O ΟΗΕ ζητά την άρση κυρώσεων κατά της Συρίας μετά τη συνάντηση με τον Αλ Σαράα

O ΟΗΕ ζητά την άρση κυρώσεων κατά της Συρίας μετά τη συνάντηση με τον Αλ Σαράα Facebook Twitter
Ο ηγέτης της νέας διοίκησης της Συρίας, Αχμέντ Αλ Σαράα / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ υπογράμμισε τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τα τελευταία 14 χρόνια των συγκρούσεων στη Συρία και ζήτησε επείγουσες προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του έθνους και την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα κατά τη διάρκεια της ιστορικής επίσκεψής του.

«Ήρθα εδώ για να προσφέρω τις διαβεβαιώσεις μου ότι το γραφείο μου, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, θα συνεχίσει να υποστηρίζει διαδικασίες χωρίς αποκλεισμούς, που ανήκουν σε εθνικό επίπεδο και καθοδηγούνται από εθνικό επίπεδο» δήλωσε ο Φόλκερ Τερκ σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό σήμερα, Τετάρτη (15/1). «Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και εχθροπραξίες πρέπει να τερματιστούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Φόλκερ Τερκ δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον ηγέτη της νέας διοίκησης της Συρίας, Αχμέντ Αλ Σαράα, ο οποίος «αναγνώρισε και με διαβεβαίωσε για τη σημασία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Σύρους και όλες τις διαφορετικές συνιστώσες της συριακής κοινωνίας, καθώς και για την επιδίωξη της επούλωσης, της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, της κοινωνικής συνοχής και της θεσμικής μεταρρύθμισης».

«Συζητήσαμε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που περιμένουν αυτή τη νέα Συρία. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο, όπου όλοι μπορούν να ζουν ελεύθεροι και ίσοι με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Οι υπεύθυνοι για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πρέπει να λογοδοτήσουν», συνέχισε ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Εγκλήματα πολέμου στη Συρία

Ο Φόλκερ Τερκ δήλωσε ότι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, τα βασανιστήρια, η χρήση χημικών όπλων και άλλες θηριωδίες πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά και πως η δικαιοσύνη πρέπει να απονεμηθεί δίκαια και αμερόληπτα, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της μεταβατικής δικαιοσύνης - συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των χώρων μαζικών τάφων και της τεκμηρίωσης των εγκλημάτων πολέμου, ως κρίσιμες συνιστώσες της ανάκαμψης της Συρίας.

Ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επανεξετάσει τις κυρώσεις κατά της Συρίας, οι οποίες -όπως είπε- έχουν επιδεινώσει τα δεινά των απλών Σύρων.

Ο Τερκ ξεκίνησε το ταξίδι του στη Συρία με μια επίσκεψη στη φυλακή Σεντνάγια, σύμβολο καταστολής από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ για χρόνια, όπου πιστεύεται ότι έχουν εκτελεστεί χιλιάδες κρατούμενοι. Περιέγραψε τη φυλακή ως «ένα διαβόητο συγκρότημα φυλακών κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Άσαντ» που στοιχειώνεται από μνήμες ακραίας σκληρότητας.

Με πληροφορίες από TRT World

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χονγκ Κονγκ ανοίγει τις πόρτες στους ξένους φοιτητές που διώχνει από το Χάρβαρντ ο Τραμπ

Διεθνή / Το Χονγκ Κονγκ ανοίγει τις πόρτες στους ξένους φοιτητές που διώχνει από το Χάρβαρντ ο Τραμπ

Το Πεκίνο καταδίκασε την «πολιτικοποίηση της εκπαιδευτικής συνεργασίας», προσθέτοντας ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον θα «βλάψει μόνο την εικόνα και το διεθνές κύρος των ΗΠΑ»
LIFO NEWSROOM
Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ