Μια έκθεση για σύγχρονους αρχαιολόγους στις Πυραμίδες της Γκίζας

Μια έκθεση στις πυραμίδες της Γκίζας για σύγχρονους αρχαιολόγους Facebook Twitter
Greetings from Giza, Hesham El Sayfi. Φωτ.: Art D'Egypte
0

Δώδεκα καλλιτέχνες από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική παίρνουν μέρος στην έκθεση «Forever is Now» στις Πυραμίδες της Γκίζας, συνεχίζοντας την παράδοση της εγκατάστασης σύγχρονων έργων σε αρχαίους χώρους.

Με το εμβληματικό σκηνικό των πυραμίδων ως εγγενές μέρος των εγκαταστάσεων, τα σύγχρονα έργα θυμίζουν μια σουρεαλιστική mise en scène, παραπέμποντας συχνά σε κινηματογραφικά έπη επιστημονικής φαντασίας.

Καλλιτέχνες και επισκέπτες καλούνται να γίνουν σύγχρονοι αρχαιολόγοι σε αυτή την έκθεση, με ένα πρόγραμμα που επιμελείται η Nadine Abdel Ghaffar και η εταιρεία Culturvator by Art D'Egypte.

Η ετήσια έκθεση πραγματοποιείται στις Πυραμίδες της Γκίζας και στο γύρω οροπέδιο, το 4.500 ετών Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η έκθεση ανακαλεί τον απόηχο αρχαίων τελετουργιών και τους ψιθύρους των θαμμένων μύθων που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

Η έκθεση «Forever is Now» επιδιώκει να θολώσει τα όρια μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, παράδοσης και καινοτομίας, δημιουργώντας δυναμικούς χώρους όπου η ανακάλυψη δεν είναι μια παθητική πράξη αλλά μια συμμετοχική εμπειρία.

Μια έκθεση στις πυραμίδες της Γκίζας για σύγχρονους αρχαιολόγους Facebook Twitter
Καλλιτέχνες και επισκέπτες της έκθεσης καλούνται να γίνουν σύγχρονοι αρχαιολόγοι. Φωτ.: Art D'Egypte

Έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύσει τη συνέχεια των θεμάτων που εκτείνονται από το ιστορικό παρελθόν μέχρι σήμερα – τονίζοντας ότι η κατανόησή μας για τον κόσμο είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη ταπισερί, ενώ αμφισβητείται η μεταμορφωτική δύναμη της αφήγησης.

Με τις ρίζες της στην παγκόσμια ανθρώπινη παρόρμηση για αποκάλυψη, κατανόηση και σύνδεση, η έκθεση εμβαθύνει στις πλούσιες ιστορίες που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια και μας προσκαλεί να αναλογιστούμε την ανεξάντλητη ανθρώπινη αναζήτηση για νόημα.

Με έργα που αξιοποιούν από τη γλυπτική και τις εγκαταστάσεις έως τις καθηλωτικές ψηφιακές εμπειρίες, οι καλλιτέχνες ανατέμνουν το γνωστό και το άγνωστο, αποκαλύπτοντας τις αφηγήσεις που διαμορφώνουν τη συλλογική μας συνείδηση.

Μια έκθεση στις πυραμίδες της Γκίζας για σύγχρονους αρχαιολόγους Facebook Twitter
Φωτ.: Art D'Egypte
Μια έκθεση στις πυραμίδες της Γκίζας για σύγχρονους αρχαιολόγους Facebook Twitter
Φωτ.: Art D'Egypte

Η έκθεση «Forever is Now» επιδιώκει να θολώσει τα όρια μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, παράδοσης και καινοτομίας, δημιουργώντας δυναμικούς χώρους όπου η ανακάλυψη δεν είναι μια παθητική πράξη αλλά μια συμμετοχική εμπειρία. 

Η χρήση αντισυμβατικών υλικών ενισχύει περαιτέρω την ιδέα ότι η τέχνη, όπως και η αρχαιολογία, απαιτεί κλίση για το απροσδόκητο και την ικανότητα να γιορτάζεις τα εγκόσμια. Η έκθεση καλεί τους θεατές να αναθεωρήσουν το οικείο, εξυψώνοντας το συνηθισμένο και βρίσκοντας τους θησαυρούς που κρύβονται σε κοινή θέα.

Μια έκθεση στις πυραμίδες της Γκίζας για σύγχρονους αρχαιολόγους Facebook Twitter
Φωτ.: Art D'Egypte

Η έκθεση Forever is Now θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 24 Οκτωβρίου και 16 Νοεμβρίου στις Πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο.

 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν γίνει θρύλος: το Chelsea Hotel του 1970 ξαναζωντανεύει μέσα από χαμένες φωτογραφίες

Πολιτισμός / Πριν γίνει θρύλος: το Chelsea Hotel του 1970 ξαναζωντανεύει μέσα από χαμένες φωτογραφίες

Το αρχείο του Scopin, που για χρόνια θεωρούνταν χαμένο, επιστρέφει τώρα ως βιβλίο και έκθεση, φωτίζοντας το Chelsea Hotel πριν γίνει πλήρως θρύλος και προτού αρκετά από τα πρόσωπα που κατέγραψε αποκτήσουν τη μεταγενέστερη μυθολογία τους.
THE LIFO TEAM
Ο Elliot Page θα προλογίσει trans και non-binary παραγωγή του As You Like It στο Λονδίνο

Πολιτισμός / Ο Elliot Page θα προλογίσει trans και non-binary παραγωγή του Σαίξπηρ στο Λονδίνο

Το As You Like It θα παρουσιαστεί στο The Space Theatre από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου 2026, ενώ η ομάδα ετοιμάζει και το Twelfth Night στη Βαρκελώνη την 1η Αυγούστου, στην πρώτη της εμφάνιση εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
THE LIFO TEAM
Ο Jeremy O. Harris γράφει για τις 23 ημέρες κράτησής του στην Ιαπωνία στο Vanity Fair

Πολιτισμός / Ο Jeremy O. Harris γράφει για τις 23 ημέρες κράτησής του στην Ιαπωνία στο Vanity Fair

Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο συγγραφέας και ηθοποιός συνελήφθη στις 16 Νοεμβρίου 2025, αφού βρέθηκε στην τσάντα του ποσότητα ουσίας που περιείχε MDMA.
THE LIFO TEAM
Ο Camus, το Sirat και η επιστροφή της κινηματογραφικής αγωνίας

Πολιτισμός / Ο Καμύ του Φρανσουά Οζόν, το Sirat και η επιστροφή της κινηματογραφικής αγωνίας

Από το νέο The Stranger του François Ozon μέχρι το εφιαλτικό Sirat, το σινεμά δείχνει να ξαναβρίσκει μια παλιά του εμμονή: την αγωνία, τη ναυτία, την αίσθηση ότι ο κόσμος έχει χάσει το σταθερό του νόημα. Και ίσως αυτό να μην είναι καθόλου τυχαίο.
THE LIFO TEAM
Fairuz: όταν ο ύμνος της λιβανέζικης αντοχής αρχίζει να ακούγεται σαν θρήνος

Πολιτισμός / Fairuz: όταν ο ύμνος της λιβανέζικης αντοχής αρχίζει να ακούγεται σαν θρήνος

Το πιο εμβληματικό πατριωτικό τραγούδι της Fairuz δεν ακούγεται πια για όλους ως ύμνος ελπίδας. Για πολλούς νεότερους Λιβανέζους, το Bahebak Ya Lebnan κουβαλά πλέον μαζί του τον πόλεμο, τη νοσταλγία και την εξάντληση μιας χώρας που μοιάζει να επιστρέφει ξανά και ξανά στην ίδια πληγή.
THE LIFO TEAM
Ο Bruce Springsteen ξανακάνει το ροκ πολιτική πράξη

Πολιτισμός / Ο Bruce Springsteen ξανακάνει το ροκ πολιτική πράξη

Με νέα πολιτικά τραγούδια, ανοιχτές επιθέσεις στον αυταρχισμό και μια περιοδεία που ξεκινά από τη Μινεάπολη, ο Springsteen επιστρέφει όχι ως θρύλος της ροκ που αναπολεί το παρελθόν, αλλά ως καλλιτέχνης που επιμένει να μιλά στο παρόν.
THE LIFO TEAM
Τι κάνουν το American Psycho και η Marina Abramovic στο νέο Tristan του Met;

Πολιτισμός / Τι κάνουν το American Psycho και η Marina Abramovic στο νέο Tristan του Met;

Το νέο Tristan του Met δεν πουλά μόνο Wagner και μεγάλα ονόματα, αλλά μια ολόκληρη αισθητική μηχανή: μαχαίρια, διπλασιασμούς, προβολές, σωσίες και εικαστικές αναφορές που πηγαίνουν από τη Marina Abramovic ως το American Psycho.
THE LIFO TEAM
Τι έδειξε η ενάλια αρχαιολογική έρευνα στην Ασίνη

Πολιτισμός / Τι έδειξε η ενάλια αρχαιολογική έρευνα στην Ασίνη

Χάρη στην ευνοϊκή τοποθεσία της, που προσφέρει ένα φυσικό λιμάνι, αλλά και ένα ύψωμα που συνέβαλε στην αμυντική της ικανότητα, η θέση αυτή κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς, με μία συνέχεια έως τους ιστορικούς χρόνους
THE LIFO TEAM
Ο Jeff Koons βάζει το Balloon Dog στα επετειακά μπουκάλια της Evian

Πολιτισμός / Ο Jeff Koons βάζει το Balloon Dog στα επετειακά μπουκάλια της Evian

Η νέα συνεργασία της Evian με τον Jeff Koons φέρνει το Balloon Dog σε ροζ και μπλε εκδοχή πάνω σε συλλεκτικές φιάλες still και sparkling water. Είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: art branding για τραπέζια που θέλουν να φαίνονται πιο ακριβά απ’ ό,τι είναι.
THE LIFO TEAM
Μουσείο στο Μόναχο επιστρέφει πίνακα που πουλήθηκε στα χρόνια του ναζισμού

Πολιτισμός / Μουσείο στο Μόναχο επιστρέφει πίνακα που πουλήθηκε στα χρόνια του ναζισμού

Το Interieur mit Kindern (Die Geschwister) βρισκόταν από το 1972 στις Βαυαρικές Κρατικές Συλλογές Ζωγραφικής. Τώρα επιστρέφει στους απογόνους του Goldschmidt, μετά την έρευνα που έδειξε ότι η πώλησή του συνδέεται άμεσα με τις διώξεις του ναζιστικού καθεστώτος.
THE LIFO TEAM