Διευκρινήσεις ζήτησε η κυβέρνηση του Αφγανιστάν για δηλώσεις Τραμπ

Διευκρινήσεις ζήτησε η κυβέρνηση του Αφγανιστάν για δηλώσεις Τραμπ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η αφγανική κυβέρνηση ζήτησε διευκρινήσεις από την Ουάσινγκτον έπειτα από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν.

Στο περιθώριο του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η πρώην Σοβιετική Ένωση, που εισέβαλε στο Αφγανιστάν το 1979, είχε «το δικαίωμα να βρίσκεται εκεί», επειδή «τρομοκράτες εισέρχονταν στην Ρωσία» εκείνη την περίοδο.

Σύμφωνα με την αφγανική πλευρά το αίτημα για παροχή διευκρινίσεων υποβλήθηκε μέσα από επίσημους διπλωματικούς διαύλους.

Όπως τονίζεται, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν κατανοεί ότι «υπάρχει διαφορά μεταξύ δηλώσεων και της επίσημης πολιτικής μιας χώρας».

Ο Αφγανός υπουργός Εξωτερικών Σαλαουντίν Ραμπάνι, που είναι γιος πρώην ηγετικού στελέχους που πολέμησε ενάντια στην σοβιετική εισβολή και κατοχή, δήλωσε με tweet του ότι «η σοβιετική κατοχή ήταν μια κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας του Αφγανιστάν».

«Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός αγνοεί τα ιστορικά γεγονότα», πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για τα σχόλια Τραμπ.

Μεταξύ των άλλων δηλώσεων που έκανε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν ότι: «η Ρωσία ήταν άλλοτε Σοβιετική Ένωση. Το Αφγανιστάν τη μεταμόρφωσε σε Ρωσία, διότι χρεοκόπησε εξαιτίας του πολέμου στο Αφγανιστάν».

Επίσης είπε ότι η Ρωσία, το Πακιστάν και η Ινδία θα πρέπει να επεμβαίνουν στο Αφγανιστάν, όχι οι ΗΠΑ.

«Γιατί βρισκόμαστε εκεί 6.000 μίλια μακριά;» αναρωτήθηκε ο Τραμπ, που έχει πλέον αποφασίσει να αποσύρει τους μισούς από τους 14.000 στρατιωτικούς των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν.

Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσινγκτον να δαπανά λιγότερα στο εξωτερικό, όπως έχει εξήγγειλε προεκλογικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν-Γβιρ: Βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει την κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων

Διεθνή / Μπεν-Γβιρ: Το βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει πώς το Ισραήλ κακοποιεί τους Παλαιστίνιους κρατουμένους

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει την πρωτοφανή έκταση βίαιων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, που διαπράττονται από δεσμοφύλακες.
THE LIFO TEAM
ΡΑΟΥΛ ΚΑΣΤΡΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατί οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απαγγείλουν κατηγορίες για φόνο στον 94χρονο πρώην πρόεδρο της Κούβας;

Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες για φόνο και άλλα αδικήματα στον Ραούλ Κάστρο, για τον φερόμενο ρόλο του στην κατάρριψη δύο πολιτικών αεροσκαφών Κουβανών εξορίστων το 1996
THE LIFO TEAM
Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία — και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Διεθνή / Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία με την εκλογή τους και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Η Iris Duane και το Q Manivannan έγιναν τα πρώτα ανοιχτά τρανς μέλη του σκωτσέζικου κοινοβουλίου. Λίγες ημέρες αργότερα, το Holyrood αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του το φίλτρο αναζήτησης με βάση το φύλο, μετά τις αντιδράσεις για την καταγραφή μιας τρανς γυναίκας και ενός non-binary προσώπου.
THE LIFO TEAM
Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Διεθνή / Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Το Εθνικό Μνημείο Stonewall στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνεται στη φετινή λίστα του National Trust for Historic Preservation, που εστιάζει σε τόπους συνδεδεμένους με αγώνες ισότητας, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη γύρω από τα LGBTQ+ δικαιώματα βρίσκεται ξανά υπό πίεση.
THE LIFO TEAM