Σαλμάν Ρούσντι: Η πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την δολοφονική επίθεση

Σαλμάν Ρούσντι: Η πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την δολοφονική επίθεση που δέχτηκε Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση σε γκαλά για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης των συγγραφέων στη Νέα Υόρκη έκανε ο συγγραφέας, Σαλμάν Ρούσντι. 

Ο Σαλμάν Ρούσντι έπεσε θύμα επίθεσης με μαχαίρι τον περασμένο Αύγουστο στις ΗΠΑ, που παραλίγο να του στοιχίσει την ζωή. 

Ο 75χρονος συγγραφέας, που εμφανίστηκε φορώντας γυαλιά με μαύρο φακό στο δεξί μάτι, φωτογραφήθηκε στο κόκκινο χαλί του αμερικανικού μουσείου Φυσικής Ιστορίας κοντά στο Σέντραλ Παρκ στο Μανχάταν.

Ο Σαλμάν Ρούσντι, η παρουσία του οποίου στο γκαλά δεν είχε αναγγελθεί εκ των προτέρων, απευθύνθηκε συγκινημένος στους 700 προσκεκλημένους του.

«Η PEN America δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική» είπε ο συγγραφέας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ένωση που αγωνίζεται για την ελευθερία της έκφρασης.

«Η τρομοκρατία δεν θα πρέπει να μας τρομοκρατεί. Η βία δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει. Ο αγώνας συνεχίζεται» σημείωσε στα γαλλικά, τα ισπανικά και τα αγγλικά.

Το χρονικό της επίθεσης στον Σαλμάν Ρούσντι 

Στις 12 Αυγούστου, ο Ρούσντι είχε προσκληθεί σε λογοτεχνική εκδήλωση στην Τσοτάκουα, μικρή πολιτιστική πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Όταν πήρε τον λόγο, νεαρός Αμερικανός λιβανικής καταγωγής, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είναι υποστηρικτής του σιιτικού Ιράν, όρμησε πάνω του και τον μαχαίρωσε περίπου δέκα φορές.

Θεατές και φρουροί έθεσαν υπό έλεγχο τον επιτιθέμενο, ο οποίος συνελήφθη αμέσως. Σε αυτόν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και έχει προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης του.

Το μετατραυματικό στρες μετά την επίθεση

Τον Φεβρουάριο κατά την κυκλοφορία του πιο πρόσφατου μυθιστορήματος που εξέδωσε (Victory City), ο συγγραφέας είχε εκμυστηρευτεί στο περιοδικό «The New Yorker» στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρούσε μετά την επίθεση, ότι δυσκολεύεται πολύ να γράψει και ότι υποφέρει από μετατραυματικό στρες.

Προσφιλής στις ελίτ στη Δύση, μισητός στους εξτρεμιστές μουσουλμάνους στο Ιράν ή στο Πακιστάν - ορισμένοι χάρηκαν με την επίθεση που δέχθηκε -  ο Σαλμάν Ρούσντι είναι σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης.

Από το 1989 ζει υπό την απειλή θανάτου ύστερα από φάτουα που είχε εκδοθεί εναντίον του από το Ιράν μετά την κυκλοφορία του διάσημου βιβλίου του «Οι Σατανικοί Στίχοι».

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM
Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM