Πέθανε η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα

Πέθανε η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα Facebook Twitter
0

Η αρχαιολόγος, Λιάνα Σταρίδα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών.

Σύμφωνα με κρητικά μέσα ενημέρωσης, η Λιάνα Σταρίδα έφυγε από τη ζωή στο νοσοκομείο του Ηρακλείου, όπου βρισκόταν μετά από προβλήματα με την υγεία της.

Υπήρξε μια σπουδαία αρχαιολόγος, έχοντας υπηρετήσει το Ηράκλειο ως υπεύθυνη σε πλήθος αρχαιολογικών ανασκαφών.

Η Λιάνα Σταρίδα γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς με ρίζες στην Κρήτη.

Ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών του Ιστορικού-Αρχαιολογικού τμήματος και εργαζόταν στη 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Παράλληλα, είχε διατελέσει καθηγήτρια στη Σχολή Ξεναγών στο μάθημα «Ιστορία της Κρήτης» και «Νεότερη Ιστορία της Ελλάδος».

Ηγήθηκε πολλών ανασκαφικών ερευνών σε συνολικά 24 αρχαιολογικούς χώρους μεταξύ των οποίων και οι Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές: Α) Αγίου Νικολάου Χερσονήσου και Β) στο «Καστρί» Χερσονήσου.

Συμμετείχε στην έκθεση μεσαιωνικής κεραμικής στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και στην προσομοίωση της Ενετικής πόλης του Χάνδακα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Από το 1988 ασχολούνταν συστηματικά με τα Ενετικά Τείχη και την Παλιά Πόλη του Ηρακλείου.

Ήταν μέλος σε πλήθος επιστημονικών και πολιτιστικών οργανισμών και συμμετείχε ενεργά σε διεθνή συνέδρια, διαλέξεις και δημοσιεύσεις. Από το 2001, εργαζόταν στην ερευνητική μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή για την πολεοδομική εξέλιξη του Ηρακλείου από τους πρώτους Βυζαντινούς χρόνους μέχρι την Ενετοκρατία. Είχε επίσης ασχοληθεί με τη συγκριτική μελέτη παράλιων πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου.

Με πληροφορίες από cretapost.gr

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιστορία την αδίκησε: Το μυστήριο 400 χρόνων γύρω από τη γυναίκα και τον γιο του Σαίξπηρ

Πολιτισμός / Η Ιστορία την αδίκησε: Το μυστήριο 400 χρόνων γύρω από τη γυναίκα και τον γιο του Σαίξπηρ

Η ταινία «Hamnet» ρίχνει φως στην οικογενειακή ζωή του Σαίξπηρ και της Άγκνες και στην τραγική απώλεια του γιου τους, βάζοντας τη φαντασία να καλύψει τα ιστορικά κενά για να αναδείξει το πένθος, την αγάπη και τη δύναμη ενός υποτιμημένου και σε πολλούς άγνωστου χαρακτήρα
LIFO NEWSROOM
προτομή της Νεφερτίτης Αίγυπτος Βερολίνο

Πολιτισμός / Βερολίνο: Η Νεφερτίτη είναι «αμετακίνητη» παρά τις εκκλήσεις της Αιγύπτου

Παρότι κατά καιρούς διατυπώνονται δημόσιες εκκλήσεις για επαναπατρισμό, το ίδρυμα που κατέχει το έργο υποστηρίζει ότι η προτομή είναι τόσο εύθραυστη ώστε να θεωρείται «αμετακίνητη»
LIFO NEWSROOM
Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 19:00 - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Πολιτισμός / Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα στις 29 Νοεμβρίου - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Συναυλίες, παραστάσεις, DJ sets, προβολές ταινιών, παγοδρόμιο - και πολλά ακόμη - θα περιλαμβάνονται στον φετινό χριστουγεννιάτικο κόσμο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
LIFO NEWSROOM
Aριάνα Γκράντε, ταχυδακτυλουργικές απάτες και η φετινή Χρυσή Άρκτος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Aριάνα Γκράντε, ταχυδακτυλουργικές απάτες και η φετινή Χρυσή Άρκτος από αύριο στους κινηματογράφους

Το δεύτερο και τελευταίο μέρος του «Wicked», το τρίτο «Now You See Me» και η ταινία που έδωσε στον Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ το μεγάλο βραβείο της Μπερλινάλε ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ