Ισραηλινά πλήγματα στη Συρία – Ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί νωρίτερα στα Υψίπεδα του Γκολάν

Ισραηλινά πλήγματα στη Συρία – Ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί νωρίτερα στα Υψίπεδα του Γκολάν Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε στόχους στην επαρχία Ντεράα στη Συρία, λίγες ώρες μετά την εκτόξευση δύο ρουκετών από συριακό έδαφος προς τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, τα πλήγματα προκάλεσαν «σημαντικές ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές». Η Δαμασκός κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή, καταγγέλλοντας κατάφωρη παραβίαση της συριακής κυριαρχίας.

Η ένταση σημειώνεται στον απόηχο της πτώσης του καθεστώτος Άσαντ τον περασμένο Δεκέμβριο και της ανόδου στην εξουσία του Αχμάντ αλ-Σαράα, πρώην ηγέτη ισλαμιστικής οργάνωσης και νυν μεταβατικού προέδρου της Συρίας.

Την ευθύνη για την εκτόξευση των ρουκετών ανέλαβε μια μέχρι πρότινος άγνωστη ομάδα που αυτοαποκαλείται Ταξιαρχίες Μοχάμεντ Ντεΐφ, μία αναφορά σε έναν πρώην στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς. Η οργάνωση δημοσίευσε βίντεο νυχτερινών εκρήξεων στον λογαριασμό της στο Telegram, χωρίς όμως να είναι δυνατόν να επαληθευτεί η αυθεντικότητα του υλικού.

Το Ισραήλ κατηγορεί τον αλ-Σαράα για την εκτόξευση των ρουκετών

Η ισραηλινή πλευρά δήλωσε πως οι ρουκέτες προσγειώθηκαν σε ανοιχτές εκτάσεις, χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, επέρριψε την ευθύνη προσωπικά στον αλ-Σαράα, τονίζοντας πως «ο πρόεδρος της Συρίας θεωρείται υπεύθυνος για κάθε απειλή και κάθε πυρά προς το Ισραήλ».

«Δεν θα επιτρέψουμε επιστροφή στην πραγματικότητα της 7ης Οκτωβρίου», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς το 2023, που αποτέλεσε την απαρχή του πολέμου στη Γάζα.

Μετά την ανατροπή του Άσαντ, το Ισραήλ ενέτεινε τη στρατιωτική του παρουσία στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που επιτηρεί ο ΟΗΕ στα σύνορα με τη Συρία και εξαπέλυσε σειρά επιδρομών με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, απαίτησε την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση τριών επαρχιών στη νότια Συρία, εκφράζοντας ανησυχίες για τη δράση της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, οργάνωσης με ρίζες στην Αλ Κάιντα και στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση αλ-Σαράα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφερε ότι ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν τόσο στην Κουνέιτρα όσο και στην ύπαιθρο της Ντεράα, επιβεβαιώνοντας τις ισραηλινές επιθέσεις.

Η απάντηση της Συρίας για την εκτόξευση ρουκετών από εδάφη της

Η συριακή κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δεν έχει ακόμη διασταυρώσει τις πληροφορίες για εκτοξεύσεις από συριακό έδαφος. «Η Συρία δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα αποτελέσει ποτέ απειλή για καμία χώρα της περιοχής», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ερευνητής Άχμεντ Αμπα Ζέιντ, ειδικός στις ένοπλες οργανώσεις της νότιας Συρίας, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν οι Ταξιαρχίες Μοχάμεντ Ντεΐφ, είναι υπαρκτή οργάνωση ή απλώς διαδικτυακό προφίλ.

Στο μεταξύ, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την αναζωπύρωση της έντασης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε τις ισραηλινές επιδρομές παραβίαση της συριακής κυριαρχίας.

Πριν δύο εβδομάδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την άρση μέρους των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Συρία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Η απόφαση αυτή ερμηνεύτηκε ως «άνοιγμα» προς το καθεστώς αλ-Σαράα, το οποίο δηλώνει πρόθυμο να επιστρέψει στις ρυθμίσεις της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός του 1974, χωρίς όμως να προτείνει άμεσα βήματα για εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, που διήρκεσε πάνω από μία δεκαετία, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους και οδήγησε 12 εκατομμύρια άλλους στον εκτοπισμό.

Με πληροφορίες από BBC, Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Διεθνή / Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Ο Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται νομικά κατά του Ρούπερτ Μέρντοχ και της Wall Street Journal, καταγγέλλοντας δημοσίευμα για επιστολή του στον Τζέφρι Έπσταϊν — «Ο Μέρντοχ εξετάζει αν ο Τραμπ χάνει το ακροατήριό του», λένε πρώην συνεργάτες του μεγιστάνα
LIFO NEWSROOM
Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Διεθνή / Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Με τη συγκέντρωση περισσότερων από 500.000 υπογραφών, ο νόμος ενεργοποιεί τη διαδικασία για κοινοβουλευτική συζήτηση, υπό την προϋπόθεση να το ζητήσουν οι επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων ή επιτροπών
LIFO NEWSROOM
Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Διεθνή / Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Τα έσοδα από τις «έξυπνες» βόμβες GBU-39, τις οποίες χρησιμοποιεί το Ισραήλ, ρέουν μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου – Παρά την αναστολή εξαγωγών όπλων από το Λονδίνο, ο όμιλος συνεχίζει τις αποστολές από τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Διεθνή / Συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει πως ενθαρρύνει τον γενικό Γραμματέα να κινηθεί «προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία δίκαιη και διαρκή ρύθμιση του Κυπριακού»
LIFO NEWSROOM