Πέθανε σε ηλικία 70 ετών η βραβευμένη με Μπούκερ Βρετανή συγγραφέας Χίλαρι Μάντελ

Πέθανε σε ηλικία 70 ετών η βραβευμένη με Μπούκερ Βρετανίδα συγγραφέας Χίλαρι Μαντέλ Facebook Twitter
H Χίλαρι Μάντελ. Φωτο: Andrea Artz
0

Η βραβευμένη με Μπούκερ συγγραφέας της τριλογίας «Γουλφ Χολ» Dame Χίλαρι Μάντελ πέθανε σε ηλικία 70 ετών, όπως επιβεβαιώθηκε από τον εκδοτικό της οίκο Χάρπερ Κόλινς.

Η Μάντελ θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες μυθιστοριογράφους του αιώνα, έχοντας κερδίσει δύο φορές το βραβείο Μπούκερ, για το «Wolf Hall» και τη συνέχειά του, το «Bring up the bodies», που το 2012 διακρίθηκε και με το βραβείο Costa Book of the Year.

Η ολοκλήρωση της πρωτοποριακής τριλογίας της «Wolf Hall» με την έκδοση του «The Mirror & the Light» («Ο καθρέφτης και το φως») το 2020 στέφθηκε με τεράστια επιτυχία, έτυχε θερμής υποδοχής από τους κριτικούς, έγινε αμέσως μπεστ σέλερ στους «Sunday Times» και συμπεριλήφθηκε στη μακρά λίστα για το Βραβείο Booker 2020. Επίσης, έκανε τεράστιες πωλήσεις από την πρώτη κιόλας εβδομάδα κυκλοφορίας του, καθιστώντας τη συγγραφέα την πιο πολυσυζητημένη των τελευταίων ετών. Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του περιοδικού «Time» με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο. Τα δύο πρώτα βιβλία της τριλογίας έχουν πουλήσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Ο εκδότης της επιβεβαίωσε ότι πέθανε την Πέμπτη «ξαφνικά, αλλά ήρεμα», περιτριγυρισμένη από στενούς συγγενείς και φίλους. Ο Μπεν Χάμιλτον, ο ατζέντης της καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της, δήλωσε ότι η συνεργασία του με τη συγγραφέα ήταν για εκείνον το «μεγαλύτερο προνόμιο. Το πνεύμα της, η υφολογική τόλμη, η δημιουργική φιλοδοξία και η πρωτοφανής ιστορική διορατικότητα την καθιστούν μία από τις μεγαλύτερες μυθιστοριογράφους της εποχής μας».

Το πατρικό της Χίλαρι Μαίρη Μάντελ ήταν Tόμσον. Γεννήθηκε στο Glossop του Derbyshire το 1952 και ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά μιας οικογένειας ιρλανδικής καταγωγής. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν έντεκα ετών και η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε με αποτέλεσμα η ίδια να πάρει το επώνυμο του πατριού της, Τζακ Μάντελ. Την παιδική της ηλικία, όπως γράφει η ίδια στο βιβλίο προσωπικών αναμνήσεων «Giving up the ghost» (2003), τη χαρακτήριζε ένα διάχυτο αίσθημα φόβου. Σπούδασε νομικά στο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο του Sheffield. Το 1977 ακολούθησε τον σύζυγό της, γεωλόγο Gerald McEwen, στην Μποτσουάνα και αργότερα στη Σαουδική Αραβία. Στην Μποτσουάνα άρχισε να γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα «Every day is mother’s day», το οποίο εκδόθηκε το 1985 και την καθιέρωσε διεθνώς. Το ίδιο έτος επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου έζησε μέχρι τον θάνατό της. Η Χίλαρι Μάντελ θεωρείται μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Μεγάλης Βρετανίας και έχει τιμηθεί κατ’ επανάληψη για το έργο της.

Στα Ελληνικά τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πάπυρος

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοστούμια και αναμνηστικά του «Downton Abbey» βγαίνουν σε δημοπρασία για καλό σκοπό

Πολιτισμός / Κοστούμια και αναμνηστικά του «Downton Abbey» βγαίνουν σε δημοπρασία για καλό σκοπό

Από μια τραπεζαρία σε στυλ 18ου αιώνα και την εντυπωσιακή τουαλέτα της Μάγκι Σμιθ μέχρι το ασημένιο ρολόι του μπάτλερ, τα αναμνηστικά αντικείμενα θα προσφερθούν σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που υποστηρίζει παιδιά με απειλητικές για τη ζωή τους παθήσεις και τις οικογένειές τους
LIFO NEWSROOM
Τρόμος, Ιμπρεσιονισμός και 5 αριστουργήματα του παρελθόντος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Έχει συμβεί ξανά τον Αύγουστο; Μάλλον όχι. 13 ταινίες από αύριο στα σινεμά της πόλης

Οι νέες ταινίες του Ζακ Κρέγκερ και των Ελληνοαυστραλών αδερφών Φιλίππου, η ωραιότατη έκπληξη που μας επιφύλασσε ο Σεντρίκ Κλαπίς και πέντε μεγάλες δόξες σε επανέκδοση κάνουν τον προγραμματισμό των θεατών σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πέθανε ο Τέρενς Σταμπ, ο θρυλικός «Στρατηγός Ζοντ» του Superman, σε ηλικία 87 ετών

Πολιτισμός / Πέθανε ο Τέρενς Σταμπ, ο θρυλικός «Στρατηγός Ζοντ» του Superman, σε ηλικία 87 ετών

Ο βρετανός ηθοποιός Τέρενς Σταμπ, γνωστός για τον ρόλο του ως General Zod στις ταινίες Superman, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών - Η καριέρα του περιλαμβάνει περισσότερες από 60 ταινίες και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ
LIFO NEWSROOM
Tι να δείτε στα σινεμά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Πολιτισμός / Tι να δείτε στα σινεμά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Από την πρώτη κινηματογραφική εξόρμηση του πράκτορα 007 στη θριλερική διαδικασία εκλογής νέου Πάπα στο «Κονκλάβιο» κι από τη δοκιμασμένη χιτσκοκική συνταγή του «Man who knew too Much» στην συναρπαστική αγωνιστική δράση του «F1: The Movie», μερικές επιλογές για όσους αποφάσισαν να περάσουν την αργία στο Κλεινόν Άστυ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Χίος: Μικρές φθορές από τη φωτιά στον ναό Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Πολιτισμός / Χίος: Μικρές φθορές από τη φωτιά στον ναό Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Στον Ναό Αγίου Γεωργίου Πραστειάς καταστράφηκε μεγάλο μέρος του εργοταξιακού εξοπλισμού στον προαύλιο χώρο, ενώ στο Κάστρο Βολισσού, ζημιές σημειώθηκαν στις υποδομές ανάδειξης 
LIFO NEWSROOM