Η επόμενη των Δημοκρατικών μετά την παραίτηση Μπάιντεν: Πώς η Χάρις θα λάβει το χρίσμα

Η επόμενη των Δημοκρατικών μετά την παραίτηση Μπάιντεν: Πώς η Χάρις θα λάβει το χρίσμα Facebook Twitter
Ο Τζο Μπάιντεν με την Καμάλα Χάρις / Φωτ: Getty
0

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις είναι το φαβορί για να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών μετά την υποστήριξη του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος αποσύρθηκε από την κούρσα.

Την ίδια στιγμή παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα συγκεντρώσει τους αντιπροσώπους για να πετύχει τον στόχο της  Δεν υπάρχει επίσημη δομή βάσει κανόνων που να μεταφέρει αντιπροσώπους από έναν υποψήφιο σε άλλον εν όψει του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών, το οποίο αρχίζει στις 19 Αυγούστου.

Η επιτροπή κανόνων του Δημοκρατικού Εθνικού Συνεδρίου θα συνεδριάσει για να συζητήσει την εφαρμογή ενός πλαισίου για την επιλογή του προεδρικού υποψηφίου σε μια συνεδρίαση που θα μεταδοθεί ζωντανά στη σελίδα του DNC στο YouTube από τις 14:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας, σύμφωνα όσα έχουν γίνει γνωστά..

Αν και η Χάρις βρίσκεται πιθανώς στην καλύτερη θέση για να γίνει η υποψήφια των Δημοκρατικών κατά την άποψη αξιωματούχων και στρατηγικών του κόμματος, αυτό δεν είναι εγγυημένο.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο Μπάιντεν δεν παραιτήθηκε από την προεδρία, γεγονός που θα έκανε τη Χάρις την πρώτη γυναίκα πρόεδρο των ΗΠΑ και θα την ανέβαζε στην κορυφή του ψηφοδελτίου. «Είμαστε απλά σε αχαρτογράφητο έδαφος εδώ και πολλά από αυτά τα πράγματα δεν έχουν δοκιμαστεί, σίγουρα όχι στη σύγχρονη εποχή των προεδρικών υποψηφιοτήτων», δήλωσε στο Axios ο Josh Putnam, πολιτικός σύμβουλος που ειδικεύεται στους κανόνες επιλογής αντιπροσώπων και στις προεδρικές εκστρατείες.


Σύμφωνα με τους κανόνες της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, οι δεσμευμένοι αντιπρόσωποι είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν αρχικά τον υποψήφιο που τους έχει ανατεθεί. Δεδομένου ότι ο Μπάιντεν έχει αποχωρήσει από την κούρσα, οι αντιπρόσωποι είναι ελεύθεροι να υποστηρίξουν όποιον επιλέξουν.

Ένα πιθανό σενάριο είναι το κόμμα να διεξάγει μια εικονική ψηφοφορία πριν από το συνέδριο γύρω από έναν υποψήφιο. Εάν αυτό αποτύχει, θα μπορούσε να υπάρξει ανοιχτό συνέδριο.
«Υπάρχουν άτυποι τρόποι να τους ωθήσουμε προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση», δήλωσε ο Putnam. Όπως μια έγκριση - όπως έκανε ο Μπάιντεν για τη Χάρις.


Κάποιοι επικαλέστηκαν έναν κανόνα «καλής συνείδησης» του DNC που θα έδινε στους αντιπροσώπους του κάποιο περιθώριο να ψηφίσουν κάποιον άλλο.

Τι αναφέρει όμως ο κανόνας 13(J); «Οι αντιπρόσωποι που εκλέγονται στο εθνικό συνέδριο και δεσμεύονται για έναν προεδρικό υποψήφιο πρέπει να αντανακλούν με κάθε καλή συνείδηση τα συναισθήματα εκείνων που τους εξέλεξαν».

Σύμφωνα με τον Putnam, «αν ο πρόεδρος υποστήριζε τον αντιπρόεδρο, τότε αυτό μπορεί να έχει κάποιο βάρος για τους αντιπροσώπους που έχουν δεσμευτεί σε αυτόν, αλλά δεν θα ήταν άμεση μεταφορά». Ένας πιθανός νέος υποψήφιος θα πρέπει να λάβει την υποστήριξη τουλάχιστον 300 αντιπροσώπων και όχι περισσότερων από 600.
Δεν μπορούν να προέρχονται περισσότεροι από 50 από αυτούς τους αντιπροσώπους από οποιαδήποτε πολιτεία.

Αν ο Μπάιντεν είχε επίσης παραιτηθεί από το αξίωμά του όταν εγκατέλειψε την εκστρατεία, ο Χάρις θα γινόταν ένας εν ενεργεία πρόεδρος που θα έμπαινε στην κούρσα. «Αυτό μπορεί επίσης να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη στενότερη μεταφορά, εισαγωγικά, των αντιπροσώπων στον αντιπρόεδρο», δήλωσε ο Putnam πριν ο Biden αποχωρήσει.«Θα το έβλεπα αυτό ως έναν δυναμικό τρόπο να δώσουμε την υποστήριξή μας στην Χάρις, λέγοντας ότι όχι μόνο υποστηρίζω αυτό το πρόσωπο, αλλά το εμπιστεύομαι να αναλάβει τα ηνία της εξουσίας τώρα».

Εβδομάδες πριν από το συνέδριο, οι σύνεδροι παρέμεναν ανήσυχοι ότι η διαδικασία εικονικής ψηφοφορίας ήταν απλώς ένας τρόπος να διασφαλιστεί ότι ο Μπάιντεν θα γίνει ο υποψήφιος του κόμματος και να καταπνιγεί η εσωτερική εξέγερση που τον ωθούσε να αποχωρήσει. Τωρα όμως τα πάντα έχουν αλλάξει...
 

Με πληροφορίες από Axios

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Διεθνή / Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το πλήγμα είχε στόχο κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης drones καθώς και όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευόμενα από ξηρά και θάλασσα
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ:

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν χρειάζομαι το Διεθνές Δίκαιο, το μόνο που μπορεί να με σταματήσει είναι το μυαλό μου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η ηθική είναι «το μόνο πράγμα που μπορεί να με σταματήσει», σε συνέντευξή του στους New York Times σχετικά με τα όρια της εξουσίας του
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

«Γνωρίζουμε τι λέει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ό,τι συνέβη εδώ. Υπήρξε μια εποχή που μπορούσαμε να δεχόμαστε τον λόγο της. Αυτή η εποχή έχει περάσει προ πολλού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Νύχτα ταραχών στo Ιράν: Μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις - Ζητούν να επιστρέψει ο Ρεζά Παχλαβί

Οι τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις - Οι πληροφορίες για τους νεκρούς από τις κινητοποιήσεις είναι συγκεχυμένες
THE LIFO TEAM
Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM