Ακτιβιστές για το κλίμα βανδάλισαν πίνακα του Βελάσκεθ στο Λονδίνο

Climate Protesters Damage a Celebrated Velázquez Painting in London Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Λίγο πριν τις 11 το πρωί της Δευτέρας, δύο ακτιβιστές για το κλίμα που ανήκουν στην ομάδα Just Stop Oil, χτύπησαν το γυαλί που προστατεύει τον πίνακα του Ντιέγκο Βελάσκεθ 10 φορές με σφυριά στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Αρχικά δεν ήταν σαφές εάν είχαν προκαλέσει ζημιά τον πίνακα του Βελάσκεθ. Ωστόσο, σήμερα μια εκπρόσωπος της Εθνικής Πινακοθήκης είπε σε δήλωση της ότι «υπέστη ελάχιστη ζημιά η επιφάνεια του πίνακα». Το έργο - μια αναπαράσταση του 17ου αιώνα ρωμαϊκής θεάς που κοιτάζει το πρόσωπό της σε έναν καθρέφτη, με τον τίτλο «Η Αφροδίτη μπροστά στον καθρέφτη» υποβάλλεται σε εργασίες συντήρησης», πρόσθεσε. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει «χρονοδιάγραμμα» για το πότε ο πίνακας του Βελάσκεθ θα εκτεθεί ξανά.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι ακτιβιστές της ομάδας Just Stop Oil έχουν γίνει πρωτοσέλιδο για τις δράσεις τους σε βρετανικά μουσεία, συμπεριλαμβανομένων διαμαρτυριών όπου τα μέλη της  κόλλησαν τα χέρια τους στο «Το κάρο του σανού» του Τζον Κόνσταμπλ και πέταξαν ντοματόσουπα πάνω από «Τα Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, δύο άλλα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης στο Λονδίνο.

Η δράση αυτής της εβδομάδας φαίνεται να είναι η πρώτη στην οποία οι ακτιβιστές της ομάδας κατέστρεψαν ένα έργο τέχνης.

Πολλά μέλη έχουν κριθεί στο παρελθόν ένοχα για πρόκληση εγκληματικής ζημιάς σε μουσεία. Κατά τη διάρκεια ορισμένων από αυτές τις δικαστικές υποθέσεις, οι ακτιβιστές της Just Stop Oil είπαν ότι είχαν συζητήσει τα σχέδιά τους με ειδικούς της τέχνης για να διασφαλίσουν ότι η πιθανότητα πρόκλησης βλάβης ήταν περιορισμένη.

Την Τρίτη, η Εθνική Πινακοθήκη είπε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει περαιτέρω το περιστατικό της Δευτέρας ή να εξηγήσει την ακριβή φύση της ζημιάς. Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λονδίνου ανέφερε ότι οι δύο ακτιβιστές της Just Stop Oil συνελήφθησαν για ζημιές, επειδή το γυαλί που προστατεύει τον πίνακα είχε βανδαλιστεί.

Ο James Skeet, εκπρόσωπος της Just Stop Oil, δήλωσε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα πως επειδή ο πίνακας του Βελάσκεθ είχε υποστεί ζημιά στο παρελθόν, οι ενέργειες της ομάδας δεν ήταν πρωτόγνωρες ενώ σημείωσε ότι σκοπός της ομάδας ήταν να εμπνεύσει το μουσείο να αναλάβει δράση για την κλιματική αλλαγή.

Με πληροφορίες των New York Times

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Είμαι έγκυος»- Βίαιη επίθεση σε ακτιβιστή επειδή έκλεισε δρόμο του Λονδίνου

Διεθνή / Λονδίνο: Άγριος ξυλοδαρμός ακτιβιστή - Του επιτέθηκε οδηγός του οποίου η σύντροφος ήταν έγκυος

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ // Ο βίαιος χαρακτήρας της επίθεσης εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια των ακτιβιστών τόσο για τα κοινωνικά όσο και για τα περιβαλλοντικά θέματα
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

Πολιτισμός / Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

«Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των υπερμεγέθων αποδόσεων που μπορεί να αποκομίσει η Disney από τους κινηματογράφους με το σωστό έργο την κατάλληλη στιγμή» σχολιάζει το Variety
LIFO NEWSROOM
Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και πλήθους κόσμου, εγκαινιάστηκε στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς το νέο Δημοτικό Μουσείο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο, στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής
LIFO NEWSROOM
Εναλλακτική Σκηνή

Πολιτισμός / Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ετοιμάζει ένα #έπικ comeback

Η πιο ανήσυχη φωνή του σύγχρονου μουσικού θεάτρου στη χώρα ετοιμάζει ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας με περισσότερες από 30 παραγωγές, δύο φεστιβάλ, περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και συμμετοχή στο 60ό Φεστιβάλ Δημητρίων.
LIFO NEWSROOM
Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Το καλαίσθητο δράμα μυστηρίου «When the Fall is Coming», η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby», ο οργισμένος «Rebel Without a Cause», η «Malena» του Τζουζέπε Τορνατόρε και τέσσερις ακόμα επιλογές απαρτίζουν το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ