ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ο Σαλμάν Ρούσντι μιλά για πρώτη φορά μετά την επίθεση που δέχθηκε

Ο Σαλμάν Ρούσντι μιλά για πρώτη φορά μετά την επίθεση που δέχθηκε Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Ο Σαλμάν Ρούσντι μίλησε για πρώτη φορά μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε πέρυσι σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη.

Ο συγγραφέας μίλησε για πρώτη φορά στο περιοδικό The New Yorker, κάνοντας λόγο για «τύχη...το βασικό συναίσθημα που με κατακλύζει είναι ευγνωμοσύνη».

Ο βραβευμένος συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι δέχθηκε επίθεση στη σκηνή ενώ βρισκόταν σε μία εκδήλωση λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του τον περασμένο Αύγουστο.

Μετά την επίθεση παρέμεινε για 6 εβδομάδες στο νοσοκομείο. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να χάσει την όρασή του από το ένα του μάτι. 

Ο σερ Σαλμάν Ρούσντι, πριν από την επίθεση, ήταν αντιμέτωπος με θανατικές απειλές από το Ιράν, μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του «Σατανικοί Στίχοι» το 1988.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον David Remnick, ο συγγραφέας είπε μεταξύ άλλων πως είναι καλύτερα πια. «Δεδομένου του τι συνέβη, δεν είμαι τόσο άσχημα».

Η κατάσταση της υγείας του Σαλμάν Ρούσντι

«Τα πιο σημαντικά τραύματα έχουν γιατρευθεί, επί της ουσίας. Έχω αίσθηση στον αντίχειρα και στον δείκτη και στο κάτω μισό της παλάμης. Κάνω αρκετή θεραπεία στα χέρια μου και μου λένε ότι τα πάω πολύ καλά».

Ωστόσο, ο ίδιος λέει ότι είναι δύσκολο να γράψει ή να δακτυλογραφήσει καθώς δεν έχει πλήρη αίσθηση ακόμα των ακροδακτύλων του.

«Μπορώ να σηκώνομαι και να περπατώ. Όταν λέω ότι είμαι καλά, εννοώ ότι υπάρχουν τμήματα στο κορμί μου που χρειάζονται διαρκείς ελέγχους. Ήταν μια κολοσσιαία επίθεση». όπως είπε.

Σημείωσε ακόμα πως έχει πνευματικές πληγές από την επίθεση και ότι χρειάζεται να ξανασκεφτεί την προσέγγισή του σε ζητήματα ασφάλειας, καθώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες ζει χωρίς ασφάλεια.

«Υπάρχει κάτι σαν μετατραυματικό στρες. Μου είναι πολύ δύσκολο να γράψω. Κάθομαι να γράψω και δεν γίνεται τίποτα. Γράφω, αλλά είναι ένας συνδυασμός κενού και σκουπιδιών, πράγματα που γράφω και τα διαγράφω την επόμενη μέρα. Δεν έχω βγει ακόμα από αυτό το σκοτεινό δάσος, πραγματικά».

Ο άνδρας που φέρεται να μαχαίρωσε τον Σαλμάν Ρούσντι, ο Hadi Matar, κατηγορήθηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ήδη ωστόσο ο Ρούσντι ήταν στο στόχαστρο μουσουλμάνων, που αντέδρασαν με μανία τους Σατανικούς Στίχου του 1988, υποστηρίζοντας ότι η απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ στο βιβλίο του, πρόσβαλε την πίστη τους.

Αντιμετώπισε απειλές για τη ζωή του και ο τότε Ιρανός ηγέτης, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, εξέδωσε φετφά, διάταγμα δηλαδή με το οποίου ζητούσε τη δολοφονία του Σαλμάν, επικηρύσσοντάς τον για 3 εκατ. δολ.

Ο Σαλμάν Ρούσντι μιλά για πρώτη φορά μετά την επίθεση που δέχθηκε Facebook Twitter
Φωτ.: BBC

Η φετφά παραμένει ενεργή, και παρόλο που η κυβέρνηση του Ιράν έχει αποστασιοποιηθεί από το διάταγμα του Χομεϊνί, ένα άλλο επίσημο ιρανικό θρησκευτικό ίδρυμα πρόσθεσε άλλα 500.000 δολάρια στην επικήρυξή του, το 2012.

Ο Remnick ρώτησε τον Σαλμάν Ρούσντι αν πιστεύει ότι θα έπρεπε να ήταν περισσότερο επιφυλακτικός μετά τη μετακόμισή του στη Νέα Υόρκη το 2000, έχοντας προηγουμένως ζήσει κρυμμένος για αρκετά χρόνια.

«Λοιπόν, κάνω αυτή την ερώτηση στον εαυτό μου και δεν ξέρω την απάντηση», είπε. 

«Είχα τελικά όντως περισσότερα από 20 χρόνια ζωής. Άρα, είναι λάθος; Επίσης, έγραψα πολλά βιβλία» όπως είπε.

Το τελευταίο του βιβλίο, Victory City, ο Σαλμάν Ρούσντι το ολοκλήρωσε λίγο πριν την επίθεση και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στην εβδομάδα.

«Πάντα προσπαθούσα πολύ σκληρά να μην υιοθετώ τον ρόλο του θύματος» είπε.

«Μετά κάθεσαι απλά και λες, κάποιος μου κάρφωσε ένα μαχαίρι! Καημένος που είμαι. Που νομίζω ότι το κάνω και εγώ μερικές φορές» όπως παραδέχτηκε.

«Αλλά αυτό που δεν νομίζω ότι συμβαίνει είναι ότι το εξής: Αυτό είναι που θέλω να σκεφτούν όσοι διαβάσουν το βιβλίο μου. Θέλω να τους τραβήξει η ιστορία, να τους συνεπάρει» είπε.

Ωστόσο, ο ίδιος όπως λέει δεν γνωρίζει αν το τελευταίο του βιβλίο, Victory City, θα κληθεί να ανταγωνιστεί την πρόσφατη προσωπική του περιπέτεια.

«Ελπίζω σε κάποιο σημείο, να μπορεί να αλλάξει το αντικείμενο συζήτησης. Πάντα θεωρούσα ότι τα βιβλία μου είναι πιο ενδιαφέροντα από την ζωή μου. Δυστυχώς ο κόσμος φαίνεται πως διαφωνεί» είπε ο Σαλμάν Ρούσντι.

Ο συγγραφέας μίλησε για το πώς το βιβλίο, που διαδραματίζεται στη νότια Ινδία του 14ου αιώνα, μπορεί να διαβαστεί ως αλληγορία για την κατάχρηση εξουσίας και την κατάρα του σεχταρισμού.

Ο Σαλμάν Ρούσντι ασκεί έντονη κριτική και στον σημερινό πρωθυπουργό της χώρας, Ναρέντρα Μόντι.

«Η κυβέρνηση Μόντι είναι πολύ δημοφιλής. Έχει τεράστια υποστήριξη. Και αυτό της δίνει τη δυνατότητα να ξεφεύγει από τα πάντα. Να δημιουργήσει αυτό το πολύ αυταρχικό κράτος, το οποίο είναι αγενές για τις μειονότητες. Το οποίο είναι απίστευτα  καταπιεστικό για τους δημοσιογράφους. Όπου οι άνθρωποι είναι πολύ φοβισμένοι.

«Όλο και δυσκολεύει να το αποκαλέσουμε δημοκρατία».

Με πληροφορίες του NewYorker/BBC


 

Πολιτισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Ξεκίνησε το ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία

Πολιτισμός / Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Μετά την αφή ξεκίνησε το ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία

Τι έγινε στην τελετή αφής των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Η πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά παρέδωσε τη φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο -χρυσό Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας- Στέφανο Ντούσκο
NEWSROOM
2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: 50 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις από την Κυριακή των Βαΐων ως τη Μεγάλη Τρίτη

Το Φεστιβάλ επιστρέφει σε χώρους ξεχωριστούς, ιδιαίτερους και κατανυκτικούς, προσεγγίζοντας πολυάριθμες και απρόσμενες πτυχές της σχέσης θρησκευτικής λατρείας και μουσικής.
NEWSROOM
Βρετανικό Μουσείο: Ο Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να παρέμβει παράτυπα την επιλογή του νέου διευθυντή

Πολιτισμός / Βρετανικό Μουσείο: Ο Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να παρέμβει παράτυπα στην επιλογή του νέου διευθυντή

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός οικονομικών της χώρας επί κυβέρνησης Ντέιβιντ Κάμερον, Τζορτζ Όσμπορν, αρνήθηκε κατηγορηματικά να ικανοποιήσει το παράτυπο αυτό αίτημα του Ρίσι Σούνακ
NEWSROOM