Ένας κόσμος με χιλιάδες νήματα στις υπόγειες δεξαμενές του μουσείου Frederiksberg

Ένας κόσμος με χιλιάδες νήματα στις υπόγειες δεξαμενές του μουσείου Frederiksberg Facebook Twitter
Αποψη της έκθεσης Chiharu Shiota, ’Πολλαπλές πραγματικότητες’, στο Cisternerne τηε Κοπεγχάγης. Φωτο: Torben Eskerod
0

Η εικαστικός Chiharu Shiota έχει ξεδιπλώσει εδώ και χρόνια χιλιάδες χιλιόμετρα από νήμα δημιουργώντας με τους περίπλοκους ιστούς με τους οποίους ξετυλίγει όνειρα και εφιάλτες, ένα νέο φανταστικό τοπίο.

Αυτή τη φορά η καλλιτέχνιδα από την Ιαπωνία μετέφερε την πρακτική της και δημιούργησε ένα μυστηριακό περιβάλλον σε μια πρώην δεξαμενή νερού στην Κοπεγχάγη.

Το Cisternerne  όπως ονομάζεται ο υπόγειος χώρος είναι μέρος των μουσείων Frederiksberg μέσα στον οποίο κάθε χρόνο, ένας αρχιτέκτονας ή καλλιτέχνης προσκαλείται από το μουσείο για να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον. Είναι μια πρόσκληση σε ένα χώρο με θολωτές τσιμεντένιες οροφές και κολόνες από τούβλα, μέσα στον οποίο ο θεατής βυθίζεται σε ένα σπηλαιώδες μισοσκόταδο που η δουλειά της Σιότα τον κάνει να μοιάζει ονειρικός και μαζί τρομακτικός.

Ένας κόσμος με χιλιάδες νήματα στις υπόγειες δεξαμενές του μουσείου Frederiksberg Facebook Twitter
Τα ίδια τα νήματα της Σιότα δημιουργούν έλικες γύρω από τα δομικά στοιχεία. Φωτο: Torben Eskerod

Με τίτλο «Πολλαπλές πραγματικότητες» αυτή η δουλειά της «εξαφανίζει» το χρόνο και την βαρύτητα μέσα σε ένα δαιδαλώδες σύμπαν όπου δημιουργείται σαν ένα ονειρικό σενάριο χωρικών μετατοπίσεων.  Τα ίδια τα νήματα της Σιότα δημιουργούν έλικες γύρω από τα δομικά στοιχεία, ενώ η έκθεση χρησιμοποιεί το νερό και τις σκοτεινές επαναλαμβανόμενες κιονοστοιχίες για να δημιουργήσει μια λαβυρινθώδη πορεία, όπου αμέτρητες κατασκευές από καθρέφτες πολλαπλασιάζονται και παραμορφώνουν το περιβάλλον και τις μνημειακές εγκαταστάσεις που απαρτίζονται από τρεις χώρους και συνδέονται θεματικά και διαδοχικά. Οι στέρνες που υπάρχουν έχουν μετατραπεί σε ένα μαγικό και ανησυχητικό μέρος ήχων, κραδασμών και κατόπτρων, ταυτόχρονα, ενώ οι υφασμάτινες κατασκευές σχεδιάζουν κυκλικούς σχηματισμούς στον αέρα σαν περιστρεφόμενα φορέματα με απόντες τους χρήστες τους, που εμφανίζονται να χορεύουν στην επιφάνεια του νερού.

Όπως και με όλες τις καθηλωτικές εγκαταστάσεις της, η ενεργή συμμετοχή και η φαντασία του κοινού είναι καθοριστικής σημασίας για την κατασκευή της αφήγησης του έργου της. Οι καθρέφτες ενσωματώνουν την εικόνα του επισκέπτη στην εγκατάσταση, ενώ διαλύουν τον διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτόν και το έργο. Οι κλωστές, οι γραμμές και οι κόμποι της Σιότα συνεχίζουν να στέκονται ως μια ποιητική εικόνα, αυτή τη φορά συνδέοντας τους ανθρώπους μεταξύ τους στο χρόνο και στο χώρο.

Ένας κόσμος με χιλιάδες νήματα στις υπόγειες δεξαμενές του μουσείου Frederiksberg Facebook Twitter
Οι στέρνες που υπάρχουν έχουν μετατραπεί σε ένα μαγικό και ανησυχητικό μέρος ήχων, κραδασμών και κατόπτρων. Φωτο: Torben Eskerod
Ένας κόσμος με χιλιάδες νήματα στις υπόγειες δεξαμενές του μουσείου Frederiksberg Facebook Twitter
Η εικαστικός Chiharu Shiota. Φωτο: Gabriel de la Chapelle © VISDA 2021 and the artist
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Μaterialists» της Σελίν Σονγκ, με τον ευφάνταστο ελληνικό τίτλο «Ταιριάζουμε;», το sequel «Freakier Friday», η αναβίωση των περιπετειών της «Red Sonja» και ο χιτσκοκικός κοσμοπολιτισμός του «To Catch a Thief» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Πολιτισμός / Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Το Ειδικό Βραβείο «Honorary Heart of Sarajevo» θα απονεμηθεί στον σπουδαίο ηθοποιό στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, όπου θα δώσει και masterclass για την τέχνη της υποκριτικής
LIFO NEWSROOM
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απόδοση ενός μουσείου σε μια τοπική κοινωνία δεν είναι απλώς ένα χαρμόσυνο γεγονός. Είναι μια πράξη με την οποία τιμάται η μακρά ιστορική διαχρονία του τόπου»
LIFO NEWSROOM
Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών», η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν, η horror-έκπληξη που λέγεται «Together» και το απολαυστικό «Ηow to Steal a Million» του Γουίλιαμ Γουάιλερ είναι μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τερζόπουλος

Πολιτισμός / Η επιστροφή του Θεόδωρου Τερζόπουλου στους Δελφούς

Το κοινό παρακολούθησε με ευλαβική προσοχή την πρώτη συνεργασία του Τερζόπουλου με το Εθνικό Θέατρο, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ