Δασμοί Τραμπ: Η Κίνα αποσύρεται από τις αμερικανικές επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων

Δασμοί Τραμπ: Η Κίνα αποσύρεται από τις αμερικανικές επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου © ΕΡΑ
0

Τα κινεζικά κρατικά ταμεία διακόπτουν νέες επενδύσεις σε αμερικανικά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, σε συνέχεια του εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι δασμοί Τραμπ.

Τα κινεζικά κρατικά υποστηριζόμενα κεφάλαια έχουν αποσυρθεί από τις επενδύσεις σε κεφάλαια εταιρειών ιδιωτικού κεφαλαίου με έδρα τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με επτά στελέχη ιδιωτικών κεφαλαίων που έχουν γνώση του θέματος. Οι κινήσεις αυτές έρχονται ως απάντηση στις πιέσεις της κυβέρνησης της Κίνας, δήλωσαν τρεις από τους ανθρώπους αυτούς στους Financial Times. 

Ορισμένα από τα κινεζικά κεφάλαια επιδιώκουν επίσης να εξαιρεθούν από επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων σε αμερικανικές εταιρείες, ακόμη και αν οι επενδύσεις αυτές πραγματοποιούνται από ομίλους εξαγορών που εδρεύουν αλλού, πρόσθεσαν ορισμένα από τα στελέχη.

Η αλλαγή προσέγγισης προς τις ΗΠΑ έρχεται καθώς η Κίνα έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος των αμερικανικών δασμών του Ντόναλντ Τραμπ που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και απειλούν να περιορίσουν σημαντικά το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο Τραμπ επέβαλε νέους δασμούς έως και 145% στις κινεζικές εξαγωγές και το Πεκίνο αντέδρασε με δασμούς 125%.

Πολλά στελέχη εξαγορών δήλωσαν ότι οι Κινέζοι επενδυτές έχουν αλλάξει την προσέγγισή τους στις ιδιωτικές μετοχές των ΗΠΑ από τότε που ξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος. Δεν θα αναλάβουν πλέον νέες δεσμεύσεις κεφαλαίων σε αμερικανικές εταιρείες, είπαν οι άνθρωποι αυτοί. Κάποιος πρόσθεσε ότι ορισμένοι υπαναχωρούν από τις χορηγήσεις που σχεδίαζαν να κάνουν, σε περιπτώσεις που δεν είχαν ακόμη αναλάβει οριστική δέσμευση. 

Η China Investment Corporation (CIC) συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατικά υποστηριζόμενων ταμείων που αποσύρονται, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες. Άλλα κινεζικά κεφάλαια είχαν επίσης υποχωρήσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times.

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα κινεζικά κρατικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε πολλούς από τους μεγαλύτερους αμερικανικούς ομίλους ιδιωτικού κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένων των Blackstone, TPG και Carlyle Group.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, είχε ήδη σημειωθεί επιβράδυνση στις επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων της CIC στις ΗΠΑ. Ο κινεζικός όμιλος έχει δημιουργήσει επενδυτικές συμπράξεις μέσω των οποίων αναπτύσσει μετρητά σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σαουδική Αραβία, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Ιταλία, καθώς επιδιώκει να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό του.

Άλλοι επενδυτές που υπήρξαν ιστορικά μεγάλοι υποστηρικτές των αμερικανικών ιδιωτικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών ταμείων στον Καναδά και την Ευρώπη, επανεξετάζουν επίσης τις δεσμεύσεις τους στον απόηχο των δασμών Τραμπ.

Κορυφαία στελέχη του κλάδου δήλωσαν στους FT ότι το γεωπολιτικό περιβάλλον, ιδίως οι επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ, ωθούν σε κάποια αξιολόγηση του πού θα επενδύσουν.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, Κινέζοι επενδυτές που υποστηρίζονται από το κράτος, όπως η CIC και η Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος, έχουν διοχετεύσει χρήματα σε αμερικανικά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, συμβάλλοντας στην προώθηση του τομέα από μια εξειδικευμένη γωνιά των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε έναν κυρίαρχο κλάδο που διαχειρίζεται 4,7 εκατ. δολάρια. Η CIC κατείχε μερίδιο στην Blackstone, το οποίο πούλησε το 2018.

Αυτά τα κινεζικά κεφάλαια συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών παγκοσμίως σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία. Το 2023, η CIC και η Safe είχαν το καθένα περίπου το ένα τέταρτο του αντίστοιχου ενεργητικού τους ύψους 1,35 δισ. δολαρίων και 1 δισ. δολαρίων επενδυμένο σε εναλλακτικά κεφάλαια, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής δεδομένων και συμβουλών Global SWF. 

Καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν λάβει μέτρα για να σταματήσουν τα κινεζικά κρατικά κεφάλαια να επενδύουν απευθείας σε εταιρείες και υποδομές, οι έμμεσες επενδύσεις μέσω ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων επέτρεψαν στο Πεκίνο να διαθέσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε δυτικές εταιρείες και οικονομίες.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

Διεθνή / Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

«Ανανεώνω την ένθερμη έκκλησή μου να επιτραπεί η είσοδος δίκαιης ανθρωπιστικής βοήθειας και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, το καταστροφικό τίμημα των οποίων πληρώνουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς»
LIFO NEWSROOM
Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Διεθνή / Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ξεκινήσει επανεξέταση της συμφωνίας για να διαπιστωθεί εάν το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Διεθνή / Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Το έγγραφο των 40 σελίδων περιλαμβάνει σειρά συστάσεων, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η έκδοση νομοθεσίας που θα επιταχύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ, με στόχο την αποστολή αυτών των πόρων στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM