Ουκρανός αξιωματούχος: Συνεργαζόμαστε με πράκτορες από το περιβάλλον του Πούτιν

Ουκρανός αξιωματούχος: Συνεργαζόμαστε με πράκτορες από το περιβάλλον του Πούτιν Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/ROMAN PILIPEY
0

Ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Κίριλο Μπουντάνοφ, ισχυρίστηκε πως η Ουκρανία συνεργάζεται με πράκτορες στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιες συνεργασίες γίνονται ολοένα και ευκολότερες καθώς η κατάσταση για την επιτιθέμενη χώρα δυσκολεύει. 

Σε συνέντευξή του στο ουκρανικό μέσο Ukrainska Pravda, ερωτήθηκε πόσοι είναι αυτοί οι πράκτορες που συνεργάζονται με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά παρέμεινε φειδωλός: «Δεν θα σας πω πόσοι είναι. Αλλά υπάρχουν. Και από τότε που η κατάσταση για τη Ρωσία δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα, γίνεται ολοένα και ευκολότερο να βρεις κόσμο έτοιμο για συνεργασία».

Η συνεργασία αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το εισιτήριο για μία «φυσιολογική ζωή στο μέλλον». Οι πληροφορίες που λαμβάνονται, αξιολογούνται ενδελεχώς και μόνο τα αληθινά στοιχεία λαμβάνονται υπόψη. 

«Ας πούμε ότι κάποιος μάς λέει ότι αύριο θα βρέξει, αλλά δεν βρέχει. Λένε: "Έκανα λάθος, θα βρέξει σίγουρα μεθαύριο". Αλλά πάλι δεν βρέχει. Ίσως έκαναν λάθος, αλλά σε αυτή την περίπτωση, τους εμπιστευόμαστε; Όχι, δεν μπορούμε» ανέφερε, φέροντας ένα παράδειγμα των καταστάσεων που αντιμετωπίζονται.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde εκτίμησε ότι το τέλος του πολέμου «είναι δυνατό μόνο με την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της του 1991. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή δεν είναι αποδεκτή από εμάς. Οποιαδήποτε εδαφική παραχώρηση δεν θα μπορούσε παρά να οδηγήσει αργότερα σε νέα σύγκρουση».

Ερωτηθείς για το πώς αναλύει τη στρατηγική του Ρώσου προέδρου καθώς και την κατάσταση της ρωσικής ισχύος και της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης είπε: «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα σήμερα οι Ρώσοι ηγέτες. (...) Πρέπει πρώτα να καταλάβουμε ότι το ρωσικό σύστημα είναι ένα κάθετο σύστημα όπου οι πληροφορίες μεταδίδονται από αρχηγό σε αρχηγό και, όταν φτάσουν στην κορυφή, μπορεί να έχουν παραμορφωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το αρχικό μήνυμα. Είναι λάθος να λέμε ότι δεν έχουν πραγματική πληροφόρηση για το τι συμβαίνει, αλλά γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι οι εκθέσεις που υποβάλλονται στη ρωσική ηγεσία είναι πολύ διαφορετικές από τις πληροφορίες που αρχικά συγκεντρώνονται. Κάθε κρίκος στην αλυσίδα εντολών παραμορφώνει τις πληροφορίες προς όφελος αυτού που θέλει να μεταφέρει την πληροφορία στο ανώτερο κλιμάκιο προς την κορυφή».

Σε ερώτηση για το πώς βλέπει την αρχιτεκτονική της ειρήνης και το μέλλον της Ρωσίας, ο Ουκρανός αξιωματούχος εκτίμησε πως «η Ρωσία θα αναγκαστεί να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος υπό την ουκρανική στρατιωτική πίεση, υπό την πίεση εσωτερικών ρωσικών πολιτικών διαδικασιών και υπό την πίεση της διεθνούς διπλωματίας. Η Ρωσία θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει αυτή την απόσυρση σύντομα. Διότι, σε διαφορετική περίπτωση αυτό θα οδηγήσει στην κατάρρευση του ρωσικού καθεστώτος. Δεν έχει άλλη επιλογή. Οι Ρώσοι είχαν την ευκαιρία να βγουν ήρεμα από μια κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν. Δεν θέλησαν να σταματήσουν. Επέλεξαν την οδό της κλιμάκωσης. Αυτό τους δημιουργεί προβλήματα».

Όσον αφορά στο μέλλον, προέβλεψε «δύσκολους καιρούς για τη Ρωσία. Σε επίπεδο πολιτικής και ασφάλειας, θα τεθεί το ζήτημα της αρχιτεκτονικής αυτής της περιοχής, η οποία εκτείνεται από την Ανατολική Ευρώπη έως το ασιατικό κομμάτι της Ρωσίας. Δυνητικά, αυτό μπορεί να αλλάξει την πολιτική και εδαφική διαμόρφωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και δεν είναι θέμα δεκαετιών, είναι κάτι που μπορεί να έρθει γρήγορα. Ο κόσμος δεν χρειάζεται μια Ρωσική Ομοσπονδία όπως αυτή που είναι σήμερα και που απειλεί ολόκληρο τον κόσμο. Και, εκτός από την πυρηνική απειλή, η Ρωσία δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει. Κανείς δεν χρειάζεται αυτή την απειλή. Η Ρωσία θα πρέπει να αλλάξει" αναφέρει, προβλέποντας αντίθετα για την Ουκρανία ότι "θα καταστεί ένα νέο κέντρο περιφερειακής ισχύος».

Με πληροφορίες από Ukrainska Pravda/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιγουριά Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, αυτός ο τόπος μας ανήκει»

Διεθνή / Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, αυτός ο τόπος μας ανήκει»

Το σχέδιο Ε1 για την κατασκευή 3.400 κατοικιών εποίκων, το οποίο θα διχοτομήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και θα την αποκόψει από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εγκρίθηκε τον προηγούμενο μήνα
LIFO NEWSROOM
Ιστορική καταδίκη: Ο Μπολσονάρου ένοχος για σχέδιο πραξικοπήματος – Αντιμέτωπος με 43 χρόνια φυλάκιση

Διεθνή / Ιστορική καταδίκη: Ο Μπολσονάρου ένοχος για σχέδιο πραξικοπήματος – Αντιμέτωπος με 43 χρόνια φυλάκιση

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας καταδίκασε τον Ζαΐχ Μπολσονάρου για σχέδιο στρατιωτικού πραξικοπήματος - Ο πρώην πρόεδρος κινδυνεύει με έως 43 χρόνια φυλάκιση, ενώ οι οπαδοί του προωθούν αμνηστία και χάρη για να τον σώσουν
LIFO NEWSROOM
Χάος στις ΗΠΑ: Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ ξυπνά φόβους για γενικευμένη πολιτική τρομοκρατία

Διεθνή / Χάος στις ΗΠΑ: Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ ξυπνά φόβους για γενικευμένη πολιτική τρομοκρατία

Η δολοφονία του συντηρητικού influencer Τσάρλι Κερκ σοκάρει τις ΗΠΑ και αναζωπυρώνει τον πολιτικό διχασμό - Ο Τραμπ κατηγορεί την αριστερά, ενώ οι Δημοκρατικοί του απαντούν με σκληρές δηλώσεις
LIFO NEWSROOM
Diella: Η Αλβανία αποκτά «εικονική υπουργό» τεχνητής νοημοσύνης για τις κρατικές συμβάσεις

Διεθνή / Diella: Η Αλβανία αποκτά «εικονική υπουργό» τεχνητής νοημοσύνης για τις κρατικές συμβάσεις

Σύμφωνα με τον Ράμα, η Diella θα μπορεί να αξιολογεί διαγωνισμούς, να «προσλαμβάνει ταλέντα από όλο τον κόσμο» και να συμβάλει ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατική δυσκαμψία της δημόσιας διοίκησης
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία θέλει να μπει στο αμυντικό ταμείο της ΕΕ - Κατέθεσε αίτημα για το SAFE

Διεθνή / Η Τουρκία θέλει να μπει στο αμυντικό ταμείο της ΕΕ - Κατέθεσε αίτημα για το SAFE

Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα SAFE της Ε.Ε., που χρηματοδοτεί την άμυνα των κρατών-μελών - Τι απαντά η Κομισιόν, ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες και πώς μπορεί να αποκλειστεί η Άγκυρα
LIFO NEWSROOM