχουν δουλέψει στο θέατρο», λέει ο Σίμος Κακάλας.

«Τα “Κακά Σκηνικά” είναι ένα κείμενο που προέκυψε από μια μεγάλη συζήτηση για την κωμωδία − μια συζήτηση με τον Σίμο που νιώθω πως ξεκίνησε από τότε που τον είχα δάσκαλο στη δραματική σχολή. Ο Σίμος υπήρξε ένας από τους καλλιτέχνες που με οδήγησαν δημιουργικά στην κωμωδία, οπότε όταν πλέον ήρθε, σχεδόν πέντε χρόνια μετά, η στιγμή να ξανασυναντηθούμε, εκτός σχολής πια, νομίζω ότι η συζήτηση είχε εξελιχθεί σε αυτήν τη σκοτεινή παράνοια που ονομάζεται “Κακά σκηνικά”. Το έργο αυτό είναι ένας φόρος τιμής και μια μελέτη πάνω στη μαύρη κωμωδία, το ύφος και τα είδη της, και σίγουρα στον πυρήνα του κρύβεται η ανάγκη που έχουμε σήμερα να γελάσουμε με τα χάλια μας: τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, εν τέλει με τα χάλια που φαντάζουν τόσο αναπόσπαστο μέρος της φύσης των ανθρώπων.

Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος Facebook Twitter
Ο Κώστας Φιλίππογλου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος Facebook Twitter
Ο Δρόσος Σκότης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η κωμωδία είναι ένα είδος εξορκισμού της κακίας, της ηλιθιότητας και του πόνου μέσα από την αναπαράστασή τους. Νιώθω ότι αυτό μας συγκινούσε και τους δυο παρά πολύ. Οπότε και εγώ και ο Σίμος μέσα από αυτές τις σκοτεινές διαπιστώσεις οδηγηθήκαμε πολύ φυσικά στο να φτιάξουμε αυτό το νεκροζώντανο “sketch comedy”, το οποίο στηρίχτηκε στη μελέτη των νούτικων κωμωδιών των μπουλουκιών, στις σκέψεις μας για την επικαιρότητα, στον φόβο που επικρατεί, και έρχεται σαν μια μακάβρια και απελπιστική συνέχεια του “Greek Freak”. Έτσι, με αφορμή τη στιγμή του θανάτου ενός παλιού κωμικού, μέσα από μια σφαίρα που διαπερνά το κεφάλι του βλέπουμε όλα αυτά τα “κακά σκηνικά” που έρχονται στο μυαλό του τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Μια σειρά από άκυρα, τυχαία αριθμημένα, κακά σκηνικά», λέει ο Γιάννης Αποσκίτης.

Ένα πράγμα που κάνει τον Σίμο Κακάλα να ξεχνά την ανθρώπινη υπόστασή του, τη δυστυχία και τον πόνο είναι η κωμωδία. Είναι η ευκαιρία −με τον ρόλο που επιτελεί− να μην πάρεις σοβαρά και τόσο βαριά το δράμα της ύπαρξης του ανθρώπου από την ώρα που γεννιέσαι. Ενώ το «Greek Freak» περιστρεφόταν γύρω από τον κόσμο του θεάτρου, τα «Κακά Σκηνικά» είναι ένα έργο που απευθύνεται παντού, έχει και πολιτική σάτιρα και κοινωνική για το πώς ζούμε, τι δουλειές θέλουμε να κάνουμε, τι θυσιάζουμε στη ζωή, και ένα σχόλιο για τις ξένες ορολογίες που μοιάζουν με τσιρότα μιας αβέβαιης ζωής. Η ίδια η ζωή μας είναι ένα παζλ ή μια συρραφή τέτοιων κωμικοτραγικών σκηνών, γεμάτη από «κακά σκηνικά». Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει για το αν πρόκειται για ένα έργο αισιόδοξο ή απαισιόδοξο. Είναι σαν ξόρκι: έστω για δυο ώρες που είμαστε όλοι μαζί, σε μια πόλη διαρκούς κατάθλιψης και ανασφάλειας, με όλη τη δυστυχία να ξεχύνεται από παντού, η κωμωδία έρχεται σαν αντίδοτο.

«Η κωμωδία είναι κάτι ευρύ, ένας τεράστιος πλούτος απ’ τον οποίο πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι. Αλλά μπορώ να πω τι δεν μου αρέσει, τι δεν καταλαβαίνω εγώ ως αστείο, τη χρήση και την ύπαρξή του καλλιτεχνικά, και αυτό είναι το σκατολογικό χιούμορ. Βέβαια, ξέρουμε από τις πλάκες των Σουμερίων ότι το πρώτο ανέκδοτο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι ένα με μια κλανιά, οπότε λες αυτό είναι κάτι αρχαίο, η τάση να γελάς με κάτι τέτοιο. Το έχω παρατηρήσει και έχω πειραματιστεί με αυτό: αρκεί να αναφέρεις τη λέξη “σκατά” για να σκάσει το κοινό στα γέλια. Μου κάνει εντύπωση, γιατί εγώ δεν μπορώ να γελάσω με κάτι τέτοιο∙  ίσως αν είναι ενταγμένο σε ένα πλαίσιο και δεν είναι χυδαίο. Όταν ανατρέπεται ξαφνικά η σοβαροφάνεια, καταλαβαίνει κανείς ότι αυτή είναι η λειτουργία της κωμωδίας, αυτός είναι ο ρόλος της, από τον Αριστοφάνη μέχρι τον γελωτοποιό του βασιλιά, έχει στόχο να σπάσει αυτήν τη “σοβαρότητα”, την καθωσπρέπει μάσκα, και να την αντικαταστήσει με μια μάσκα γκροτέσκα, γελοία», λέει ο Σίμος Κακάλας.

Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος Facebook Twitter
Φωτ.: Karol Jarek

«Η κωμωδία είναι υποτιμημένη, το σοβαρό είναι να κάνεις τραγωδία, η κωμωδία είναι κάτι ευτελές. Δεν είναι “σοβαρή” δουλειά να κάνεις κάποιον να γελάσει. Και μου θυμίζει το “Όνομα του ρόδου” του Έκο και τη σκέψη του πάνω σε αυτό, ότι το κλάμα είναι σοβαρή υπόθεση, το γέλιο δεν είναι. Βέβαια, η εκδίκηση της κωμωδίας είναι ότι μπορείς να βγάλεις λεφτά αν αποκτήσεις λαϊκό έρεισμα. Απλώς οι κωμικοί, και μιλάμε και γι’ αυτούς με παγκόσμιο βεληνεκές, δεν έχουν το στυλ της διανόησης. Όμως ο κωμικός έχει εμβαθύνει στην έννοια της ζωής, ξέρει καλά και το άλλο, το τραγικό κομμάτι», συμπληρώνει.

Πιστεύει ότι σε έναν κόσμο που σιωπά, η κωμωδία είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει μια επαναστατική διάθεση, αυτός είναι ο ρόλος της. Να μη βολεύεται ο «βασιλιάς», που πιστεύει ότι δεν τον αγγίζει τίποτα.

«Αν κοιτάξουμε την ιστορία», λέει ο Σίμος, «θα δούμε ότι αυτό κυριαρχεί, το να σιωπήσουμε, να μην ασχοληθούμε, γιατί υπάρχει κάποιος που σου λέει: “Μη φοβάσαι, θα σε οδηγήσω σωστά”. Έχει ξαναγίνει αυτό με παραλλαγές στο παρελθόν και γίνεται και σήμερα. Μας χρωστάνε πάρκα και μια διαβίωση που έχουμε συμφωνήσει. Και αθετούν την υπόσχεση σαν να βρισκόμαστε στην εποχή της φεουδαρχίας. Εγώ δεν είμαι πλούσιος για να φτιάξω μια κατάσταση, είμαι η πλέμπα και μια τέτοια κωμωδία θα κάνω, να ενοχλεί, να τσιγκλάει, να υποστηρίζει το δίκιο που δεν μπορείς να βρεις».

Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος Facebook Twitter
Ο Κωνσταντίνος Κοντογεωργόπουλος και ο Σίμος Κακάλας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος Facebook Twitter
Ο Κλέων Γρηγοριάδης και ο Πανάγος Ιωακείμ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μιλώντας για την προετοιμασία της παράστασης, μου λέει ότι, όπως ένας ξυλουργός θέλει να έχει το ξυλουργείο του, έτσι και ο καλλιτέχνης θέλει τα εργαλεία του αλλά σκοντάφτει στον βράχο της ελληνικής πραγματικότητας και πρέπει να αποδώσει το καλύτερο με τα ελάχιστα που του προσφέρονται. «Η αξιοπρέπεια στη δουλειά δεν είναι είδος πολυτελείας, το να έχεις δηλαδή χώρο και χρόνο» λέει. «Βλέπεις ξένες παραστάσεις και καταλαβαίνεις πόσα μαθήματα ορθοφωνίας έκαναν το πρωί. Αυτό θέλει χρήματα. Κάνουν μια δουλειά και σε αυτή είναι όλοι αφοσιωμένοι. Βλέπω τους χορευτές, για παράδειγμα, περισσότερο από τους ηθοποιούς, και θαυμάζω τη λύσσα να επιμένουν σε αυτό που κάνουν μέσα σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον, που κοιτάζει την αγορά, τα εισιτήρια. Εκτός αν συμφωνήσουμε ότι η τέχνη είναι κάτι αχρείαστο, του διαβόλου. Αν θέλουμε παραστάσεις που θα φεύγουν πέρα από τις προθέσεις και τις ωραίες ιδέες και θα βλέπουμε μια υποδομή, μια προετοιμασία, πρέπει να χαράξουμε άλλο δρόμο».

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την θεατρική παράσταση «Κακά σκηνικά» εδώ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Θέατρο / Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Στον πολυαναμενόμενο «Οιδίποδα» του Γιάννη Χουβαρδά, ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει, 23 χρόνια μετά, στον ομώνυμο ρόλο, ακολουθώντας την ιστορία από το τέλος προς την αρχή και φωτίζοντας το ανθρώπινο βάθος μιας τραγωδίας πιο οικείας απ’ όσο νομίζουμε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ