Πώς γαληνεύεται ο φόβος του θανάτου;

Ντέιβιντ Λοτζ: «Ανήκουστος βλάβη» Facebook Twitter
O Ντέιβιντ Λοτζ. Φωτ.: Ulf Andersen/Getty Images/Ideal Image
0


ΤΙ ΩΡΑΙΑ! ΜΕΤΑ ΤΗ «ΘΕΡΑΠΕΙΑ»
, οι εκδόσεις Κυψέλη επανεκδίδουν ένα ακόμα μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Λοτζ, τo «Ανήκουστος βλάβη», σε μετάφραση Έφης Τσιρώνη. Έτσι είχε αποδώσει η τελευταία τον παιγνιώδη τίτλο “Deaf sentence”, όταν το βιβλίο πρωτοδημοσιεύτηκε στα ελληνικά το 2009 από τα Bell. Η επιλογή των ομόηχων στ’ αγγλικά λέξεων κουφός και θάνατος, στον πρωτότυπο τίτλο, έδινε ευθύς εξαρχής μια ιδέα και για το περιεχόμενο του μυθιστορήματος. Πράγματι, στις σελίδες του απλώνονται οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι περιπέτειες ενός μεσήλικα καταδικασμένου να βαδίζει ολοταχώς προς την κωφότητα, δοσμένες όμως με τη μοναδική ικανότητα του βρετανού συγγραφέα να διαχειρίζεται ανάλαφρα το τραγικό, επιστρατεύοντας τον αυτοσαρκασμό και το χιούμορ.

Πρωταγωνιστής στο «Ανήκουστος βλάβη» είναι ο «ψηλός, διοπτροφόρος, γκριζομάλλης» άντρας που παίρνει σάρκα και οστά από την πρώτη κιόλας σελίδα, δίνοντας την εικόνα κάποιου που…τρίβεται στο μπούστο μιας νεαράς ξανθιάς στη γωνιά μιας κατάμεστης γκαλερί, ενώ στην πραγματικότητα πασχίζει ν΄αντιληφθεί, μες την οχλοβοή, το νόημα όσων ξεστομίζει η κοπέλα. Το μυθιστορηματικό alter ego του Λοτζ εδώ, είναι ο καθηγητής γλωσσολογίας Ντέσμοντ Μπέιτς, ο οποίος, όπως ακριβώς κι ο πνευματικός του δημιουργός, πάσχει από την πιο συνηθισμένη μορφή επίκτητης βαρηκοΐας.

Εκεί που ο αναγνώστης απολαμβάνει μια κωμωδία παρεξηγήσεων, πυροδοτημένη από την πάθηση του πρωταγωνιστή αλλά και από το ασφυκτικό κόρτε που υφίσταται από τη φοιτήτριά του, το κέντρο βάρος της αφήγησης μετατοπίζεται σιγά σιγά, κι από την «πρόγευση θανάτου» περνά στον θάνατο τον ίδιο.

Η αναπηρία του Ντέσμοντ είναι κάτι που όχι μόνο του στερεί τη χαρά των κοινωνικών επαφών αλλά και που τον έχει οδηγήσει σε πρόωρη συνταξιοδότηση από τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα. Χήρος, παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με μια διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων η οποία έχει αρχίσει ν’ ανθίζει επαγγελματικά στα πενήντα, μόνος σ’ ένα άδειο σπίτι, καθώς τα παιδιά και των δυο έχουν κάνει τις δικές τους οικογένειες, μακριά απ’ τους φοιτητές του, που πάντα λειτουργούσαν αναζωογονητικά για τον ίδιο και χωρίς άλλη απασχόληση πέρα από το να συμπληρώνει κάθε τόσο το ημερολόγιό του, ο κύριος καθηγητής παλεύει με την πλήξη του και με τις μειωμένες σεξουαλικές ορέξεις του, πεπεισμένος πως η κωφότητα, μολονότι κωμική, όπως πιστεύει, σε σχέση με την τυφλότητα, δεν παύει να είναι μια πρόγευση θανάτου…

ανηκουστος
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ. Ντέιβιντ Λοτζ, Ανήκουστος Βλάβη, Μτφρ: Έφη Τσιρώνη, Εκδ. Κυψέλη

«Η κώφωση είναι ένα είδος προ-νέκρωσης, μια παρατεταμένη εισαγωγή στη μακρά σιγή στην οποία όλοι μας κάποτε θα βυθιστούμε» σκέφτεται, αναζητώντας εις μάτην παρηγοριά σε περιπτώσεις ιδιοφυών δημιουργών όπως ο Μπετόβεν ή ο ποιητής Φίλιπ Λάρκιν. Μέχρι που η Άλεξ, η ξανθιά ύπαρξη της γκαλερί, μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια εξ Αμερικής με ομιχλώδες βιογραφικό, εισβάλει στη ζωή του, ζητώντας του πιεστικά ν’ αναλάβει κατ΄εξαίρεση την επίβλεψη του διδακτορικού της περί αυτοκτονικών σημειωμάτων. Ο Ντέσμοντ Μπέιτς ούτε υποκύπτει στις εκκλήσεις της, ούτε όμως και τις απορρίπτει. Κι εκεί που ο αναγνώστης απολαμβάνει μια κωμωδία παρεξηγήσεων, πυροδοτημένη από την πάθηση του πρωταγωνιστή αλλά και από το ασφυκτικό κόρτε που υφίσταται από τη φοιτήτριά του, το κέντρο βάρος της αφήγησης μετατοπίζεται σιγά σιγά, κι από την «πρόγευση θανάτου» περνά στον θάνατο τον ίδιο.

Οι πιο συγκινητικές αλλά κι οι πιο ξεκαρδιστικές σελίδες του μυθιστορήματος του Λοτζ αφορούν τη σχέση του συνταξιούχου καθηγητή με τον γέρο πατέρα του, έναν παλιό μουσικό της τζαζ, αυτοεξυπηρετούμενο μεν αλλά με προϊούσα άνοια και βασανιστική συχνοουρία, ο οποίος αρνείται να εγκαταλείψει το σπιτικό του, που έχει καταντήσει τρώγλη σχεδόν, για έναν αξιοπρεπή οίκο ευγηρίας. Είναι ένας ογδονταπεντάρης που συμπεριφέρεται σαν παιδί, κάποιος που λαχταράει την ανθρώπινη επαφή αρκεί να προέρχεται από πρόσωπο οικείο, και η έγνοια που τρέφει ο Ντέιβιντ γι’ αυτόν έχει, αναπόφευκτα, και μια πλευρά αγγαρείας.

Πώς μπορούν να είναι γόνιμες οι μέρες της αναγκαστικής αποστρατείας; Πώς διατηρείται ζωντανός ο έρωτας ανάμεσα σε μεσήλικες; Πώς γαληνεύεται ο φόβος του θανάτου; Υπάρχει περίπτωση να γλυτώσει κανείς τους εξευτελισμούς που συνοδεύουν τα γηρατειά, είτε αυτοί προέρχονται από την απώλεια της ακοής, είτε από την απώλεια του σφρίγους και του νου; Πόσο εφικτό είναι ένα ευτυχισμένο τέλος; Κι η λύση της ευθανασίας πότε μπορεί να είναι ηθικά αποδεκτή;

Τέτοια θέματα σπανίως τα διαπραγματεύονται «κωμικοί» συγγραφείς, αλλά από τα μυθιστορήματα του Ντέιβιντ Λοτζ ουδέποτε απουσίαζαν οι στενόχωροι καμβάδες. Προς το τέλος του «Ανήκουστος βλάβη», μάλιστα, με πρόσχημα τη συμμετοχή του ήρωα σ’ ένα συνέδριο στην Πολωνία, ο βρετανός συγγραφέας ως και ξενάγηση στο Άουσβιτς μας επιφυλάσσει. Και καταφέρνει να μεταδώσει τόσο τις επιφυλάξεις του για τη μετατροπή του στρατοπέδου σε τουριστική ατραξιόν, όσο και την ανείπωτη οδύνη που προκαλούν τα εναπομείναντα ερείπια από αυτό το «τοπίο θανάτου», έναν τόπο «ερημιάς και ορφάνιας», που σε οδηγεί να δεις αλλιώς τη ζωή που σου απομένει.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΛΟΤΖ ΣΤΟ LIFO SHOP

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντέιβιντ Λοτζ: «Θεραπεία»

Το πίσω ράφι / Η «Θεραπεία» του Ντέιβιντ Λοτζ για το υπαρξιακό μας άγχος

Ένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία του Βρετανού συγγραφέα (και του εξαιρετικού ψυχογράφου με το πικρόχολο χιούμορ), που βρισκόταν εδώ και χρόνια εκτός αγοράς, επιτέλους επανεκδίδεται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Γιατί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Μάλκολμ Λόουρι και το «Κάτω από το ηφαίστειο»

Βιβλίο / Το μεγαλόπνοο «Κάτω από το ηφαίστειο» του Μάλκολμ Λόουρι, μια προφητεία για την αποσύνθεση του κόσμου

Οι αναλογίες μεταξύ του μυθιστορηματικού βίου του Βρετανού συγγραφέα και του κορυφαίου έργου του είναι παραπάνω από δραματικές, όπως και αυτές μεταξύ της υπαρξιακής πτώσης του και του σημερινού, αδιέξοδου κόσμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μάκης Μαλαφέκας: «Θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο, αν είσαι συγγραφέας»

Βιβλίο / Μάκης Μαλαφέκας: «Θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο, αν είσαι συγγραφέας»

Επιστρέφει με ένα νουάρ για τη σκοτεινή δράση της alt-right στην Ελλάδα και μιλάει για όσα ανακάλυψε, για τη σχέση του με τον ήρωά του Μιχάλη Κρόκο, αλλά και για το πόσο επικίνδυνο είναι να είσαι συγγραφέας σήμερα. 
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ποτέ πια δεν θα είμαι ο γιος της»

Βιβλίο / Ένα βιβλίο - στοχασμός για τα γηρατειά που παραγκωνίζονται κοινωνικά

Ο Γάλλος κοινωνιολόγος Ντιντιέ Εριμπόν γράφει για την εισαγωγή της μητέρας του σε γηροκομείο, για τη ζωή και τον θάνατο μιας γυναίκας του λαού που δεν άφησε διαθήκη - γιατί δεν υπήρχε τίποτα ν’ αφήσει.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ