Σαλμάν Ρούσντι: Θαυμαστής του Χομεϊνί δηλώνει ο συλληφθείς για τη δολοφονική επίθεση

Σαλμάν Ρούσντι: Θαυμαστής του Χομεϊνί δηλώνει ο συλληφθείς για τη δολοφονική επίθεση Facebook Twitter
Φωτ.: EPA.
0

Ο συλληφθείς για τη δολοφονική επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι εκφράζει τον θαυμασμό του για τον αγιατολάχ Χομεϊνί, αλλά αποφεύγει να διευκρινίσει εάν εμπνεύστηκε από το θρησκευτικό διάταγμα (φετφά) που εξέδωσε ο πρώην ανώτατος ηγέτης του Ιράν το 1989, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα New York Post.

Ο Χάντι Ματάρ λέει ότι είχε διαβάσει «μόνο λίγες σελίδες» από το βιβλίο του Ρούσντι με τίτλο «Σατανικοί Στίχοι» και υποστηρίζει ότι μια ανάρτηση στο Twitter που ανήγγειλε την επίσκεψη του συγγραφέα στο Ίδρυμα Τσοτόκουα του έδωσε την ιδέα να βρεθεί στην εκδήλωση.

Ο 75χρονος Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία για την καλλιτεχνική ελευθερία σε αυτό το ίδρυμα της Νέας Υόρκης, την περασμένη Παρασκευή, όταν - σύμφωνα με την αστυνομία - ο 24χρονος Ματάρ όρμησε στη σκηνή και μαχαίρωσε τον ινδικής καταγωγής συγγραφέα.

Ο Ρούσντι έζησε για χρόνια επικηρυγμένος, μετά την κυκλοφορία του βιβλίου «Σατανικοί Στίχοι» το 1988 που προκάλεσε αναταραχή στον μουσουλμανικό κόσμο, με τον Χομεϊνί να εκδίδει φετφά ζητώντας τη δολοφονία του «βλάσφημου» συγγραφέα.

«Σέβομαι τον αγιατολάχ (Χομεϊνί). Νομίζω ότι ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος. Δεν θα πω κάτι παραπάνω επ’ αυτού», είπε ο Ματάρ σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη που παραχώρησε στη New York Post μέσα από τη φυλακή της κομητείας Τσοτόκουα.

«Δεν μου αρέσει πολύ», δήλωσε στη συνέχεια ο Ματάρ όταν ρωτήθηκε για τον Ρούσντι. «Είναι κάποιος που επιτέθηκε στο Ισλάμ, στις πεποιθήσεις των μουσουλμάνων», υποστήριξε και σημείωσε πως έχει παρακολουθήσει συνεντεύξεις του συγγραφέα στο YouTube.

Ο Χάντι Ματάρ αρνήθηκε ότι είχε επαφές με τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν.

Ο δικηγόρος που διορίστηκε από δικαστήριο να αναλάβει την υπεράσπιση του Ματάρ, δήλωσε άγνοια για τη συνέντευξη του πελάτη του στην αμερικανική εφημερίδα.

«Δεν έδωσα άδεια σε κανέναν να έρθει σε επαφή με τον πελάτη μου», είπε ο Ναθάνιελ Μπάρον.

Κατά την εμφάνισή του ενώπιον δικαστηρίου το Σάββατο, ο Χάντι Ματάρ είχε δηλώσει αθώος για τις κατηγορίες της απόπειρας δολοφονίας και της επίθεσης εναντίον του Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση αλλά φέρεται να έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM