Χιλή: Περιορισμοί στο νερό στο Σαντιάγο- Ξηρασία για 13η χρονιά

Χιλή: Περιορισμοί στο νερό στο Σαντιάγο- Ξηρασία για 13η χρονιά Facebook Twitter
0

Η ξηρασία στη Χιλή μπαίνει στη 13η χρονιά, κάτι που ανάγκασε τις αρχές να ανακοινώσουν μέτρα για επιβολή περιορισμών στο νερό στο Σαντιάγο, την πρωτεύουσα όπου ζουν σχεδόν έξι εκατομμύρια άνθρωποι. 

«Μια πόλη δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό», δήλωσε ο Κλαούντιο Ορέγο, κυβερνήτης της μητροπολιτικής περιοχής του Σαντιάγο. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στα 491 χρόνια ιστορίας του Σαντιάγο, πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει αρκετό νερό για όλους όσοι ζουν εδώ», συμπλήρωσε. 

Το πλάνο προβλέπει ένα σύστημα συναγερμού με τέσσερις κλίμακες, από το πράσινο ως το κόκκινο. Ξεκινά με ανακοινώσεις, μέτρα για τη μείωση της πίεσης του νερού και στο τελικό στάδιο θα γίνονται εκ περιτροπής διακοπές νερού για έως 24 ώρες, για περίπου 1,7 εκατομμύρια πελάτες. 

Αυτό το σύστημα συναγερμού βασίζεται στο επίπεδο των υδάτων στους ποταμούς Μάιπο και Μαπότσο, που προμηθεύουν το περισσότερο νερό της πρωτεύουσας. Καθώς η ξηρασία συνεχίζεται, το επίπεδο του νερού έχει μειωθεί. 

Η έλλειψη νερού στα ποτάμια, που υπολογίζεται σε λίτρα ανά δευτερόλεπτο, θα καθορίζει εάν οι διακοπές ύδρευσης θα γίνονται κάθε 12, 6 ή 4 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, μια διαφορετική περιοχή θα είναι αντιμέτωπη με διακοπή κάθε ημέρα. Θα εξαιρούνται περιοχές που υδροτοδοτούνται από πηγάδια ή άλλες πηγές, πέρα από τα δυο ποτάμια. 

«Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Σαντιάγο που επιβάλλονται περιορισμοί στο νερό λόγω της δριμύτητας της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Ορέγο. «Είναι σημαντικό οι πολίτες να κατανοήσουν ότι η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει. Δεν είναι απλά παγκόσμια, είναι και τοπική», συμπλήρωσε. 

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι οι αξιοποιήσιμοι υδάτινοι πόροι της Χιλής έχουν συρρικνωθεί κατά 10-37% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ενώ μπορεί να μειωθούν κατά επιπλέον 50% στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της χώρας, έως το 2060. 

Με πληροφορίες από Guardian/ Reuters 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν-Γβιρ: Βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει την κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων

Διεθνή / Μπεν-Γβιρ: Το βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει πώς το Ισραήλ κακοποιεί τους Παλαιστίνιους κρατουμένους

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει την πρωτοφανή έκταση βίαιων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, που διαπράττονται από δεσμοφύλακες.
THE LIFO TEAM
ΡΑΟΥΛ ΚΑΣΤΡΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατί οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απαγγείλουν κατηγορίες για φόνο στον 94χρονο πρώην πρόεδρο της Κούβας;

Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες για φόνο και άλλα αδικήματα στον Ραούλ Κάστρο, για τον φερόμενο ρόλο του στην κατάρριψη δύο πολιτικών αεροσκαφών Κουβανών εξορίστων το 1996
THE LIFO TEAM
Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία — και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Διεθνή / Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία με την εκλογή τους και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Η Iris Duane και το Q Manivannan έγιναν τα πρώτα ανοιχτά τρανς μέλη του σκωτσέζικου κοινοβουλίου. Λίγες ημέρες αργότερα, το Holyrood αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του το φίλτρο αναζήτησης με βάση το φύλο, μετά τις αντιδράσεις για την καταγραφή μιας τρανς γυναίκας και ενός non-binary προσώπου.
THE LIFO TEAM
Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Διεθνή / Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Το Εθνικό Μνημείο Stonewall στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνεται στη φετινή λίστα του National Trust for Historic Preservation, που εστιάζει σε τόπους συνδεδεμένους με αγώνες ισότητας, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη γύρω από τα LGBTQ+ δικαιώματα βρίσκεται ξανά υπό πίεση.
THE LIFO TEAM