Εκλογές Γερμανία - Λίντνερ: «Αποχωρώ από την ενεργό πολιτική» μετά την εκλογική ήττα

Εκλογές Γερμανία - Λίντνερ: «Αποχωρώ από την ενεργό πολιτική» μετά την εκλογική ήττα Facebook Twitter
Κρίστιαν Λίντνερ/ Φωτ.: EPA
0

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική, μετά την αποτυχία του κόμματός του να ξεπεράσει το όριο του 5% και να εξασφαλίσει την είσοδο στη νέα γερμανική Βουλή.

Λίγες ώρες μετά την αρχική του δήλωση, ο Λίντνερ επιβεβαίωσε την απόφασή του μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ. «Οι εκλογές έφεραν μια ήττα για τo FDP, αλλά ελπίζω σε μια νέα αρχή για τη Γερμανία. Γι’ αυτό αγωνίστηκα», έγραψε. «Τώρα αποχωρώ από την ενεργό πολιτική, έχοντας μόνο ένα συναίσθημα: ευγνωμοσύνη για 25 έντονα, απαιτητικά χρόνια γεμάτα δράση και διάλογο».

Ο Λίντνερ συνόδευσε την ανάρτησή του με ένα βίντεο από τη συμμετοχή του στη «Berliner Runde», όπου, όσο ακόμη υπήρχαν αβεβαιότητες στις εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων, είχε δηλώσει ότι η αποχώρησή του θα εξαρτιόταν από το αν η FDP θα παρέμενε εκτός Βουλής. «Εάν το FDP αποχωρήσει από το Bundestag, τότε είναι απολύτως σαφές ότι θα αποχωρήσω και εγώ από την πολιτική», είχε πει νωρίτερα Με τα αποτελέσματα να σταθεροποιούνται κάτω από το όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο, ο Λίντνερ φαίνεται πως έκρινε ότι η προϋπόθεση αυτή έχει πλέον επιβεβαιωθεί.

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν η αποχώρησή του θα είναι άμεση ή αν θα παραμείνει επικεφαλής της FDP μέχρι το τακτικό συνέδριο του κόμματος τον Μάιο, ώστε να διευκολύνει μια ομαλή μετάβαση στην εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση.

Και ο Κουμπίκι ανακοινώνει αποχώρηση

Παράλληλα, και ο αναπληρωτής πρόεδρος του FDP, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, δήλωσε ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική αν το κόμμα δεν καταφέρει να μπει στη Βουλή. «Εάν το FDP μείνει εκτός, τότε για μένα η πολιτική τελειώνει. Σε λίγες ημέρες κλείνω τα 73», δήλωσε στην εφημερίδα Flensburger Tageblatt. «Θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί η κομματική δομή εάν δεν έχουμε παρουσία στο Bundestag. Το έχω ζήσει ξανά και ξέρω πόσο δύσκολο είναι. Αυτή τη φορά δεν θα έχω την απαραίτητη δύναμη για να στηρίξω το κόμμα για άλλα τέσσερα χρόνια».

Ήδη, στον απόηχο της εκλογικής βραδιάς, ακούγονται τα πρώτα ονόματα για τη διαδοχή του Λίντνερ. Ιδιαίτερα προβεβλημένη είναι η Μαρί-Αγκνές Στρακ-Τσίμερμαν, επικεφαλής του FDP στις ευρωεκλογές, η οποία εξασφάλισε ποσοστό άνω του 5% και σήμερα προεδρεύει της Επιτροπής Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη λίστα των πιθανών διαδόχων συγκαταλέγονται επίσης στελέχη του κόμματος από τα κρατιδιακά κοινοβούλια όπου το FDP διατηρεί ακόμη κοινοβουλευτική παρουσία, όπως ο Χένινγκ Χένε στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και ο Χανς-Ούλριχ Ρούλκε στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Ο νέος ηγέτης του FDP θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δύσκολη πρόκληση της ανασυγκρότησης του κόμματος εκτός Βουλής. Με την απώλεια της κοινοβουλευτικής παρουσίας, το FDP θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες σε επίπεδο δημόσιας προβολής, αλλά και χρηματοδότησης, καθώς θα στερηθεί σημαντικά ποσά από κρατικές επιχορηγήσεις και συνδρομές μελών.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κατατέθηκε αίτημα για την ευκολότερη πρόσβαση στην άμβλωση

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κατατέθηκε αίτημα για ευκολότερη και ασφαλέστερη πρόσβαση στην άμβλωση

Με περισσότερες από 1 εκατομμύριο υπογραφές, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών «Η Φωνή μου, η Επιλογή μου» υπέβαλε το αίτημά της για τη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης που θα καταστήσει την άμβλωση πιο προσβάσιμη
LIFO NEWSROOM
Μαρτυρίες για τον φονικό σεισμό 6R στο Αφγανιστάν: «Υπάρχει θάνατος σε κάθε σπίτι, παιδιά και γυναίκες ούρλιαζαν»

Διεθνή / Μαρτυρίες για τον φονικό σεισμό 6R στο Αφγανιστάν: «Υπάρχει θάνατος σε κάθε σπίτι, παιδιά και γυναίκες ούρλιαζαν»

Ένας άνδρας είπε πως 10 συγγενείς του, συμπεριλαμβανομένων των πέντε παιδιών του, σκοτώθηκαν - Τουλάχιστον πέντε ισχυροί μετασεισμοί - Έρευνες σε απομονωμένες, ορεινές περιοχές
LIFO NEWSROOM
Σικάγο εναντίον Τραμπ: Ο κυβερνήτης και ο δήμαρχος αψηφούν την εθνοφρουρά

Διεθνή / Σικάγο εναντίον Τραμπ: Ο κυβερνήτης και ο δήμαρχος αψηφούν την εθνοφρουρά

Ο Κυβερνήτης του Ιλινόις και ο Δήμαρχος Σικάγου αντιστέκονται στα σχέδια του Τραμπ για ανάπτυξη στρατού στην πόλη, ενώ οι αντιδράσεις κλιμακώνονται και οι αριθμοί δείχνουν μείωση εγκληματικότητας
LIFO NEWSROOM
Από Λευκός Οίκος σε Χρυσό Οίκο: Το Οβάλ Γραφείο έγινε… Παλάτι των Βερσαλλιών επί Τραμπ

Διεθνή / Από Λευκός Οίκος σε Χρυσό Οίκο: Το Οβάλ Γραφείο έγινε… Παλάτι των Βερσαλλιών επί Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε το Οβάλ Γραφείο σε… χρυσό παλάτι με πολυτέλειες που διχάζουν την Αμερική. Από πορτρέτα και οικογενειακές φωτογραφίες μέχρι χρυσές λεπτομέρειες εμπνευσμένες από τις Βερσαλλίες
LIFO NEWSROOM
Γάλλοι σοσιαλιστές, ακροδεξιοί και πράσινοι εναντίον Μπαϊρού – Η κυβέρνηση κρέμεται από μία κλωστή

Διεθνή / Γάλλοι σοσιαλιστές, ακροδεξιοί και πράσινοι εναντίον Μπαϊρού – Η κυβέρνηση κρέμεται από μία κλωστή

Η κυβέρνηση Μπαϊρού στη Γαλλία κινδυνεύει να πέσει στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα, με σοσιαλιστές, ακροδεξιούς, Πράσινους και κομμουνιστές να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν κατά, ενώ οι αγορές παρακολουθούν με ανησυχία
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Πάντα μια αβάσταχτη μέρα» - Η κίνηση του αδελφού της στον τόπο ταφής της 28 χρόνια μετά τον θάνατό της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Πάντα μια αβάσταχτη μέρα» - Η κίνηση του αδελφού της στον τόπο ταφής της 28 χρόνια μετά τον θάνατό της

Ο λόγος που είναι θαμμένη σε ένα απομονωμένο, ιδιωτικό νησί - «Συμφωνήσαμε όλοι ότι αυτό ήταν το κατάλληλο μέρος για να βρίσκεται η Νταϊάνα» υποστηρίζει
LIFO NEWSROOM