ΑΘΗΝΑ

«Η Γερμανία επέστρεψε»: Εγκρίθηκε ιστορικό σχέδιο δισεκατομμυρίων για αμυντικές δαπάνες

«Η Γερμανία επέστρεψε»: Εγκρίθηκε ιστορικό σχέδιο δισεκατομμυρίων για αμυντικές δαπάνες Facebook Twitter
Ένας στρατιώτης φωτογραφίζει το σύστημα αεράμυνας IRIS-T SLM της εταιρείας Diehl Defence στο στρατόπεδοTodendorf στη Βόρεια Γερμανία / Φωτ: EPA, αρχείου
0

Ένα ιστορικό σχέδιο που θα αποδεσμεύσει δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στην άμυνα και τις στρατιωτικές υποδομές της Γερμανίας εγκρίθηκε σήμερα, Παρασκευή 21 Μαρτίου, από την Μπούντεσταγκ.

Το πακέτο που πρότεινε ο καγκελάριος σε αναμονή, Φρίντριχ Μερτς, θα δει τους αυστηρούς κανόνες γύρω από το χρέος να χαλαρώνουν, ανοίγοντας το δρόμο για μια σημαντική αύξηση των δαπανών.

Σύμφωνα με το πρωτοφανές σχέδιο, οι δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια άνω του 1% του ΑΕΠ θα εξαιρούνται από τους κανόνες δανεισμού που θεσπίστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η βοήθεια για την Ουκρανία μπορεί επίσης ενδεχομένως να συμπεριληφθεί σε αυτή την εξαίρεση.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ευρώπη φαίνεται να φθίνει.

Την Τρίτη, το σχέδιο που υποστηρίχθηκε από το συντηρητικό μπλοκ του Μερτς (CDU/CSU), με την υποστήριξη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και του Κόμματος των Πρασίνων, πέρασε από την κάτω βουλή του κοινοβουλίου με 513 από τις 720 ψήφους υπέρ.

Σήμερα, η άνω βουλή επικύρωσε το φιλόδοξο πλάνο.

«Εδώ και μία δεκαετία αισθανόμαστε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας»

«Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία αισθανόμαστε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Η απόφαση που λαμβάνουμε σήμερα για την αμυντική ετοιμότητα... δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από το πρώτο μεγάλο βήμα προς μια νέα ευρωπαϊκή αμυντική κοινότητα», δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς πριν από την ψηφοφορία.

«Η Γερμανία επέστρεψε»: Εγκρίθηκε ιστορικό σχέδιο δισεκατομμυρίων για αμυντικές δαπάνες Facebook Twitter
Οχήματα του αντιαεροπορικού συστήματος IRIS-T SLM της εταιρείας Diehl Defence στο στρατόπεδο Todendorf

Περίπου 500 δισ. ευρώ θα απελευθερωθούν επίσης για τη βελτίωση των δρόμων, των σχολείων, των γεφυρών και άλλων υποδομών, αλλά θα χρησιμοποιηθούν και για μέτρα για την κλιματική αλλαγή, όπως ζήτησε το Κόμμα των Πρασίνων.

Οι αγορές έχουν μέχρι στιγμής αντιδράσει θετικά στην πιθανή ώθηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

«Κατά την άποψή μας, πρόκειται για μια ιστορική αλλαγή του δημοσιονομικού καθεστώτος, αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη από την επανένωση της Γερμανίας », δήλωσε ο Ρόμπιν Βίνκλερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Research, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι αλλαγές θα πρέπει να μετατραπούν σε οικονομική ανάπτυξη.

Οι αρχηγοί του γερμανικού στρατού έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο τα επόμενα πέντε έως οκτώ χρόνια.

Αυτό είναι το χρονικό διάστημα που προειδοποιούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να είναι ικανές να επιτεθούν σε μια χώρα του ΝΑΤΟ.

Αλλά δεκαετίες παραμέλησης σημαίνουν ότι μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι ο στρατός της χώρας είναι ξεπερασμένος και εξακολουθεί να συρρικνώνεται. Οι υποστηρικτές του σχεδίου ελπίζουν ότι η χαλάρωση των κανόνων δανεισμού θα είναι η ώθηση που χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις και η βιομηχανία.

«Η Γερμανία επέστρεψε»

Το συντηρητικό μπλοκ και το SPD ήθελαν να προωθήσουν τη νομοθεσία στο απερχόμενο κοινοβούλιο, επειδή φοβούνται ότι θα μπορούσε να μπλοκαριστεί από ένα διευρυμένο συνασπισμό ακροδεξιών και ακροαριστερών νομοθετών στην επόμενη Μπούντεσταγκ, που ξεκινά στις 25 Μαρτίου.

Ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι «η Γερμανία επέστρεψε» και το σχέδιο χαιρετίστηκε από τους συμμάχους της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο οποίος εξήρε την «ιστορική συμφωνία» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι εξαιρετική είδηση, διότι στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα, ένα πολύ σαφές μήνυμα και προς την Ευρώπη, ότι η Γερμανία είναι αποφασισμένη να επενδύσει μαζικά στην άμυνα», πρόσθεσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με πληροφορίες από Sky News

Διεθνή
0

ΑΘΗΝΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανία: Ιστορική ψήφος για αύξηση αμυντικών και υποδομικών δαπανών – Αλλάζει η ευρωπαϊκή άμυνα

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ψήφος για αύξηση αμυντικών και υποδομικών δαπανών – Αλλάζει η ευρωπαϊκή άμυνα

Παρά τις αρχικές ανησυχίες για πιθανή οριακή διαφορά στην ψηφοφορία, η πρόταση εγκρίθηκε τελικά με 513 ψήφους υπέρ και 207 κατά, υπερβαίνοντας άνετα το απαιτούμενο όριο των δύο τρίτων
LIFO NEWSROOM
Politico: Η Ευρώπη ακολουθεί τα βήματα της Αμερικής της δεκαετίας του 1790

Διεθνή / Politico: Η Ευρώπη ακολουθεί τα βήματα των ΗΠΑ της δεκαετίας του 1790

Το κοινό χρέος δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την ΕΕ. Κατά την πανδημία του COVID-19, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις πέντε μηνών, στην έκδοση κοινού χρέους για τη διάσωση των οικονομιών τους
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM