Τραμπ και Ζελένσκι συναντήθηκαν πριν την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

Τραμπ και Ζελένσκι συναντήθηκαν πριν την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου Facebook Twitter
H συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε μέσα στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου / Φωτ: Sky News
0

Η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου αποτέλεσε την αφορμή για τη νέα συνάντηση Τραμπ και Ζελένσκι.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο σήμερα στη Ρώμη, πριν από την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, την ώρα που οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις για την επίτευξη μιας εκεχειρίας ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία σύντομα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου που επικαλείται το Sky News, οι δυο πρόεδροι είχαν μια «πολύ παραγωγική συζήτηση» και συμφώνησαν για περαιτέρω συνομιλίες μετά τη τελετή.

«Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντησή τους θα ακολουθήσουν», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι δήλωσε ότι η συνάντηση διήρκεσε περίπου 15 λεπτά και ότι συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν περαιτέρω συζητήσεις μετά την τελετή.
 

Ουκρανία και η Ρωσία βρίσκονται «πολύ κοντά σε συμφωνία», σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Για τον πρώην πρέσβη της Βρετανίας στη Ρωσία, Σερ Τόνι Μπρέντον, η κηδεία του πάπα παρουσιάζει σημαντικές διπλωματικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένης της «μεγαλύτερης δυνατής συνάντησης» Τραμπ και Ζελένσκι.

Δήλωσε στο Sky News ότι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει «ένα σημαντικό βήμα» για την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και είναι η πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μετά από μια πολύ δημόσια διαμάχη μεταξύ των προέδρων στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο. Η διμερής συνάντηση έρχεται μετά τις συνομιλίες του διαπραγματευτή του κ. Τραμπ για την ειρήνη, Στιβ Γουίτκοφ, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Τραμπ: Πολύ κοντά σε συμφωνία Ρωσία και Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως, ύστερα από τις εποικοδομητικές επαφές της Παρασκευής, τα περισσότερα από τα βασικά σημεία του σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία έχουν συμφωνηθεί.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρει: «Μόλις προσγειώθηκα στη Ρώμη. Μια καλή μέρα σε συνομιλίες και συναντήσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία και οι δύο πλευρές θα πρέπει τώρα να έχουν συνάντηση υψηλού επιπέδου για να την ολοκληρώσουν. Τα περισσότερα από τα βασικά σημεία έχουν συμφωνηθεί. Σταματήστε την αιματοχυσία, ΤΩΡΑ. Θα είμαστε όπου χρειαστεί για να συμβάλλουμε στο ΤΕΛΟΣ αυτού του σκληρού και παράλογου πολέμου!».

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time για τον εορτασμό των 100 ημερών της θητείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Κριμαία δεν θα είχε προσαρτηθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2014, αν ήταν ο ίδιος στον Λευκό Οίκο εκείνη την εποχή.

«Τους την παρέδωσε ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα και όχι εγώ...», είπε. «Η Κριμαία, αν ήμουν πρόεδρος, δεν θα είχε καταληφθεί».

«Νομίζω ότι αυτό που προκάλεσε την έναρξη του πολέμου ήταν όταν [η Ουκρανία] άρχισε να μιλάει για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ερωτηθείς αν θα δεχόταν να παραμείνει η Κριμαία στη Ρωσία ως μέρος μιας ειρηνευτικής διευθέτησης, ο Τραμπ απάντησε: «Η Κριμαία θα παραμείνει στη Ρωσία. Και ο [Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ] Ζελένσκι το καταλαβαίνει αυτό, και όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι μαζί τους για πολύ καιρό».

Το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία έχει τεθεί ως βασικό στοιχείο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Μόσχα, αλλά έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από τον Ζελένσκι.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς δημοσιοποίησε την πρόταση την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν επίσης ένα μπλοκάρισμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και ότι οι γραμμές μάχης θα παγώσουν «κοντά στο σημείο που βρίσκονται σήμερα».

Με πληροφορίες από Sky News

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Διεθνή / Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Η αποκαλυπτική έρευνα του +972 Magazine αποκαλύπτει τη «μονάδα νομιμοποίησης» του ισραηλινού στρατού, που σπιλώνει τη φήμη δημοσιογράφων της Γάζας για να δικαιολογήσει τις δολοφονίες τους
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία κλονίζει την εμπιστοσύνη – Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Διεθνή / Σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα στην Τουρκία: Διπλώματα, επίθεση στην αντιπολίτευση και κοινωνική αναταραχή

Σκάνδαλο πλαστών τίτλων σπουδών αναστατώνει την Τουρκία: σχεδόν 200 συλλήψεις, αντίδραση της κυβέρνησης, αμφισβήτηση στατιστικών και έντονο πολιτικό κλίμα. Πώς οι τεχνολογίες ευνοούν την παραποίηση και πώς αντιδρούν οι θεσμοί;
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Διεθνή / Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων των γιων του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνεται στην Ασία – Στόχος νέα αποθέματα σε Bitcoin

Η εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων American Bitcoin, υποστηριζόμενη από τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και τον Έρικ Τραμπ, αναζητά εισηγμένες εταιρείες στην Ασία για στρατηγικές αγορές Bitcoin, στοχεύοντας σε νέα "θησαυροφυλάκια" ψηφιακών νομισμάτων
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση του Kyiv Independent: «Αηδία, ντροπή και, στο τέλος, ματαιότητα» για τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

Διεθνή / Σφοδρή επίθεση Kyiv Independent για συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: «Αηδία, ντροπή και, στο τέλος, ματαιότητα»

Το Kyiv Independent κατακεραυνώνει τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: ο Πούτιν θριάμβευσε, ενώ ο Τραμπ ταπεινώνει την Ουκρανία - Μια καυστική ανάλυση για την παγκόσμια διπλωματία και την απειλή κατά της ουκρανικής ανεξαρτησίας
LIFO NEWSROOM
Η ICE θέλει να διπλασιάσει τους συλληφθέντες μετανάστες μέχρι το τέλος της χρονιάς σε 107.000

Διεθνή / Η ICE θέλει να διπλασιάσει τους συλληφθέντες μετανάστες μέχρι το τέλος της χρονιάς σε 107.000

Η διαρροή από τη Washington Post αποκαλύπτει σχέδιο της ICE για διπλασιασμό των θέσεων κράτησης μεταναστών με νέα mega‑κέντρα και προσωρινές δομές, χρηματοδοτούμενο με $45 δισ.
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Νύχτα κόλασης στο Βελιγράδι - Αντικυβερνητικοί συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Βούτσιτς

Διεθνή / Σερβία: Νύχτα κόλασης στο Βελιγράδι - Αντικυβερνητικοί συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Βούτσιτς

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν συχνά τη Σερβία μετά την κατάρρευση γείσου οροφής σιδηροδρομικού σταθμού, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους
LIFO NEWSROOM
Χωρίς συμφωνία η συνάντηση στην Αλάσκα: «Θετική» την αξιολογεί ο Πούτιν - Στον Ζελένσκι πετάει τη μπάλα ο Τραμπ

Διεθνή / Χωρίς συμφωνία στην Αλάσκα: Στον Ζελένσκι πετάει τη μπάλα ο Τραμπ - «Θετική» αξιολογεί τη συνάντηση ο Πούτιν

Σε σύντομη, κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι Τραμπ και Πούτιν έκαναν λόγο για «εποικοδομητικές» συνομιλίες κατά τις οποίες σημειώθηκε «πρόοδος», χωρίς όμως να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την οικονομία και τι σημαίνει για τους Αμερικανούς

Διεθνή / Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την οικονομία και τι σημαίνει για τους Αμερικανούς

Οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι οι δασμοί του Προέδρου Τραμπ προκαλούν αύξηση των τιμών και μειώνουν τα πραγματικά εισοδήματα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πολιτικές του Ρεπουμπλικανών.
LIFO NEWSROOM
Το μυστικό κανάλι που χρησιμοποιούν Ρωσία και Ουκρανία για να ανταλλάσσουν αιχμαλώτους πολέμου

Διεθνή / Το μυστικό κανάλι που χρησιμοποιούν Ρωσία και Ουκρανία για να ανταλλάσσουν αιχμαλώτους πολέμου

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι τεταμένες την παραμονή της συνόδου κορυφής Πούτιν-Τραμπ, ωστόσο οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να ανταλλάξουν περισσότερους από 10.000 στρατιώτες, κάτι σχεδόν ανήκουστο στον σύγχρονο πόλεμο
LIFO NEWSROOM