Τραμπ: Ο Ζελένσκι θα υπογράψει αυτή την Παρασκευή στις ΗΠΑ «πολύ μεγάλη συμφωνία»

Τραμπ: Ο Ζελένσκι θα υπογράψει αυτή την Παρασκευή στις ΗΠΑ «πολύ μεγάλη συμφωνία» Facebook Twitter
Φωτ. Getty Images
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να υπογράψει μια συμφωνία.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα υπογράψει μαζί με τον Ζελένσκι συμφωνία, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε και ως «πολύ μεγάλη». Ωστόσο, δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο ή τις δεσμεύσεις που αυτή περιλαμβάνει.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των ΗΠΑ με την Ουκρανία για τις σπάνιες γαίες, ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε ότι «οι ΗΠΑ είχαν βρεθεί σε πολύ κακή θέση, αλλά καταφέραμε να κάνουμε μια συμφωνία όπου θα πάρουμε πίσω τα χρήματά μας και θα πάρουμε πολλά χρήματα στο μέλλον».

Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι «δεν θα έπρεπε να πληρώνουν τον λογαριασμό για την Ουκρανία περισσότερο από ό,τι πληρώνουν οι Ευρωπαίοι» σύμφωνα με τον Τραμπ και άφησε να εννοηθεί ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός βρίσκεται πολύ κοντά. Για τη σχέση ΗΠΑ και Ρωσίας, ο Τραμπ σχολίασε: «Τα πάμε πολύ καλά με τη Ρωσία».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PA, τo πρόγραμμα του Ουκρανού προέδρου για το Σαββατοκύριακο, περιλαμβάνει την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό που έχει γνωστό μέχρι τώρα, είναι ότι ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, θα φιλοξενήσει Ευρωπαίους ηγέτες για μια σύνοδο κορυφής αναφορικά με την άμυνα.

Τι σημαίνει η συμφωνία Ουκρανίας – ΗΠΑ για τα ορυκτά στην πραγματικότητα

Η συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την εκμετάλλευση των ουκρανικών ορυκτών πόρων είναι μια εξέλιξη που έχει σημαντικές γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις. Αν και αρχικά προκάλεσε αντιδράσεις στο Κίεβο, τελικά υπογράφηκε υπό ευνοϊκότερους όρους από την ουκρανική κυβέρνηση.

Τι σημαίνει όμως στην πράξη αυτή η συμφωνία;

Η Ουκρανία, μια χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους, συμφώνησε να μοιραστεί το 50% των εσόδων από την εκμετάλλευση των κρατικών ορυκτών – όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλα πολύτιμα μεταλλεύματα – με ένα επενδυτικό ταμείο που θα δημιουργηθεί για την ανοικοδόμηση της χώρας. Το ταμείο αυτό θα διαχειρίζεται χρήματα από την «μελλοντική εμπορευματοποίηση» των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας.

Τι κέρδισε η Ουκρανία;
Η αρχική απαίτηση της Ουάσινγκτον ήταν πολύ πιο αυστηρή: η κυβέρνηση Τραμπ ζητούσε το αποκλειστικό δικαίωμα στις ουκρανικές πηγές ενέργειας μέχρι να συγκεντρωθούν 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός ο όρος απορρίφθηκε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάτι που οδήγησε σε νέα διαπραγμάτευση με πιο ισορροπημένους όρους.

Τώρα, η συμφωνία εξαιρεί τα ορυκτά που ήδη χρησιμοποιούνται από το ουκρανικό κράτος (όπως οι ενεργειακές δραστηριότητες των Naftogaz και Ukrnafta) και επιτρέπει στο Κίεβο να επενδύσει τα χρήματα που θα προκύψουν εντός της χώρας.

Γιατί δεν περιέχει εγγυήσεις ασφαλείας;

Η μεγάλη αδυναμία της συμφωνίας από ουκρανικής πλευράς είναι ότι δεν περιέχει καμία ρητή εγγύηση ασφάλειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουκρανία επιθυμούσε να συνδέσει την παραχώρηση των ορυκτών της με μια δέσμευση της Ουάσινγκτον για μακροπρόθεσμη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη. Ωστόσο, ο Τραμπ δεν συμφώνησε σε κάτι τέτοιο και αντιθέτως άνοιξε άμεσες συνομιλίες με τη Ρωσία, αποκλείοντας την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους από τη διαδικασία.

Η Ουάσινγκτον ουσιαστικά αλλάζει στάση στο Ουκρανικό. Αντί για την άνευ όρων στρατιωτική υποστήριξη που παρείχε η κυβέρνηση Μπάιντεν, ο Τραμπ προχωρά σε μια πιο πραγματιστική (ή, κατά κάποιους, ωφελιμιστική) προσέγγιση: ζητά αντάλλαγμα για οποιαδήποτε βοήθεια και δείχνει διάθεση να προχωρήσει σε συμβιβασμό με τη Μόσχα.

Αν και η συμφωνία ανοίγει δρόμους για αμερικανικές επενδύσεις στην Ουκρανία, δεν διασφαλίζει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Κίεβο στρατιωτικά, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην ουκρανική κυβέρνηση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χονγκ Κονγκ ανοίγει τις πόρτες στους ξένους φοιτητές που διώχνει από το Χάρβαρντ ο Τραμπ

Διεθνή / Το Χονγκ Κονγκ ανοίγει τις πόρτες στους ξένους φοιτητές που διώχνει από το Χάρβαρντ ο Τραμπ

Το Πεκίνο καταδίκασε την «πολιτικοποίηση της εκπαιδευτικής συνεργασίας», προσθέτοντας ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον θα «βλάψει μόνο την εικόνα και το διεθνές κύρος των ΗΠΑ»
LIFO NEWSROOM
Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ