Έρευνα: Μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας

Έρευνα: Μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Το ολοένα αυξανόμενο κόστος διαβίωσης πλήττει τις μονογονεϊκές οικογένειες και ειδικά τις μόνες μητέρες που ζουν στο όριο της φτώχειας, σύμφωνα με έρευνα της ΜΚΟ «Πρώτα το παιδί».

Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας στις 8 Μαΐου, η ΜΚΟ εφιστά την προσοχή στις λιγότερο προνομιούχες, μονογονεϊκές οικογένειες, που πλήττονται οικονομικά από την ακρίβεια.

Οι μονογονεϊκές οικογένειες εντάσσονται στις ευπαθείς, ειδικές ομάδες πληθυσμού του ελληνικού κράτους, αλλά, δυστυχώς, στη χώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένο και ολιστικό πλαίσιο στήριξης των οικογενειών αυτών, όπως επισημαίνει η έρευνα. Η στήριξή τους γίνεται κυρίως με επιδόματα και αποσπασματική βοήθεια, που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Σύμφωνα με την έρευνα το 9% των οικογενειών στην Ελλάδα είναι μονογονεϊκές και το 94% αυτών απαρτίζεται από μόνες μαμάδες.

Με βάση τα στοιχεία του οικονομικού έτους 2019, τα μονογονεϊκά νοικοκυριά και οι πολύτεκνες οικογένειες διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας, με 24% και 27% αντίστοιχα, ενώ η πανδημία φτωχοποίησε ακόμη περισσότερο τις γυναίκες έναντι των αντρών.

Σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης, σχεδόν το σύνολο, σε ποσοστό 93% των μονογονεϊκών οικογενειών δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του νοικοκυριού του, ακόμα και σε βασικά έξοδα, όπως οι λογαριασμοί ρεύματος, ειδικά στην Αττική ή στις οικογένειες που ο γονιός δεν εργάζεται και πολύ περισσότερο αν είναι άνω των 45 ετών.

Η βοήθεια από τον δεύτερο γονιό, όταν βρίσκεται στη ζωή, σπανίζει, με το 40% να μη διατηρεί καν την επαφή με εκείνον.

Επιπλέον, όπως σημειώνει η έρευνα, οι μονογονείς δυσκολεύονται εξαιρετικά να βρουν εργασία που να συνδυάζεται με την αποκλειστική φροντίδα των παιδιών τους, ή όταν αυτό συμβαίνει η εργασία είναι αποσπασματική και χωρίς ασφάλιση, αδυνατώντας έτσι να εξασφαλίσουν την ποιότητα απασχόλησης που θα αναιρούσε τον κίνδυνο φτώχειας, ενώ λόγω έλλειψης εργασίας και χρόνου δυσκολεύονται να έχουν και κοινωνική ζωή.

Τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, σε ποσοστό 42% ζουν σε συνθήκες συνωστισμού ενώ στο υγειονομικό κομμάτι, οι μονογονεϊκές οικογένειες υστερούν στην κάλυψη των αναγκών υγειονομικής περίθαλψης των παιδιών τους σε σύγκριση με άλλα νοικοκυριά.

Σε ό,τι αφορά στη διατροφή τους, το 2020, το 56,9% των μονογονεϊκών οικογενειών αδυνατούσε να εξασφαλίσει έστω ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά ισοδύναμης διατροφικής αξίας, ενώ για 1 στις 2 μονογονεϊκές οικογένειες ήταν αδύνατο να διατηρήσει μια ζωή υγιεινής διατροφής.

Η ΜΚΟ, «Πρώτα το Παιδί» επισημαίνει κλείνοντας την έρευνά του ότι η έλλειψη σταθερού εισοδήματος, εκτός από την αδυναμία κάλυψης βασικών εξόδων διαβίωσης και την έλλειψη ποικιλίας και επαρκούς ποιότητας στη διατροφή τη δική τους και των παιδιών, δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια και καθημερινό άγχος επιβίωσης στις μόνες μητέρες.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιές σε όλη ην Ελλάδα: Νύχτα μάχης με τα πύρινα μέτωπα σε Μεσσηνία, Εύβοια, Χανιά, Δροσοπηγή, Κύθηρα

Ελλάδα / Φωτιές σε όλη την Ελλάδα: Πύρινα μέτωπα σε Μεσσηνία, Εύβοια, Χανιά, Δροσοπηγή, Κύθηρα

Εκτός ελέγχου εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων η φωτιά στον Αητό Μεσσηνίας - Μάχη με τον χρόνο στην Εύβοια - Διάσπαρτες εστίες χωρίς ανέμους στη Δροσοπηγή - Ζητήθηκε διεθνής βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στην Εύβοια: Εκτός ελέγχου τα μέτωπα - Εκκενώνονται οικισμοί, καίγονται γραμμές της ΔΕΗ

Ελλάδα / Φωτιά στην Εύβοια: Εκτός ελέγχου τα μέτωπα - Εκκενώνονται οικισμοί

Το πύρινο μέτωπο που κινείται προς το Αφράτι παρουσιάζει μεγάλη ένταση και ταχύτητα εξάπλωσης - Τεράστιες φλόγες ξεπέρασαν ακόμα και αντιπυρικές ζώνες πλάτους 15 μέτρων σε παραποτάμιες περιοχές
LIFO NEWSROOM
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Δροσοπηγή: Το δεύτερο μέτωπο μπήκε στο Κρυονέρι - Μηνύματα από το 112

Ελλάδα / Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Δροσοπηγή: Το δεύτερο μέτωπο μπήκε στο Κρυονέρι - Μηνύματα από το 112

Το ένα μέτωπο καίει σπίτια στο Κρυονέρι - Το άλλο μέτωπο είναι στα όρια της Δροσοπηγής - Επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 44 οχήματα, εθελοντές, 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα
LIFO NEWSROOM