Ο πόλεμος των κροίσων: Μπερνάρ Αρνό εναντίον Έλον Μασκ

Ο πόλεμος των κροίσων: Μπερνάρ Αρνό εναντίον Έλον Μασκ Facebook Twitter
Φωτ: Instagram
0

Αρκετοί κορυφαίοι γαλλικοί όμιλοι μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων δύο εκδόσεων που ανήκουν στον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, μηνύουν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Έλον Μασκ, κατηγορώντας την ότι προβάλλει το περιεχόμενό τους χωρίς πληρωμή.

Οι εφημερίδες, μεταξύ των οποίων οι τίτλοι Les Echos και Le Parisien του Μπερνάρ Αρνό, καθώς και οι Le Figaro, Le Monde, Courrier International, Huffington Post και Le Nouvel Obs, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους χθες, Τρίτη (12/11), ότι ξεκινούν κοινή αγωγή κατά της Χ, ιδιοκτησίας Έλον Μασκ. Οι γαλλικοί όμιλοι μέσων ενημέρωσης κατηγορούν το Χ (πρώην Twitter), ότι παραβιάζει τα λεγόμενα συγγενικά δικαιώματα, τα οποία σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία που υιοθετήθηκε στη γαλλική νομοθεσία οφείλονται όταν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αναδημοσιεύουν ειδησεογραφικό περιεχόμενο.

Ο Μπερνάρ Αρνό είναι ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του γίγαντα πολυτελών ειδών LVMH και μία από τις προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης, με σημερινή αξία 164 δισ. δολαρίων, αν και ο πλούτος του έχει μειωθεί κατακόρυφα φέτος λόγω των πτωτικών τάσεων στη βιομηχανία ειδών πολυτελείας. Ο Αρνό και η οικογένειά του κατέχουν τεράστια επιρροή στη Γαλλία. 

Πρόκειται για μια αγωγή που απειλεί να φέρει τον Αρνό σε πορεία νομικής σύγκρουσης με τον ιδιοκτήτη της X και πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, Έλον Μασκ, του οποίου η περιουσία ύψους 319 δισ. δολαρίων έχει εκτοξευθεί μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Και το AFP μήνυσε το Χ του Μασκ

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) μήνυσε την περασμένη εβδομάδα το X για το ίδιο θέμα και η ακρόαση στο δικαστήριο ορίστηκε για τις 15 Μαΐου 2025. Οι εφημερίδες, καθώς και το AFP, είχαν ήδη ζητήσει επείγοντα ασφαλιστικά μέτρα κατά του X, το οποίο κατηγορούν ότι δεν διαπραγματεύεται. Στις 24 Μαΐου, δικαστήριο του Παρισιού συμφώνησε με τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης και έδωσε στο X δύο μήνες για να παράσχει εμπορικά στοιχεία που θα τους επέτρεπαν να εκτιμήσουν το εισόδημα που κερδίζει από το περιεχόμενό τους.

Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Χ «δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί» με την απόφαση αυτή, «αποδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη πρόθεσή του να αποφύγει τις νομικές του υποχρεώσεις», ανέφεραν οι εφημερίδες, δικαιολογώντας την τελευταία τους αγωγή. Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 50 άλλοι, κυρίως περιφερειακοί γαλλικοί όμιλοι μέσων ενημέρωσης δήλωσαν ότι κατέθεσαν αγωγή κατά της Microsoft, ενός άλλου αμερικανικού ψηφιακού κολοσσού.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύγκρουση στα σύνορα Ταϊλάνδης–Καμπότζης: Επιστρέφουν τα φαντάσματα της αποικιοκρατίας

Διεθνή / Σύγκρουση στα σύνορα Ταϊλάνδης–Καμπότζης: Επιστρέφουν τα φαντάσματα της αποικιοκρατίας

Η κλιμάκωση μιας παλιάς διαφοράς για τη συνοριακή γραμμή φέρνει αεροπορικές επιδρομές, διπλωματικό χάος και ερωτήματα για την πολιτική σταθερότητα των δύο χωρών
LIFO NEWSROOM
«Φοβόμουν για τη ζωή μου»: Ο 22χρονος που ξυλοκοπήθηκε σε τροχαίο έλεγχο στο Τζάκσονβιλ μιλά για πρώτη φορά

Διεθνή / «Φοβόμουν για τη ζωή μου»: Ο 22χρονος που ξυλοκοπήθηκε σε τροχαίο έλεγχο στο Τζάκσονβιλ μιλά για πρώτη φορά

«Δεν οδηγώ πια. Δεν εμπιστεύομαι πια την αστυνομία. Έχω εφιάλτες», λέει ο William McNeil Jr., φοιτητής και αρχηγός της μπάντας του κολεγίου του, που έγινε viral όταν βίντεο τον έδειξε να ξυλοκοπείται από αστυνομικούς στη Φλόριντα
LIFO NEWSROOM
Ένοχος για τη δολοφονία του 14 ημερών γιου του μέσα στο νοσοκομείο κρίθηκε 27χρονος πατέρας στη Βρετανία

Διεθνή / Ένοχος για τη δολοφονία του 14 ημερών γιου του μέσα στο νοσοκομείο κρίθηκε 27χρονος πατέρας στη Βρετανία

Ο μικρός Μπρέντον πέθανε με «καταστροφικά τραύματα» στο κεφάλι, τον αυχένα και τα άκρα – Οι γονείς του κάπνιζαν έξω από το νοσοκομείο την ώρα που το βρέφος χαροπάλευε
LIFO NEWSROOM
Η ICE βάζει βραχιολάκι στον αστράγαλο 180.000 μεταναστών

Διεθνή / Η ICE βάζει βραχιολάκι στον αστράγαλο 180.000 μεταναστών

Η κυβέρνηση Τραμπ αυξάνει δραστικά τη χρήση ηλεκτρονικών βραχιολιών εντοπισμού GPS σε μετανάστες στο πλαίσιο του προγράμματος ATD - Οι αντιδράσεις είναι έντονες για την παραβίαση της ιδιωτικότητας και τον κοινωνικό στιγματισμό
LIFO NEWSROOM
Σύγκρουση Τραμπ - Μέρντοχ: Σιωπή από Fox News και New York Post για τη μήνυση $10 δισ. για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Σύγκρουση Τραμπ - Μέρντοχ: Σιωπή από Fox News και New York Post για τη μήνυση $10 δισ. για τον Έπσταϊν

Ο Τραμπ επιτίθεται στον μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ με αγωγή $10 δισ. μετά από αποκαλύψεις της WSJ για σχέσεις με τον Έπσταϊν - Το Fox News αποφεύγει να καλύψει την υπόθεση, ενώ τα συντηρητικά media σιωπούν
LIFO NEWSROOM