Εβδομηκοστή επέτειος φέτος για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

Το πρόγραμμά του αναμένεται ιδιαίτερα ελκυστικό

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ 21.6.2013 | 12:37

 

Με τον Αλμπέρτο Μπαρμπέρα στα ηνία της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από πέρσι, το γηραιότερο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ ετοιμάζει για τα εβδομηκοστά του γενέθλια ένα ζουμερό πρόγραμμα ταινιών που θα προβληθούν από τις 28 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

 

Ο μοναδικός επιβεβαιωμένος τίτλος ως τώρα είναι το ερωτικό νεο-νουάρ «The Canyons» του Πολ Σρέιντερ, σε σενάριο Μπρετ Ίστον Έλις, με πρωταγωνίστρια την Λίντσεϊ Λόχαν. Η ταινία θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού, ενώ ο ίδιος ο Σρέιντερ θα είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του παράλληλου τμήματος «Ορίζοντες».

 

Αναφορικά με το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα, προεδρεύοντος του Ιταλού σκηνοθέτη Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, εικάζονται πολλές συμμετοχές, κυρίως με βάση το δεδομένο ότι πολυαναμενόμενες «φεστιβαλικές» ταινίες που δεν προλαβαίνουν να συμμετάσχουν (ή δεν γίνονται δεκτές) στις Κάννες το Μάιο, κάνουν πρεμιέρα τελικά στη Βενετία ή στο Τορόντο νωρίς το φθινόπωρο.

 

Εβδομηκοστή επέτειος φέτος για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας
Captain Phillips

 

Δύο παλιοί γνώριμοι της Βενετίας μάλλον θα βρεθούν και φέτος εδώ: οι σκηνοθέτες Αλφόνσο Κουαρόν και Στιβ Μακ Κουίν. Ο πρώτος (είχε βρεθεί υποψήφιος για Χρυσό Λέοντα το 2006 με τα Παιδιά των Ανθρώπων) με τη διαστημική οδύσσεια «Gravity» στην οποία πρωταγωνιστούν οι Τζορτζ Κλούνεϊ και Σάντρα Μπούλοκ και ο δεύτερος με το ιστορικό δράμα «Twelve Years a Slave» με τους Μάικλ Φασμπέντερ και Μπραντ Πιτ, δύο χρόνια μετά τον καλλιτεχνικό θρίαμβο του αριστουργηματικού Shame. «Σιγουράκι» θεωρείται και η συμμετοχή του Πολ Γκρινγκρας με το βασισμένο σε αληθινά γεγονότα «Captain Phillips», με τον Τομ Χανκς στο ρόλο ενός καπετάνιου που το πλοίο του καταλαμβάνεται από Σομαλούς πειρατές. Επίσης, τα «Under the Skin» του Τζόναθαν Γκλέιζερ με τη Σκάρλετ Γιόχανσον στο ρόλο μιας εξωγήινης και το «The Zero Theorem» με τον Κριστόφ Βαλτζ στο ρόλο μιας ιδιοφυΐας των υπολογιστών.

 

Εβδομηκοστή επέτειος φέτος για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας
Twelve Years a Slave

 

Πιθανότατα ο περσινός νικητής του μεγάλου βραβείου για την Πιετά, ο Κορεάτης Κιμ Κι-ντουκ, θα βρεθεί και πάλι στη Βενετία με τη νέα του δημιουργία «Moebius». Η ταινία έχει ήδη απαγορευθεί στη χώρα του, εξαιτίας του οριακού της περιεχομένου που περιλαμβάνει πολλές σκηνές σεξουαλικής βίας, αιμομιξίας ακόμα και αυτο-ευνουχισμού.