Μακρόν: Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας «πρέπει να φύγει» - «Εντυπωσιακό το θάρρος των διαδηλωτών»

Μακρόν: Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας «πρέπει να φύγει» - «Εντυπωσιακό το θάρρος των διαδηλωτών» Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο «πρέπει να φύγει» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στην Le Journal du dimanche.

«Αυτό που συμβαίνει στη Λευκορωσία είναι μια κρίση εξουσίας, μια αυταρχική εξουσία που δεν μπορεί να αποδεχτεί τη λογική της δημοκρατίας και που προσκολλάται με τη βία. Είναι σαφές ότι ο Λουκασένκο πρέπει να φύγει», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε παράλληλα «εντυπωσιασμένος από το θάρρος των διαδηλωτών» στη Λευκορωσία. «Γνωρίζουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν διαδηλώνοντας κάθε Σαββατοκύριακο και όμως συνεχίζουν το κίνημα για να ξαναζωντανέψουν τη δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα που την έχει στερηθεί για τόσο πολύ καιρό», πρόσθεσε ο Μακρόν για τον οποίο «συγκεκριμένα οι γυναίκες που διαδηλώνουν κάθε Σάββατο, αξίζουν σεβασμό».

Περισσότεροι από 90 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, συνελήφθησαν χθες Σάββατο κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.

Όσον αφορά τον ρόλο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην αναζήτηση λύσης στην πολιτική κρίση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή Λουκασένκο στις 9 Αυγούστου, ο Μακρόν θεώρησε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση από τον στόχο αυτό.

«Έτυχα να μιλήσω με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 14 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που δέχθηκε τον Λουκασένκο στο Σότσι. Του είπα ότι η Ρωσία πρέπει να διαδραματίσει ρόλο, και αυτός ο ρόλος μπορεί να είναι θετικός αν ωθήσει τον Λουκασένκο να σεβαστεί την ετυμηγορία της κάλπης και να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους. Αυτό ήταν πριν από δύο εβδομάδες, δεν είμαστε εκεί», δήλωσε.

Ο Μακρόν θα πραγματοποιήσει τις πρώτες του επισκέψεις στη Λιθουανία και τη Λετονία από Δευτέρα έως Τετάρτη, δύο κράτη της Βαλτικής που ελπίζουν στη στήριξή του ενώπιον της πολιτικής κρίσης στη Λευκορωσία και της ρωσικής πίεσης.

Τόσο η ΕΕ όσο και οι χώρες της Βαλτικής δεν έχουν αναγνωρίσει την εκλογή Λουκασένκο και η Λιθουανία προσέφερε καταφύγιο στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Η γαλλική προεδρία δεν απέκλεισε ο Γάλλος πρόεδρος να συναντηθεί στο Βίλνιους με την Τιχανόφσκαγια. Η τελευταία είπε στην Le Figaro την Πέμπτη ότι «περιμένει πολλά» από τον Μακρόν και ελπίζει ότι «θα εμπλακεί στο να μας βοηθήσει να αρθεί το αδιέξοδο».

Η Γαλλία καλεί για μια ειρηνική μετάβαση στη Λευκορωσία, με τον τερματισμό της καταστολής και, στη συνέχεια, με την έναρξη ενός διαλόγου που θα λαμβάνει υπόψη τη βούληση του λαού, «αποφεύγοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο μεγαλύτερης καταστολής ή ακόμη και επέμβασης της Ρωσίας», υπενθύμισε το Ελιζέ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός από ουκρανικό πλήγμα ο υπαρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού – Επιβεβαιώνει η Μόσχα

Διεθνή / Νεκρός από ουκρανικό πλήγμα ο υπαρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού – Επιβεβαιώνει η Μόσχα

Σύμφωνα με ρωσικά και ουκρανικά κανάλια στο Telegram, ο Γκούντκοφ σκοτώθηκε μαζί με ακόμη δέκα στρατιωτικούς, κατά την ουκρανική επίθεση σε ρωσικό σημείο διοίκησης
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ετοιμάζεται να ρίξει δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα για να καταπολεμήσει παράσιτο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ρίξουν δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα για να καταπολεμήσουν σαρκοφάγο σκουλήκι

Πρόκειται για σχέδιο καταπολέμησης ενός παρασίτου που θα μπορούσε να καταστρέψει τη βιομηχανία βοδινού κρέατος, να αφανίσει την άγρια ζωή και ακόμη και να σκοτώσει κατοικίδια ζώα
LIFO NEWSROOM
«Kush»: Το φθηνό, συνθετικό ναρκωτικό που μετατρέπει τους νέους της Δυτικής Αφρικής σε «ζωντανούς-νεκρούς»

Διεθνή / «Kush»: Το φθηνό, συνθετικό ναρκωτικό που μετατρέπει τους νέους της Δυτικής Αφρικής σε «ζωντανούς-νεκρούς»

Οι νιταζίνες, συνθετικά οπιοειδή που αναπτύχθηκαν αρχικά ως φαρμακευτικά παυσίπονα, είναι έως και 25 φορές ισχυρότερες από τη φαιντανύλη, ήδη ένα από τα πιο θανατηφόρα ναρκωτικά στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM
Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Διεθνή / Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Αμερικανικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Alphabet Inc., η IBM και η Amazon, αλλά και Caterpillar, Rada, HD Hyundai, Volvo, Airbnb, Booking.com, Drummond,Barclays, BP είναι μεταξύ των εταιρειών που αναφέρει στην έκθεσή της η ειδική εισηγήτρια για τη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Διεθνή / Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Οι 12 ένορκοι τον απάλλαξαν για τρεις από τις πέντε σοβαρότερες κατηγορίες - Ο Κομπς γονάτισε, έκρυψε το πρόσωπό του και προσευχήθηκε, τρέμοντας, με το άκουσμα της ετυμηγορίας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Διεθνή / Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Ειδικοί στο διεθνές δίκαιο εκτιμούν ότι η χρήση τέτοιου πυρομαχικού, παρά την επιβεβαιωμένη παρουσία αμάχων – μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι – είναι σχεδόν βέβαιο ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου
LIFO NEWSROOM