Η Αυστραλή σκηνοθέτις Γκίλιαν Άρμστρονγκ ειδικεύεται στο να κινηματογραφεί ιστορίες παγιδευμένων γυναικών, από τη συγγραφέα στο MyBrilliantCareerτο 1979, το Πάθος της Κυρίας Σόφελ, φυσικά τις Μικρές Κυρίες και τώρα μια κάποια φτωχή, ταλαντούχα, ατρόμητη και θρασύτατη Μαίρη, οριακά απατεώνισσα που παρίστανε το μέντιουμ και έβγαζε λεφτά σε παραστάσεις που έδινε με την κόρη της, στο μετριότατο Αψηφώντας το Θάνατο.

Η Μαίρη συναντάει τον Χάρι Χουντίνι, το διάσημο μάγο του μεσοπολέμου, και μαθαίνοντας πως εκείνος έδινε 10.000 δολάρια σε όποιον τον φέρει σε επαφή με τη νεκρή μάνα του μέσω παραφυσικών συνεδριών, πάει να τον τουμπάρει για να κερδίσει χρήματα αποκαλύπτοντας το μυστικό των τελευταίων λέξεων της μάνας και στο τέλος τον ερωτεύεται, υποκύπτοντας στη γοητεία και την καθαρή καρδιά του.

Μην περιμένετε την αλήθεια στην ταινία αυτή. Τα ιστορικά γεγονότα έχουν διαστρεβλωθεί και η ταινία έχει ξεχειλωθεί επικίνδυνα, ξεκινώντας από την ιστορία της μάνας και της κόρης και στην πορεία προσθέτοντας τον Χουντίνι (σαν πρωτο-ροκ σταρ εποχής πρώτου επιπέδου από έναν βραχνιασμένο και περίεργο Πιρς) για να δέσει ο έρωτας με μια προσωπικότητα που όντως απασχόλησε τον κόσμο εκείνη την εποχή, αλλά συμπυκνώνεται μονοδιάστατα και δεν προκύπτει κανένα δραματικό ή λογικό συμπέρασμα για το ποιόν της.

Είναι τουλάχιστον πρωτότυπο και θεωρητικά ενδιαφέρον πώς ο πραγματικός διάσημος φαίνεται ως μια κατασκευή και η κατασκευασμένη άγνωστη πάει να περάσει ως μια αιώνια γυναίκα, πιο πραγματική από τον αγαπημένο της. Όπως επίσης είναι ακροβατική η σχέση της φαντασίας με την κίβδηλη μαγεία αλλά και την αοριστία του τέλειου έρωτα - μια ψευδαίσθηση στον κύβο δηλαδή.

Από το χάρτινο ζευγάρι, τελικά, δεν βγαίνει νόημα ούτε σπίθα, και την παράσταση κλέβει, όπως και στηνΕξιλέωση, η Σάρσε Ρόναν στο ρόλο της κόρης, η μικρή με το μεγάλο βλέμμα και την πυρετώδη εκφραστικότητα.