Δημήτρης Παπαϊωάννου: Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεάτρου και Κινηματογράφου στο Βουκουρέστι

Δημήτρης Παπαϊωάννου: Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστήμιου Θεάτρου και Κινηματογράφου στο Βουκουρέστι Facebook Twitter
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου / Φωτ: ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΩΝΑΣΗΣ
0

Επίτιμο διδάκτορα αναγόρευσε το Πανεπιστήμιο Θεάτρου και Κινηματογράφου "Ion Luca Caragiale" του Βουκουρεστίου τον διεθνούς φήμης Έλληνα δημιουργό, Δημήτρη Παπαϊωάννου, ως ένδειξη αναγνώρισης στο πολυσχιδές έργο του, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου 2025 με την παρουσία της εκλεκτορικής επιτροπής, μελών του διδακτικού προσωπικού, στελεχών της ελληνικής πρεσβείας Βουκουρεστίου και πολλών φοιτητών του πανεπιστημίου, μελλοντικών δημιουργών.

Στον χαιρετισμό της κατά την τελετή αναγόρευσης που πραγματοποιήθηκε στο γεμάτο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, η πρέσβης της Ελλάδας Λίλη-Ευαγγελία Γραμματίκα τόνισε μεταξύ άλλων ότι αισθάνεται περήφανη ως Ελληνίδα διπλωμάτης που εκπροσωπεί τη χώρα μας στο εξωτερικό καθώς η αναγνώριση αυτή αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα, καθώς ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έχει συμβάλει σημαντικά στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς, παράγοντας ένα “νέο εθνικό αφήγημα” μέσω των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, οι οποίοι επανασύστησαν την Ελλάδα στον κόσμο την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και αποτέλεσαν πρότυπο και σημείο αναφοράς για τις μετέπειτα διοργανώσεις. Κάνει όμως ευρύτερα γνωστό τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, μέσα από το πολυδιάστατο έργο του στις παραστατικές τέχνες γενικότερα.

”Υπήρξε παραγωγικός και δεν έπαψε να δημιουργεί πριν και μετά το ορόσημο των Ολυμπιακών Αγώνων που τον οδήγησαν στο πάνθεον των διάσημων καλλιτεχνών παγκόσμιας φήμης. Δεν επαναπαύτηκε ποτέ στις δάφνες του. Δημιούργησε συνεχώς πρωτότυπα, εξαιρετικά έργα. Ανανέωση και εξέλιξη, συνεχείς επαναπροσδιορισμοί, και διαρκής επέκταση των ορίων της καλλιτεχνικής έκφρασης. Είναι σύγχρονος, είναι αισθησιακός, αγγίζει τα πιο εσωτερικά συναισθήματα. Είμαστε τυχεροί ως Έλληνες που είναι Έλληνας και επέλεξε την Ελλάδα ως πρωταρχικό κέντρο βάρους του έργου του. Ότι επίσης ενσαρκώνει νεωτερικότητα και έμπνευση προσθέτοντας στη σύνθετη υφή της σύγχρονης Ελλάδας” τόνισε μεταξύ άλλων η Πρέσβης.

Στην ομιλία της η κύρια εισηγήτρια και διεθνούς φήμης χορεύτρια κλασικού μπαλέτου Sorina Somacescu υπογράμμισε ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια παρακολουθεί συστηματικά το έργο του, ενώ εξήρε την συμβολή του Παπαϊωάννου στον σύγχρονο παγκόσμιο πολιτισμό, τονίζοντας την ποιητικότητα της, την αντισυμβατικότητά της, καθώς και ότι το έργο του συνενώνει πολλές τέχνες μαζί σε μια πολυδιάστατη έκφραση.

Τον τίτλο του επίτιμου Διδάκτορα και την περιένδυση με την ακαδημαϊκή τήβενο έκανε ο πρόεδρος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου και επικεφαλής της εκλεκτορικής επιτροπής, καθηγητής κ. Doru Nițescu.Στην αντιφώνηση του ο Έλληνας καλλιτέχνης αναφέρθηκε στις εμπειρίες του οι οποίες τον οδήγησαν από την τέχνη του καρτούν και τη ζωγραφική έως την οπτικοακουστική παραγωγή και την παραγωγή μεγάλων παραστατικών εκδηλώσεων, ενώ τόνισε την ανάγκη ελευθερίας της τέχνης ως απόλυτης αξίας για τον δημιουργό, στηλιτεύοντας κάποια πρόσφατα περιστατικά σε Ελλάδα και Ρουμανία. Την προηγούμενη μέρα ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παρέδωσε διάλεξη σε φοιτητές και διδάσκοντες του Πανεπιστημίου, ενώ παρακάθισε σε γεύμα στην Ελληνική Πρεσβεία που παρέθεσε προς τιμήν του η Πρέσβης στο κτήριο της Πρεσβείας.

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού "Αρκαδία" υπήρξε χορηγός της όλης εκδήλωσης συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχή υλοποίηση της σημαντικής αυτής διάκρισης ενός εμβληματικού σύγχρονου Έλληνα καλλιτέχνη.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Roisin Murphy

Πολιτισμός / Η μουσικός Róisín Murphy αφαιρέθηκε από φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη μετά από τρανσφοβική ανάρτηση

Στην ανάρτησή της, η Murphy δημοσίευσε ένα γράφημα που, όπως ισχυρίστηκε, δείχνει «μεγάλη πτώση» στον αριθμό των νέων που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς ή μη δυαδικά άτομα
LIFO NEWSROOM
Billie Eilish Δωρεά Πείνα

Πολιτισμός / Η Billie Eilish δωρίζει 11,5 εκατ. δολάρια για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της πείνας

«Σας αγαπώ όλους, αλλά κάποιοι από εσάς έχετε πάρα πολλά χρήματα. Αν είστε δισεκατομμυριούχοι, ίσως είναι καιρός να τα μοιραστείτε», δήλωσε η 23χρονη κατά τη διάρκεια των WSJ Innovator Awards
LIFO NEWSROOM
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Πολιτισμός / Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γιόρτασε φέτος 75 χρόνια ιστορίας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Μία νέα έκθεση για τους αρχιτέκτονες, desiners και εικαστικούς που δημιούργησαν με πρωτοβουλία μιας διεθνούς ελβετικής οργάνωσης υπέροχες παιδικές χαρές και παιχνίδια για τα παιδιά του κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Πολιτισμός / Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Όλα ξεκίνησαν περίπου τρία χρόνια πριν, όταν ο ΛΕΞ διάβασε για το σενάριο της ταινίας «Σπασμένη Φλέβα» και αποδέχθηκε την πρόταση του σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη, να δημιουργήσει ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι για τις ανάγκες του φιλμ
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Το επιβλητικό κτίριο εκτείνεται σε περίπου 500.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 εκθέματα που καλύπτουν επτά χιλιετίες αιγυπτιακής ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Ο φόρος τιμής στη «Nouvelle Vague» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το «Amrum» του αγαπητού στη χώρα μας Φατίχ Ακίν και μια ακόμα διασκευή μυθιστορήματος της Κόλιν Χούβερ είναι μερικές από τις νέες ταινίες που κυκλοφορούν από αυτή την Πέμπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Το νέο Terminal One στο JFK υπόσχεται να μετατρέψει το αεροδρόμιο σε «πολιτιστικό προορισμό»

Πολιτισμός / Η Νέα Υόρκη σχεδιάζει το πιο καλλιτεχνικό αεροδρόμιο στον κόσμο: Το νέο Terminal One στο JFK

Με την ολοκλήρωσή του το Terminal One φιλοδοξεί να λειτουργεί όχι μόνο ως πύλη εισόδου στη Νέα Υόρκη αλλά και ως πολιτιστικός προορισμός που αντανακλά την ενέργεια και τη δημιουργικότητα της πόλης που ποτέ δεν κοιμάται
LIFO NEWSROOM