Ρούβλι σε ιστορικό χαμηλό: Οι κυρώσεις βυθίζουν τη ρωσική οικονομία

Ρούβλι σε ιστορικό χαμηλό: Οι κυρώσεις βυθίζουν τη ρωσική οικονομία Facebook Twitter
Ρούβλια/ Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Το ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι, κατέγραψε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας την Τρίτη στις 107 ρούβλια ανά δολάριο.

 Αυτή η πτώση αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις της Δύσης συνεχίζουν να πλήττουν την οικονομία της χώρας, ενώ η φυγή εταιρειών και η οικονομική αστάθεια επιδεινώνουν την κατάσταση.

Η ελεύθερη πτώση του ρουβλίου ακολούθησε την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στις 21 Νοεμβρίου για κυρώσεις σε δεκάδες ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Gazprombank. Η τελευταία είχε προηγουμένως εξαιρεθεί για να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν για τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου.

Το κλείσιμο αυτού του διαύλου αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τα έσοδα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου, που ήδη αποτελούν τον τομέα με τις μεγαλύτερες απώλειες για τη ρωσική οικονομία.

Ο Grzegorz Dróżdż, αναλυτής αγορών, δήλωσε στο Newsweek ότι η αποδυνάμωση του ρουβλίου υπονομεύει την αγοραστική δύναμη της Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τις εξαγωγές, δεδομένου ότι η Ρωσία παραμένει χώρα με σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα.

Πίεση από τον πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια

Οι κυρώσεις έχουν οδηγήσει σε σοβαρές δυσκολίες στις διεθνείς πληρωμές για τις ρωσικές επιχειρήσεις, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα παραμένει υψηλός, φτάνοντας το 8,5% τον προηγούμενο μήνα—υπέρ διπλάσιο από τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας (CBR).

Η CBR, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό και να υποστηρίξει το ρούβλι, αύξησε τον βασικό επιτόκιο στο 21% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του πολέμου. Παρά την αύξηση των επιτοκίων, η προσέλκυση επενδυτών παραμένει πρόκληση, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Επιπτώσεις στην αγορά και την κοινωνία

Η υποτίμηση του ρουβλίου αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω με την έναρξη της χειμερινής περιόδου, καθώς οι εταιρείες εισάγουν περισσότερα αγαθά για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών. Παράλληλα, η στρατηγική της Ρωσίας να δαπανά μεγάλα ποσά για στρατιωτικές δαπάνες και η έλλειψη εργατικού δυναμικού τροφοδοτούν την αύξηση των τιμών, δημιουργώντας περαιτέρω πίεση στους πολίτες.

Αναλυτές σημειώνουν ότι, ενώ η εξασθένιση του ρουβλίου μπορεί να ευνοήσει τις εξαγωγές, οι αρνητικές συνέπειες από τον υψηλό πληθωρισμό και τη συρρίκνωση των εσόδων είναι εμφανείς, επηρεάζοντας την καθημερινότητα των Ρώσων και την ευρύτερη οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χονγκ Κονγκ ανοίγει τις πόρτες στους ξένους φοιτητές που διώχνει από το Χάρβαρντ ο Τραμπ

Διεθνή / Το Χονγκ Κονγκ ανοίγει τις πόρτες στους ξένους φοιτητές που διώχνει από το Χάρβαρντ ο Τραμπ

Το Πεκίνο καταδίκασε την «πολιτικοποίηση της εκπαιδευτικής συνεργασίας», προσθέτοντας ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον θα «βλάψει μόνο την εικόνα και το διεθνές κύρος των ΗΠΑ»
LIFO NEWSROOM
Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ