ΗΠΑ και ΝΑΤΟ «οχυρώνουν» τη Βόρεια Ευρώπη: Μήνυμα-φωτιά στη Ρωσία από το νησί Γκότλαντ

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ «οχυρώνουν» τη Βόρεια Ευρώπη: Μήνυμα-φωτιά στη Ρωσία από το νησί Γκότλαντ Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου, μια ντουζίνα πεζοναυτών των ΗΠΑ πήρε θέση στο απομονωμένο σουηδικό νησί Γκότλαντ, μόλις 320 χλμ. από το ρωσικό Καλίνινγκραντ. Εκτόξευσαν το κινητό πυραυλικό σύστημα HIMARS, στέλνοντας συμβολικά «μηνύματα» στον ρωσικό παράγοντα της περιοχής, καθώς τα εκπαιδευτικά πυρομαχικά έπεφταν στη Βαλτική.

Η επίδειξη αυτή έγινε τη στιγμή που το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες, ενώ παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητεί ανοιχτά την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ, προκαλώντας κρίση στο εσωτερικό της Συμμαχίας. Ωστόσο, η στρατιωτική πραγματικότητα στο βορρά δείχνει ότι η αμερικανική εμπλοκή όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά εντείνεται.

«Οι εντολές μου δεν έχουν αλλάξει», δήλωσε ο στρατηγός Άντριου Σάσλαβ, επικεφαλής επιχειρήσεων των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική. «Έχω μάθει να μην δίνω υπερβολική σημασία στους πολιτικούς ανέμους».

Το Γκότλαντ αποτελεί πλέον στρατηγικό κόμβο για τον έλεγχο της Βαλτικής, με δυνατότητα εγκατάστασης αισθητήρων και πυραυλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας. Όπως δήλωσε ο Στέφαν Λούντκβιστ, Σουηδός αναλυτής άμυνας: «Σε περίπτωση σύγκρουσης, η Ρωσία πιθανότατα θα προσπαθήσει να καταλάβει λιμάνια στα Βαλτικά κράτη, τη Φινλανδία και την Πολωνία. Το Γκότλαντ θα είναι από τα πρώτα σημεία σύγκρουσης.»

Μετά από χρόνια αποστρατιωτικοποίησης, το νησί είναι πλέον στο κέντρο του σουηδικού επανεξοπλισμού, με περίπου 4.500 στρατιώτες να προβλέπεται να σταθμεύουν εκεί σε περίοδο κρίσης. Τοπικοί κάτοικοι, που αναζητούσαν γαλήνη και μεσαιωνική γραφικότητα, βρίσκονται πλέον δίπλα σε ασκήσεις και πεδία βολής.

Κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων, δυνάμεις από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία, Σουηδία και Βαλτικές χώρες πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις, περιλαμβάνοντας ρίψεις αλεξιπτωτιστών, παροχή αίματος μέσω drones, και νυχτερινές αποστολές πίσω από την Αρκτική γραμμή.

«Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δημιουργεί μια συνεχόμενη ζώνη Συμμαχικής άμυνας βόρεια του Αρκτικού Κύκλου», εξήγησε ο Νορβηγός αναλυτής θεμάτων άμυνας Κρίστιαν Άτλαντ.

Το σύστημα HIMARS, το οποίο έχει αλλάξει τα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας, χρησιμοποιήθηκε συμβολικά αλλά και επιχειρησιακά, με εκτοξεύσεις που προσομοίαζαν την ταχεία ανάπτυξη πυραύλων κατά τη διάρκεια σύρραξης. Οι ασκήσεις υποστήριξης περιλάμβαναν πολυεθνικές επικοινωνίες και συντονισμό ιατρικών μονάδων από διαφορετικά κράτη.

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη βόρεια Ευρώπη επιδιώκει διπλό στόχο: την αποτροπή ρωσικής επιθετικότητας και την ενοποίηση της Συμμαχίας επιχειρησιακά. Παράλληλα, η ταχύτητα της τεχνολογικής εξέλιξης – συχνά με επικεφαλής ιδιωτικές εταιρείες – δυσκολεύει τον συγχρονισμό μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ.

«Η πρόκληση είναι να κρατήσουμε δεμένη τη Συμμαχία μέσα σε αυτή τη ραγδαία αλλαγή», είπε ο Σάσλαβ.

Παρότι η ρητορική Τραμπ δημιουργεί αμφιβολίες για τη διαχρονική δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και η ενίσχυση της παρουσίας στην Αρκτική και τα Βαλτικά στέλνουν το μήνυμα ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, η Ουάσιγκτον παραμένει ο κορμός της Συμμαχίας.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ