Οι Άγιοι των Τεμπών και η εργαλειοποίηση των ιστοριών αληθινής πίστης

Οι Άγιοι των Τεμπών και η εργαλειοποίηση των ιστοριών αληθινής πίστης Facebook Twitter
Κάποιοι είχαν Άγιο και όλοι αυτοί που χάθηκαν (δεν είχαν) τίποτα; Πρόκειται για μία καθόλου αγία, καθόλου χριστιανική σκέψη. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΚΙ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, την ώρα του χαλασμού όλες οι μαρτυρίες είναι σεβαστές και είναι αληθινά μωροί και λίγοι οι είρωνες και όσοι αποφασίζουν να ακυρώσουν τις νοητικές διαδρομές αυτών που πιστεύουν – σε ό,τι πιστεύουν.

Όλες αυτές οι ιστορίες για αγίους, δυνάμεις και υπερδυνάμεις που αφηγείται κόσμος που βγήκε όρθιος μέσα από το διαλυμένο τρένο των Τεμπών έχουν τη θέση τους στο μωσαϊκό ανευθυνότητας, αποκτήνωσης και πελατειοκρατίας της τελευταίας δεκαετίας, και κανείς δεν έχει δικαίωμα πάνω σ’ αυτές.

Όσοι επέζησαν και είδαν για λίγο τον εαυτό τους κάπου ανάμεσα στο φάσμα ζωής και θανάτου, όσοι πασχίζουν για λίγες ώρες ύπνου μετά τη σφαγή, όσων η ζωή κρέμεται ακόμη σε κλωστές με κάποιον να λιώνει στο πλάι τους, δεν έχουν ανάγκη από τις εξηγήσεις περί πίστεως από κανέναν και για κανέναν λόγο.

Είναι, όμως, το φως που επιλέγεται να πέσει πάνω σε αυτές τις προσωπικές μαρτυρίες που ερεθίζει τον άλλο πόλο, τον μονίμως αμφισβητία, τον εξ επαγγέλματος τιμητή, που θολώνει το πλάνο και μπερδεύει, αποσυντονίζει και τελικά εξοργίζει, γιατί εκείνο που πραγματικά κάνει είναι μετατόπιση της συζήτησης.

Είναι αυτονόητη η χαρά και η ανακούφιση για τους συνανθρώπους μας που επέζησαν, όπου κι αν πιστεύουν, ό,τι κι αν πιστεύουν ότι τους έσωσε. Ας σκεφτούμε, όμως, και τον επιπρόσθετο πόνο που τέτοιοι τίτλοι, τέτοια δημοσιογραφικά αφηγήματα και τέτοιου είδους εργαλειοποίηση του θρησκευτικού αισθήματος μπορεί να προξενούν σε γονείς που μόλις κήδεψαν τα παιδιά τους, σε παιδιά που δεν θα γνωρίσουν τη μητέρα τους, σε οικογένειες που ξεκληρίστηκαν.

Από χθες πολλά media έχουν επιλέξει να εστιάσουν σε αυτές τις ιστορίες με πομπώδεις, παραπλανητικούς τίτλους: «Ο Άγιος Ελευθέριος τον έσωσε», «Είχε την Αγία Ευδοκία στο πλευρό της και βγήκε ζωντανή από το τρένο του θανάτου», ο σταυρός, το φυλαχτό, η ευχή της μάνας διογκώνονται, αριβάρουν απρόσκλητα στην κουβέντα, κάνουν πολιτική εκεί που δεν υπάρχει χώρος ούτε για κιχ.

Και ξεκινά ξανά από την αρχή μια παλιοκαιρισμένη συζήτηση περί πίστης που τα λύνει όλα, τα διορθώνει όλα, τα παρηγορεί όλα, τα βάζει σε αφωνία όλα, εκεί ακριβώς που τίποτα δεν έχει λυθεί και δεν έχει γίνει, τίποτα δεν μπορεί να διορθωθεί 57 νεκρούς μετά και δεν υπάρχει εχέφρων πολίτης σ’ αυτή τη χώρα που να μην ξυπνά και να μην κοιμάται με το αίσθημα του απαρηγόρητου δεκαετίες τώρα και να μη θέλει να ουρλιάξει.

Από την Κυριακή, οπότε και προβλήθηκαν οι «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη με κάποιες από τις πρώτες σπαρακτικές μαρτυρίες ανθρώπων που σώθηκαν από το δυστύχημα στα Τέμπη, καθόλου τυχαία από την αφήγησή τους –και από διάφορα sites και εκπομπές– απομονώθηκαν οι αναφορές σε Αγίους και θεία, τα σημεία των εξομολογήσεών τους που αφορούσαν την εξήγηση της δικής τους σωτηρίας ή της πνευματικής σανίδας στην οποία ακούμπησαν για να βρουν δύναμη και κουράγιο μέσα στο χάος.

Το πώς αυτές οι τόσο μύχιες εξομολογήσεις μετατράπηκαν σε «σημαίες» μιας από τις φρικτότερες υποθέσεις κακοδιοίκησης ελληνικού οργανισμού της τελευταίας τριανταετίας δεν είναι για να απορείς, αλλά για να φοβάσαι – γιατί αν δεν έχουν να κάνουν με καθαρό clickbait, έχουν να κάνουν με φθηνή προσπάθεια αποπροσανατολισμού με υλικό το θρησκευτικό αίσθημα.

Το σκεπτικό πίσω από αυτή την «επιχείρηση» πατά με θράσος πάνω στη σιγουριά ότι κανείς δεν θα τολμήσει να αμφισβητήσει τέτοιες εξομολογήσεις. Είναι όμως το ίδιο σκεπτικό που «ξεχνά» όσους έχασαν τα πάντα σ’ αυτή την τραγωδία, χωρίς την παραμικρή βοήθεια από τους αγίους των Τεμπων.

Γιατί είναι αυτονόητη η χαρά και η ανακούφιση για τους συνανθρώπους μας που επέζησαν, όπου κι αν πιστεύουν, ό,τι κι αν πιστεύουν ότι τους έσωσε. Ας σκεφτούμε, όμως, και τον επιπρόσθετο πόνο που τέτοιοι τίτλοι, τέτοια δημοσιογραφικά αφηγήματα και τέτοιου είδους εργαλειοποίηση του θρησκευτικού αισθήματος μπορεί να προξενούν σε γονείς που μόλις κήδεψαν τα παιδιά τους, σε παιδιά που δεν θα γνωρίσουν τη μητέρα τους, σε οικογένειες που ξεκληρίστηκαν.

Συμπεράσματα και εικασίες για το ότι η «Αγία Ευδοκία», ο «Άγιος Νικόλαος» και οποιοσδήποτε άλλος από τη σεπτή οικογένεια των Θείων έσωσε τον έναν, αλλά όχι τον άλλον, είναι κάπως κακοποιητικά για εκείνους που έμειναν πίσω. Κάποιοι είχαν Άγιο και όλοι αυτοί που χάθηκαν (δεν είχαν) τίποτα; Πρόκειται για μία καθόλου αγία, καθόλου χριστιανική σκέψη.  

Αφού δεν μπορούμε να υπάρξουμε ούτε για λίγο σοβαροί, ας αφήσουμε αυτές τις αφηγήσεις –και τους ανθρώπους– στην ησυχία τους, ας αφήσουμε τον κόσμο να πενθήσει χωρίς εργαλειοποίηση της πίστης του ακόμη και σ’ αυτή τη φρικτή στιγμή. Η πίστη μπορεί να σώζει, αλλά εκεί που έχουν συμβεί όλα λάθος από τους ανθρώπους, η επίκληση στο Θαύμα κάποτε πρέπει να τελειώνει.

Οπτική Γωνία
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ