Ο Σαλμάν Ρούσντι μιλά για πρώτη φορά μετά την επίθεση που δέχθηκε

Ο Σαλμάν Ρούσντι μιλά για πρώτη φορά μετά την επίθεση που δέχθηκε Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Ο Σαλμάν Ρούσντι μίλησε για πρώτη φορά μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε πέρυσι σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη.

Ο συγγραφέας μίλησε για πρώτη φορά στο περιοδικό The New Yorker, κάνοντας λόγο για «τύχη...το βασικό συναίσθημα που με κατακλύζει είναι ευγνωμοσύνη».

Ο βραβευμένος συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι δέχθηκε επίθεση στη σκηνή ενώ βρισκόταν σε μία εκδήλωση λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του τον περασμένο Αύγουστο.

Μετά την επίθεση παρέμεινε για 6 εβδομάδες στο νοσοκομείο. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να χάσει την όρασή του από το ένα του μάτι. 

Ο σερ Σαλμάν Ρούσντι, πριν από την επίθεση, ήταν αντιμέτωπος με θανατικές απειλές από το Ιράν, μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του «Σατανικοί Στίχοι» το 1988.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον David Remnick, ο συγγραφέας είπε μεταξύ άλλων πως είναι καλύτερα πια. «Δεδομένου του τι συνέβη, δεν είμαι τόσο άσχημα».

Η κατάσταση της υγείας του Σαλμάν Ρούσντι

«Τα πιο σημαντικά τραύματα έχουν γιατρευθεί, επί της ουσίας. Έχω αίσθηση στον αντίχειρα και στον δείκτη και στο κάτω μισό της παλάμης. Κάνω αρκετή θεραπεία στα χέρια μου και μου λένε ότι τα πάω πολύ καλά».

Ωστόσο, ο ίδιος λέει ότι είναι δύσκολο να γράψει ή να δακτυλογραφήσει καθώς δεν έχει πλήρη αίσθηση ακόμα των ακροδακτύλων του.

«Μπορώ να σηκώνομαι και να περπατώ. Όταν λέω ότι είμαι καλά, εννοώ ότι υπάρχουν τμήματα στο κορμί μου που χρειάζονται διαρκείς ελέγχους. Ήταν μια κολοσσιαία επίθεση». όπως είπε.

Σημείωσε ακόμα πως έχει πνευματικές πληγές από την επίθεση και ότι χρειάζεται να ξανασκεφτεί την προσέγγισή του σε ζητήματα ασφάλειας, καθώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες ζει χωρίς ασφάλεια.

«Υπάρχει κάτι σαν μετατραυματικό στρες. Μου είναι πολύ δύσκολο να γράψω. Κάθομαι να γράψω και δεν γίνεται τίποτα. Γράφω, αλλά είναι ένας συνδυασμός κενού και σκουπιδιών, πράγματα που γράφω και τα διαγράφω την επόμενη μέρα. Δεν έχω βγει ακόμα από αυτό το σκοτεινό δάσος, πραγματικά».

Ο άνδρας που φέρεται να μαχαίρωσε τον Σαλμάν Ρούσντι, ο Hadi Matar, κατηγορήθηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ήδη ωστόσο ο Ρούσντι ήταν στο στόχαστρο μουσουλμάνων, που αντέδρασαν με μανία τους Σατανικούς Στίχου του 1988, υποστηρίζοντας ότι η απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ στο βιβλίο του, πρόσβαλε την πίστη τους.

Αντιμετώπισε απειλές για τη ζωή του και ο τότε Ιρανός ηγέτης, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, εξέδωσε φετφά, διάταγμα δηλαδή με το οποίου ζητούσε τη δολοφονία του Σαλμάν, επικηρύσσοντάς τον για 3 εκατ. δολ.

Ο Σαλμάν Ρούσντι μιλά για πρώτη φορά μετά την επίθεση που δέχθηκε Facebook Twitter
Φωτ.: BBC

Η φετφά παραμένει ενεργή, και παρόλο που η κυβέρνηση του Ιράν έχει αποστασιοποιηθεί από το διάταγμα του Χομεϊνί, ένα άλλο επίσημο ιρανικό θρησκευτικό ίδρυμα πρόσθεσε άλλα 500.000 δολάρια στην επικήρυξή του, το 2012.

Ο Remnick ρώτησε τον Σαλμάν Ρούσντι αν πιστεύει ότι θα έπρεπε να ήταν περισσότερο επιφυλακτικός μετά τη μετακόμισή του στη Νέα Υόρκη το 2000, έχοντας προηγουμένως ζήσει κρυμμένος για αρκετά χρόνια.

«Λοιπόν, κάνω αυτή την ερώτηση στον εαυτό μου και δεν ξέρω την απάντηση», είπε. 

«Είχα τελικά όντως περισσότερα από 20 χρόνια ζωής. Άρα, είναι λάθος; Επίσης, έγραψα πολλά βιβλία» όπως είπε.

Το τελευταίο του βιβλίο, Victory City, ο Σαλμάν Ρούσντι το ολοκλήρωσε λίγο πριν την επίθεση και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στην εβδομάδα.

«Πάντα προσπαθούσα πολύ σκληρά να μην υιοθετώ τον ρόλο του θύματος» είπε.

«Μετά κάθεσαι απλά και λες, κάποιος μου κάρφωσε ένα μαχαίρι! Καημένος που είμαι. Που νομίζω ότι το κάνω και εγώ μερικές φορές» όπως παραδέχτηκε.

«Αλλά αυτό που δεν νομίζω ότι συμβαίνει είναι ότι το εξής: Αυτό είναι που θέλω να σκεφτούν όσοι διαβάσουν το βιβλίο μου. Θέλω να τους τραβήξει η ιστορία, να τους συνεπάρει» είπε.

Ωστόσο, ο ίδιος όπως λέει δεν γνωρίζει αν το τελευταίο του βιβλίο, Victory City, θα κληθεί να ανταγωνιστεί την πρόσφατη προσωπική του περιπέτεια.

«Ελπίζω σε κάποιο σημείο, να μπορεί να αλλάξει το αντικείμενο συζήτησης. Πάντα θεωρούσα ότι τα βιβλία μου είναι πιο ενδιαφέροντα από την ζωή μου. Δυστυχώς ο κόσμος φαίνεται πως διαφωνεί» είπε ο Σαλμάν Ρούσντι.

Ο συγγραφέας μίλησε για το πώς το βιβλίο, που διαδραματίζεται στη νότια Ινδία του 14ου αιώνα, μπορεί να διαβαστεί ως αλληγορία για την κατάχρηση εξουσίας και την κατάρα του σεχταρισμού.

Ο Σαλμάν Ρούσντι ασκεί έντονη κριτική και στον σημερινό πρωθυπουργό της χώρας, Ναρέντρα Μόντι.

«Η κυβέρνηση Μόντι είναι πολύ δημοφιλής. Έχει τεράστια υποστήριξη. Και αυτό της δίνει τη δυνατότητα να ξεφεύγει από τα πάντα. Να δημιουργήσει αυτό το πολύ αυταρχικό κράτος, το οποίο είναι αγενές για τις μειονότητες. Το οποίο είναι απίστευτα  καταπιεστικό για τους δημοσιογράφους. Όπου οι άνθρωποι είναι πολύ φοβισμένοι.

«Όλο και δυσκολεύει να το αποκαλέσουμε δημοκρατία».

Με πληροφορίες του NewYorker/BBC


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοστούμια και αναμνηστικά του «Downton Abbey» βγαίνουν σε δημοπρασία για καλό σκοπό

Πολιτισμός / Κοστούμια και αναμνηστικά του «Downton Abbey» βγαίνουν σε δημοπρασία για καλό σκοπό

Από μια τραπεζαρία σε στυλ 18ου αιώνα και την εντυπωσιακή τουαλέτα της Μάγκι Σμιθ μέχρι το ασημένιο ρολόι του μπάτλερ, τα αναμνηστικά αντικείμενα θα προσφερθούν σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που υποστηρίζει παιδιά με απειλητικές για τη ζωή τους παθήσεις και τις οικογένειές τους
LIFO NEWSROOM
Τρόμος, Ιμπρεσιονισμός και 5 αριστουργήματα του παρελθόντος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Έχει συμβεί ξανά τον Αύγουστο; Μάλλον όχι. 13 ταινίες από αύριο στα σινεμά της πόλης

Οι νέες ταινίες του Ζακ Κρέγκερ και των Ελληνοαυστραλών αδερφών Φιλίππου, η ωραιότατη έκπληξη που μας επιφύλασσε ο Σεντρίκ Κλαπίς και πέντε μεγάλες δόξες σε επανέκδοση κάνουν τον προγραμματισμό των θεατών σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πέθανε ο Τέρενς Σταμπ, ο θρυλικός «Στρατηγός Ζοντ» του Superman, σε ηλικία 87 ετών

Πολιτισμός / Πέθανε ο Τέρενς Σταμπ, ο θρυλικός «Στρατηγός Ζοντ» του Superman, σε ηλικία 87 ετών

Ο βρετανός ηθοποιός Τέρενς Σταμπ, γνωστός για τον ρόλο του ως General Zod στις ταινίες Superman, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών - Η καριέρα του περιλαμβάνει περισσότερες από 60 ταινίες και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ
LIFO NEWSROOM
Tι να δείτε στα σινεμά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Πολιτισμός / Tι να δείτε στα σινεμά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Από την πρώτη κινηματογραφική εξόρμηση του πράκτορα 007 στη θριλερική διαδικασία εκλογής νέου Πάπα στο «Κονκλάβιο» κι από τη δοκιμασμένη χιτσκοκική συνταγή του «Man who knew too Much» στην συναρπαστική αγωνιστική δράση του «F1: The Movie», μερικές επιλογές για όσους αποφάσισαν να περάσουν την αργία στο Κλεινόν Άστυ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Χίος: Μικρές φθορές από τη φωτιά στον ναό Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Πολιτισμός / Χίος: Μικρές φθορές από τη φωτιά στον ναό Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Στον Ναό Αγίου Γεωργίου Πραστειάς καταστράφηκε μεγάλο μέρος του εργοταξιακού εξοπλισμού στον προαύλιο χώρο, ενώ στο Κάστρο Βολισσού, ζημιές σημειώθηκαν στις υποδομές ανάδειξης 
LIFO NEWSROOM