Ζοζέπ Μπορέλ: Το Ισραήλ χρηματοδότησε τη Χαμάς

Ζοζέπ Μπορέλ: Το Ισραήλ χρηματοδότησε τη Χαμάς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι το Ισραήλ χρηματοδότησε τη δημιουργία της Χαμάς, μια κατηγορία που έχει αρνηθεί ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Πολιτικοί αντίπαλοι και διεθνή ΜΜΕ έχουν κατηγορήσει τις κυβερνήσεις του Νετανιάχου ότι επί χρόνια υποστήριζαν τη Χαμάς, μεταξύ άλλων επιτρέποντας στο Κατάρ να χρηματοδοτεί τη Γάζα

«Ναι, η Χαμάς χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ σε μια προσπάθεια να αποδυναμωθεί η υπό τη Φατάχ Παλαιστινιακή Αρχή», επεσήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ, δίχως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. 

Στην ίδια ομιλία ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε πως η μόνη ειρηνευτική λύση περιλαμβάνει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. «Πιστεύουμε ότι μόνο μία λύση δύο κρατών, που θα επιβληθεί από το εξωτερικό, θα φέρει την ειρήνη, παρότι το Ισραήλ επιμένει στα αρνητικά», ανέφερε σχετικά. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τάσσεται κατά μιας τέτοιας λύσης. 

Αυτές οι δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ έρχονται λίγες ημέρες πριν από τις προγραμματισμένες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΜΜΕ με τους ομολόγους τους από το Ισραήλ και αραβικές χώρες, στις Βρυξέλλες. Τη Δευτέρα οι υπουργοί θα συζητήσουν στις Βρυξέλλες τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τις προοπτικές μιας ειρηνευτικής λύσης.

Επίσης, τη Δευτέρα η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει νέες κυρώσεις στη Χαμάς, που θα έχουν στόχο να πλήξουν τις πηγές χρηματοδότησής της, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες που επικαλείται το Politico. Την Πέμπτη το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που ζητά μια μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα, με προϋπόθεση τη διάλυση της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Οι φωνές κατά του πολέμου στη Γάζα δυναμώνουν – «Δεν είναι πια για τη σωτηρία των ομήρων»

Διεθνή / Ισραήλ: Οι φωνές κατά του πολέμου στη Γάζα δυναμώνουν – «Δεν είναι πια για τη σωτηρία των ομήρων»

Εντός του Ισραήλ το μέτωπο που μέχρι πρόσφατα φαινόταν ενωμένο γύρω από την αναγκαιότητα της στρατιωτικής επέμβασης αρχίζει να παρουσιάζει σοβαρές ρωγμές
LIFO NEWSROOM
McDonald’s: Η μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων από το 2020 – Προειδοποίηση για «αντιαμερικανικό αίσθημα» στο εξωτερικό

Διεθνή / McDonald’s: Η μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων από το 2020 – Προειδοποίηση για «αντιαμερικανικό αίσθημα» στο εξωτερικό

Οι εσωτερικές έρευνες της εταιρείας καταδεικνύουν αυξανόμενο αντιαμερικανικό αίσθημα σε ορισμένες αγορές του εξωτερικού - ιδίως στη βόρεια Ευρώπη και στον Καναδά
LIFO NEWSROOM