Συρία: Πώς γεννήθηκε η ιδέα κατασκευής ενός Πύργου Τραμπ στη Δαμασκό

Πώς γεννήθηκε η ιδέα κατασκευής ενός Πύργου Τραμπ στη Συρία Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Σαράντα πέντε ορόφους ψηλός, με ενδεχόμενο κόστος 200 εκατομμύρια δολάρια και το όνομα «Trump» γραμμένο με χρυσά γράμματα στην κορυφή του: αυτός είναι ο Πύργος Τραμπ της Δαμασκού, ένα λαμπερό μνημείο που προορίζεται να επαναφέρει τη Συρία στη διεθνή σκηνή.

Όπως υποδηλώνουν τα χρυσά γράμματα, το εντυπωσιακό κτίριο σχεδιάστηκε για να τραβήξει την προσοχή του Αμερικανού προέδρου.

«Αυτό το έργο είναι το μήνυμά μας: ότι αυτή η χώρα, που έχει υποφέρει και της οποίας ο λαός έχει εξαντληθεί εδώ και πολλά χρόνια, ιδιαίτερα τα τελευταία 15 χρόνια πολέμου, αξίζει να κάνει ένα βήμα προς την ειρήνη», δήλωσε ο Γουαλίντ Μοχάμαντ αλ-Ζούμπι, πρόεδρος του ομίλου Tiger Group με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αναπτύσσει το φιλόδοξο έργο.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα;

Η κατασκευή του Πύργου Τραμπ προτάθηκε σε μια προσπάθεια προσέγγισης του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η νέα κυβέρνηση της Συρίας επιδιώκει την άρση των αμερικανικών κυρώσεων και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον. Η πρόταση συνοδευόταν και από προσφορά προς τις ΗΠΑ για πρόσβαση στο συριακό πετρέλαιο και σε επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς και από εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Η Συρία τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 1979, οι οποίες εντάθηκαν μετά την αιματηρή καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών το 2011 από τον τότε πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ αλ-Άσαντ. Παρά την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία τον Δεκέμβριο από δυνάμεις των ανταρτών, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν τις κυρώσεις εις βάρος της χώρας, επιφυλακτικές απέναντι στη νέα κυβέρνηση.

Η πρόταση της Συρίας, σε συνδυασμό με την πίεση του ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, απέδωσε καρπούς. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ ανακοίνωσε την άρση όλων των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Συρίας και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σαράα, τον οποίο χαρακτήρισε «γοητευτικό» και «σκληρό» άντρα.

Πλέον, με την άρση των κυρώσεων και τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον να ενισχύονται, ο Πύργος Τραμπ μπορεί να περάσει από τη θεωρία στην πράξη. Ο Γουαλίντ Μοχάμαντ αλ-Ζούμπι μεταβαίνει στη Δαμασκό αυτή την εβδομάδα για να καταθέσει επίσημα αίτηση για άδεια οικοδομής του ουρανοξύστη.

«Εξετάζουμε διάφορες τοποθεσίες. Προτείνουμε 45 ορόφους, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με τον πολεοδομικό σχεδιασμό», εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το κόστος κατασκευής θα κυμανθεί μεταξύ 100 και 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά τη λήψη της οικοδομικής άδειας, ο αλ-Ζούμπι θα χρειαστεί να απευθυνθεί στην εταιρεία Trump για να αποκτήσει τα δικαιώματα franchising. Οι εικόνες που κοινοποιήθηκαν στον Guardian από τη μακέτα του κτιρίου δεν περιλαμβάνουν το λογότυπο «Trump», καθώς η σχετική άδεια δεν έχει ακόμη χορηγηθεί.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα κατασκευής ενός Πύργου Τραμπ στη Συρία Facebook Twitter
Όψη του Πύργου Τραμπ στη Δαμασκό/ Φωτογραφία: Tiger Group/Guardian

Ο αλ-Ζούμπι εκτίμησε ότι η κατασκευή θα διαρκέσει τρία χρόνια από τη στιγμή που θα λάβει τις νομικές εγκρίσεις από την κυβέρνηση της Συρίας και τα δικαιώματα από την επιχειρηματική οργάνωση Trump.

Ωστόσο, παραμένουν εμπόδια, καθώς η διαδικασία άρσης των κυρώσεων δεν είναι ακόμη σαφής, ενώ η κατεστραμμένη οικονομία της Συρίας και το εύθραυστο πολιτικό της περιβάλλον θα μπορούσαν να περιπλέξουν το έργο.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τηλεδιάσκεψη Τραμπ, Ερντογάν, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και Αχμέντ αλ Σαράα μετά την άρση κυρώσεων στη Συρία

Διεθνή / Τηλεδιάσκεψη Τραμπ, Ερντογάν, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και Αχμέντ αλ Σαράα μετά την άρση κυρώσεων στη Συρία

Ο Ερντογάν δήλωσε κατά την διάρκεια της επικοινωνίας ότι η απόφαση του αμερικανού προέδρου για την άρση των κυρώσεων κατά της Δαμασκού είναι ιστορικής σημασίας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM