Καθώς πλησιάζει η τουριστική περίοδος, τα βλέμματα των τουριστικών πρακτόρων της Τουρκίας, αλλά και των ΜΜΕ, στρέφονται στους Τούρκους τουρίστες που ταξιδεύουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, καθώς αυτό θεωρείται «αγκάθι» στο αφήγημα περί ακμάζουσας τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, με μεγαλύτερη πληγή τα πανάκριβα ξενοδοχεία που δεν προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες προς τους πελάτες τους.
Οι ουρές χιλιομέτρων από Τούρκους που περίμεναν στο Αϊβαλί για να περάσουν στη Λέσβο, αναμένεται να επαναληφθούν και φέτος, καθώς για το 2025, ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει σε 1,4 εκατομμύρια, εκτιμούν τουριστικοί πράκτορες στη γειτονική χώρα. Αυτό σημαίνει μείωση κατά περίπου 7% σε σχέση με το 2024. Το 2024, παράγοντες όπως η γρήγορη βίζα και η ελκυστικότητα των ελληνικών νησιών τράβηξαν την προσοχή στην αύξηση του ενδιαφέροντος των Τούρκων τουριστών για την Ελλάδα. Ωστόσο, αν και αναμενόταν μεγαλύτερη υποχώρηση του κύματος τουριστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, αυτό δεν επαληθεύτηκε, προκαλώντας ανησυχία στους Τούρκους που ασχολούνται με τον τουρισμό.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους ταξιδιωτικούς πράκτορες, η Τουρκία έχει ανέβει στην 5η θέση στην κατάταξη των χωρών που επισκέπτονται περισσότερο την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω την Αμερική, ενώ εκτιμάται ότι οι Τούρκοι τουρίστες θα συνεισφέρουν 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Όλα αυτά την ώρα που γνωστοί Τούρκοι της σοουμπιζ επενδύουν σε αγορές σπιτιών στην Ελλάδα, όπως η διασημότερη Τουρκάλα τραγουδίστρια Σιλά Γκέντζογλου και το είδωλο της τουρκικής μουσικής σκηνής Σεντά Σαγιάν.
Ο Μπαχατίν Γιουτζέλ, ένας από τους πρώην υπουργούς Τουρισμού, αξιολόγησε τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό στο Haber Global Web Special. Ο Γιουτζέλ, επισημαίνοντας ότι οι μονοήμερες εκδρομές από την Τουρκία προς την Ελλάδα είναι επίσης έντονες, ανέφερε ότι αυτή η κατάσταση αυξάνει τους αριθμούς και έκανε την εξής εκτίμηση: «Εκτός από τα νησιά του Αιγαίου, υπάρχει έντονη κίνηση προς και από την Αλεξανδρούπολη στα σύνορα της Θράκης. Δεδομένου ότι τα έξοδα φαγητού και ποτού εκεί είναι χαμηλότερα, προτιμώνται για αγορές. Οι περισσότεροι προτιμούν την οδική διαδρομή και ταξιδεύουν μαζικά από την Κωνσταντινούπολη, την Αδριανούπολη, τη Ραιδεστό και την Προύσα προς την Ελλάδα. Η Τουρκία έχει χάσει το πλεονέκτημα της προσιτής επιλογής, καθώς η τουρκική λίρα είναι υπερβολικά υπερτιμημένη και δεν θεωρείται πλέον πλεονεκτική. Όσον αφορά τον αριθμό των τουριστών από τις ΗΠΑ που επισκέπτονται την Ελλάδα, πρέπει να γίνει μια διαφορετική αξιολόγηση. Η πλειονότητα των Αμερικανών που ταξιδεύουν στην Ελλάδα είναι ελληνικής καταγωγής και ουσιαστικά πηγαίνουν για διακοπές στην πατρίδα τους. Μπορούμε να το συγκρίνουμε με τους 'Γερμανότουρκους' που επιστρέφουν το καλοκαίρι στην Τουρκία».
Ο Γιουτζέλ ανέφερε ότι η φωτιά στο ξενοδοχείο Καρτάλκαγιά στο Μπολού (Βιθύνιο) με τους 79 νεκρούς προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τη διαμονή στην Τουρκία, λέγοντας: «Η κοινή γνώμη δεν ικανοποιήθηκε από τις έρευνες που ακολούθησαν την πυρκαγιά στο ξενοδοχείο. Ωστόσο, ο πιο σημαντικός παράγοντας στην προτίμηση του εξωτερικού είναι η οικονομία. Λόγω της υπερτίμησης της τουρκικής λίρας, η Τουρκία έχει αρχίσει να θεωρείται ακριβή για τους τουρίστες. Φυσικά, θα ήταν ευχής έργον να προτιμούσαν τις δικές μας ακτές του Αιγαίου αντί για την Ελλάδα».
Οι προβλέψεις για το 2025 δείχνουν ότι περίπου 1,4 εκατομμύρια άτομα από την Τουρκία θα επιλέξουν την Ελλάδα για διακοπές, ενώ σύμφωνα με τον Γιουτζέλ αυτός ο αριθμός μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1,8 εκατομμύρια. «Περίπου 1 εκατομμύριο από αυτούς τους τουρίστες θα προτιμήσει τα ελληνικά νησιά, ενώ οι υπόλοιποι θα κατευθυνθούν στην ηπειρωτική χώρα. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι Τούρκοι τουρίστες δαπανούν κατά μέσο όρο 1200 δολάρια στην Ελλάδα. Από αυτή την άποψη, η Ελλάδα έχει προσφέρει σημαντικές διευκολύνσεις στη χορήγηση βίζας στα σύνορα. Ωστόσο, η εσωτερική ζήτηση για τουρισμό στην Τουρκία έχει μειωθεί», ανέφερε.