Φωτιά στη Χαβάη: Τουλάχιστον 6 νεκροί - Κάηκε ολοσχερώς η ιστορική πόλη Λαχάινα

Hawaii wildfires burn historic town of Lahaina to the ground Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/CARTER BARTO
0

Μαινόμενες πυρκαγιές, που πυροδοτήθηκαν από τους ανέμους τυφώνα, κατέστρεψαν την ιστορική πόλη Λαχάινα στο νησί Μάουι της Χαβάης. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έξι νεκρούς, ενώ τα νοσοκομεία πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά εγκαυμάτων, που συρρέουν. 

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι, ακόμη, δύσκολο να προσδιοριστεί η πραγματική έκταση των ζημιών στο Μάουι και προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί. Περίπου 2.100 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Συγγενείς ανθρώπων που ζουν στη Λαχάινα ανησυχούν για την τύχη των δικών τους, επισημαίνοντας πως αγνοούνται.

Ο Brian Schatz, γερουσιαστής της πολιτείας, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Λαχάινα έχει «καεί σχεδόν ολοσχερώς». 

«Οι πυροσβέστες εξακολουθούν να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές και οι πρώτοι ανταποκριτές μας βρίσκονται σε κατάσταση έρευνας και διάσωσης» σημείωσε ο Schatz.

Hawaii wildfires burn historic town of Lahaina to the ground Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/CARTER BARTO

Υπήρχαν αναφορές νωρίς την Τετάρτη ότι ορισμένοι άνθρωποι πήδηξαν στον ωκεανό για να γλιτώσουν από τις φλόγες, που κινούνταν γρήγορα. Η αμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε ότι διέσωσε τουλάχιστον δώδεκα άτομα από το νερό.

Ο δήμαρχος της κομητείας Μάουι, Richard Bissen Jr, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι πολλά σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Κάτοικος του νησιού σημείωσε πως είδε ακόμα και βάρκες να καίγονται στο λιμάνι. «Μοιάζει σαν να είναι βγαλμένο από ταινία, από πολεμική ταινία» σημείωσε, σε τοπικό μέσο. 

«Δεν ξέρω πού είναι ο αδελφός μου. Δεν ξέρω πού είναι ο πατριός μου» είπε μία γυναίκα, η οποία δεν έχει λάβει κανένα νέο από τους δικούς της. «Όλοι όσοι ξέρω στη Λαχάινα, έχασαν τα σπίτια τους». 

Οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί, λόγω των εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσε η φωτιά, που μαίνεται ακόμα σε τρία μέτωπα. 

Ο τυφώνας Ντόρα επιδείνωσε αισθητά την κατάσταση καθώς μπορεί να είναι σε απόσταση από τη Χαβάη, αλλά προκάλεσε ισχυρούς ανέμους εντάσεως έως και 97 χιλιομέτρων την ώρα. Ρόλο στη μεγάλη επέκταση της πυρκαγιάς έπαιξε και η χαμηλή υγρασία. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημέρωσε πως η κυβέρνηση παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στη μάχη με τις φλόγες και γίνονται προσπάθειες για την απομάκρυνση περίπου 4.000 ατόμων από το νησί. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM
Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Διεθνή / Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Ο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε γίνει γνωστός για την αγάπη του στην τεχνολογία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που κατέγραφαν «θαύματα» με σκοπό τη διάδοση της καθολικής διδασκαλία
LIFO NEWSROOM