Ο Σίμος Κακάλας αφηγείται τη ζωή του στη LIFO Facebook Twitter
Είχα εγκαταλείψει την ιδέα του σκηνοθέτη, μέχρι που μου ήρθε στο μυαλό το concept για την Γκόλφω. Μια αναζήτηση πάνω στην ελληνικότητα, την ταυτότητα, στο ίδιο το θέατρο. Η Gολfω! ανέβηκε το 2004 στο φουαγέ του Κρατικού και ήταν μια παράσταση με αφετηρία όλες τις σχολικές γιορτές που είχα στη μνήμη μου, από τον Καναδά μέχρι τα γυμνασιακά μου χρόνια. Φωτο: Στάθης Μαμαλάκης / LIFO

Ο Σίμος Κακάλας αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

0

Ήμουν δεν ήμουν ενός έτους όταν φύγαμε με τους γονείς μου για τον Καναδά, στο London του Oντάριο, μια ευημερούσα μικρή πόλη, δύο ώρες από το Τορόντο. Ανήκαμε στο τελευταίο κύμα μεταναστών που έφυγαν στα μέσα της δεκαετίας του '70.

Εκείνα που θυμάμαι έντονα ως παιδί είναι το πολύ χιόνι, τα δάση και τους Ινδιάνους. Υπήρχε έντονο το ελληνικό στοιχείο και θυμάμαι το ελληνικό σχολείο, όπου με ανάγκαζαν να πηγαίνω κάθε Σάββατο. Κάναμε γραφή, ανάγνωση, χορούς, και εθνικές επετείους με πολύ πλαστικό σημαιάκι. Πρόλαβα να πάω και σε καναδικό αγγλόφωνο σχολείο πριν επιστρέψουμε οριστικά στην Ελλάδα, λόγω νοσταλγίας και δυσκολίας προσαρμογής της μητέρας μου.

Μου αρέσει το φως της Αθήνας. Καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα, οι περισσότερες πόλεις πια θυμίζουν συνοικίες της Αθήνας. Οπότε, έτσι κι αλλιώς έχει συμβεί μια τρομερή και ανυπολόγιστη καταστροφή. Αλλά αυτό που υπάρχει στην Αθήνα είναι η ζωή, η κίνηση και αυτό το φως που ακόμα βρίσκει τρόπους να τρυπώνει παντού, η ψυχή όλου του πράγματος.

• Αρχικά εγκατασταθήκαμε στην Κέρκυρα. Η διαφορά με τον Καναδά ήταν για μένα σοκαριστική. Πήγα δημοτικό στα Γουδιά, το οποίο ήταν ένα σχολείο σαν βγαλμένο από τον Λουντέμη. Δύο αίθουσες με τρεις τάξεις στην καθεμία κι ο δάσκαλος να τιμωρεί με βίτσα και ξύλο. Αλλά ως παιδί είχα μεγάλη ελευθερία μέσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούσε η φύση. Ελιές να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και να μην υπάρχει ψυχή σ' ένα γκρίζο χειμερινό τοπίο: αυτή η εικόνα μού έχει μείνει από την Κέρκυρα. Μετά από δύο χρόνια εγκατασταθήκαμε στη γενέτειρα Θεσσαλονίκη.

• Μεγάλωσα στη Σταυρούπολη, στις δυτικές συνοικίες, όπου υπήρχαν πολλές μονοκατοικίες, ο μπακάλης της γειτονιάς, ο φούρνος, οικεία πράγματα που με βοήθησαν να προσαρμοστώ και να περάσω μια απόλυτα φυσιολογική εφηβεία. Ήμουν ένας μέτριος μαθητής και επειδή μου ήταν αδύνατον να αποστηθίσω, σύντομα έχασα το ενδιαφέρον μου για πανεπιστημιακές σπουδές. Με το θέατρο δεν είχα πολλές σχέσεις, αν και έπαιξα σε μια μαθητική παράσταση.

Πέρασα μια περίοδο που ήθελα να γίνω μουσικός, αλλά τελικά αποφάσισα να σπουδάσω κινηματογράφο. Έγινα δεκτός σε ένα πανεπιστήμιο στον Καναδά κι ετοιμαζόμουν να φύγω, μέχρι που είδα στο Θέατρο Δάσους μια παράσταση των Βακχών. Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα αρχαία τραγωδία σε ανοιχτό θέατρο. Το δάσος, ο Θερμαϊκός που φαινόταν στο βάθος από κει ψηλά, το πώς σουρούπωνε, οι ηθοποιοί που βγήκαν μέσα από το κοινό, η εξαιρετική μουσική, έκαναν την παράσταση μαγική. Ξαφνικά ήθελα να κάνω αυτό. Έμεινα, και τον επόμενο χρόνο έδωσα και μπήκα στη δραματική σχολή του ΚΘΒΕ.

• Για τρία χρόνια απαρνήθηκα τα πάντα και ήμουν καθημερινά, όλη τη μέρα, εκεί, μαζί με άλλα 15 άτομα. Μεγάλη τομή. Ήταν μια σχολή που παρείχε πάρα πολύ σημαντικές βάσεις και εκτιμώ πολύ όλους τους δασκάλους μου από τότε. Είχα ιδιαίτερη αδυναμία στο μάθημα του «θεατρικού χώρου» που έκανε ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Μπάρκας. Ομολογώ ότι ήταν κάτι που μου κέντρισε πάρα πολύ το ενδιαφέρον και με παρακίνησε να διαβάσω αργότερα άλλα πράγματα.

Όταν αποφοίτησα, συμμετείχα στις «Νέες Μορφές», ένα σχήμα με σκηνοθέτη τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, που έφερε μια νέα αισθητική και εισήγαγε ένα άλλο πνεύμα τη δεκαετία του '90 στη Θεσσαλονίκη. Μια ομάδα με πίστη στο θέατρο, που ψαχνόταν και δεν εφησύχαζε. Έφυγα μόνο για να πάω φαντάρος.

• Στον στρατό συμμετείχα σε μια θεατρική ομάδα που οργάνωσε το ΓΕΣ με σκηνοθέτη τον Θοδωρή Ευστρατιάδη και περιοδεύαμε από στρατόπεδο σε στρατόπεδο με το Η μαριχουάνα της μαμάς είναι πιο γλυκιά του Ντάριο Φο. Όταν απολύθηκα, με κάλεσε το Κρατικό πίσω στη Θεσσαλονίκη για να παίξω στο Καλοκαίρι και Καταχνιά του Τένεσι Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Βουτσινά.

Έπαιζα στην τελευταία σκηνή με τη Λυδία Φωτοπούλου, που το θεώρησα μεγάλη τύχη. Ήταν μια ηθοποιός που έβλεπα και θαύμαζα από μικρός. Στο Κρατικό έμεινα τέσσερα χρόνια. Από το '96, που έγινε διευθυντής ο Βασίλης Παπαβασιλείου και το έβαλε στην Ένωση Θεάτρων της Ευρώπης, αρχίσαμε να βλέπουμε σπουδαίες διεθνείς παραγωγές και μυριστήκαμε τι θα μπορούσε να είναι το σύγχρονο θέατρο.

• Είχα εγκαταλείψει την ιδέα του σκηνοθέτη, μέχρι που μου ήρθε στο μυαλό το concept για την Γκόλφω. Μια αναζήτηση πάνω στην ελληνικότητα, την ταυτότητα, στο ίδιο το θέατρο. Η Gολfω! ανέβηκε το 2004 στο φουαγέ του Κρατικού και ήταν μια παράσταση με αφετηρία όλες τις σχολικές γιορτές που είχα στη μνήμη μου, από τον Καναδά μέχρι τα γυμνασιακά μου χρόνια. Με πλαστικά σημαιάκια, παταράκι, οθόνη με γαλάζιες σημαίες και σύννεφα: «Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είναι οι κάμποι, τα βουνά;».

Το καλοκαίρι κάναμε και μια περιοδεία με το Gολfω Summer Mix. Έγινε διευθυντής ο Τσακίρογλου και δεν ήθελε να το επαναλάβουμε κι έτσι, με μια ομάδα παιδιών, αποφασίσαμε να φύγουμε και να ιδρύσουμε την ομάδα «Χώρος». Το 2005 κατεβήκαμε στην Αθήνα στις Χοροροές με το Golfo Reloaded. Εκεί το είδαν και μας πρότειναν στον Γιώργο Λούκο. Την επόμενη χρονιά εμφανιστήκαμε στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Golfω 2.3 Beta.

• Την Αθήνα τη γνώρισα αρκετά μεγάλος, αλλά ήταν μια πολλή γοητευτική γνωριμία. Όλο αυτό που ξεδιπλώνεται γύρω από την Ομόνοια, τα τρόλεϊ, η βρομιά στους δρόμους, είναι η ελληνική πραγματικότητα. Μου έκαναν εντύπωση οι έντονοι ρυθμοί της, όλες αυτές οι διαδρομές που γίνονται με έναν έξαλλο τρόπο, αλλά δεν ξεπερνούν τα σύνορά της. Πιστεύω ότι είναι ένα ελληνικό φαινόμενο. Μας αρέσει να ζούμε αποκλεισμένοι με τον εαυτό μας, κάτι που τώρα τελευταία έχει αρχίσει να φεύγει.

• Μου αρέσει το φως της Αθήνας. Καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα, οι περισσότερες πόλεις πια θυμίζουν συνοικίες της Αθήνας. Οπότε, έτσι κι αλλιώς έχει συμβεί μια τρομερή και ανυπολόγιστη καταστροφή. Αλλά αυτό που υπάρχει στην Αθήνα είναι η ζωή, η κίνηση και αυτό το φως που ακόμα βρίσκει τρόπους να τρυπώνει παντού, η ψυχή όλου του πράγματος.

• Η σύγχρονη Ελλάδα είναι ένας τόπος που δεν ξέρει τι είναι. Ή που θέλει να ξεχάσει τι είναι ή να το θάψει, και προτιμά να βλέπει μερικά μόνο από το σύνολο πραγμάτων που είμαστε. Έχουν περάσει πάρα πολλοί πολιτισμοί από αυτό τον τόπο και όλοι έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους. Πρέπει να δεχτείς το σύνολο, δεν γίνεται διαφορετικά. Ο Οιδίποδας παθαίνει ό,τι παθαίνει γιατί δεν ξέρει ποιος είναι. Η παράσταση που τώρα ετοιμάζω έχει μια σχέση με τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή.

• Βρίσκω μαγικό και υπέροχο ότι μιλιέται ακόμα η γλώσσα αυτή και πέρα από κάποιες παραδόσεις, αυτή είναι η γλώσσα που μοιραζόμαστε. Αυτό εμένα μου αρκεί, γιατί είναι ένα πολύ βαθύ πράγμα. Όλο το υπόλοιπο δεν με αφορά, οπότε δεν μπορώ να το πάρω και στα σοβαρά. Εκεί ξεκινά όλος ο προβληματισμός που άρχισε με την Gολfω!, με το πλαστικό σημαιάκι, το σουβλάκι, τη μουσική, την ευκολία μας.

Πρέπει να προβληματιστούμε ως προς το αν είμαστε κάτι μέσα σε μια Ευρώπη που είναι ό,τι είναι κι αν υπάρχει οτιδήποτε σύγχρονο να αρθρώσουμε πέρα από το ποιοι ήμασταν, πράγμα πάρα πολύ κουραστικό. Πάει αυτό, τέλειωσε. Πρέπει να σιωπήσουμε λιγάκι. Το Σύσσημον είναι μια άσκηση σιωπής.

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ