Πώς γαληνεύεται ο φόβος του θανάτου;

Ντέιβιντ Λοτζ: «Ανήκουστος βλάβη» Facebook Twitter
O Ντέιβιντ Λοτζ. Φωτ.: Ulf Andersen/Getty Images/Ideal Image
0


ΤΙ ΩΡΑΙΑ! ΜΕΤΑ ΤΗ «ΘΕΡΑΠΕΙΑ»
, οι εκδόσεις Κυψέλη επανεκδίδουν ένα ακόμα μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Λοτζ, τo «Ανήκουστος βλάβη», σε μετάφραση Έφης Τσιρώνη. Έτσι είχε αποδώσει η τελευταία τον παιγνιώδη τίτλο “Deaf sentence”, όταν το βιβλίο πρωτοδημοσιεύτηκε στα ελληνικά το 2009 από τα Bell. Η επιλογή των ομόηχων στ’ αγγλικά λέξεων κουφός και θάνατος, στον πρωτότυπο τίτλο, έδινε ευθύς εξαρχής μια ιδέα και για το περιεχόμενο του μυθιστορήματος. Πράγματι, στις σελίδες του απλώνονται οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι περιπέτειες ενός μεσήλικα καταδικασμένου να βαδίζει ολοταχώς προς την κωφότητα, δοσμένες όμως με τη μοναδική ικανότητα του βρετανού συγγραφέα να διαχειρίζεται ανάλαφρα το τραγικό, επιστρατεύοντας τον αυτοσαρκασμό και το χιούμορ.

Πρωταγωνιστής στο «Ανήκουστος βλάβη» είναι ο «ψηλός, διοπτροφόρος, γκριζομάλλης» άντρας που παίρνει σάρκα και οστά από την πρώτη κιόλας σελίδα, δίνοντας την εικόνα κάποιου που…τρίβεται στο μπούστο μιας νεαράς ξανθιάς στη γωνιά μιας κατάμεστης γκαλερί, ενώ στην πραγματικότητα πασχίζει ν΄αντιληφθεί, μες την οχλοβοή, το νόημα όσων ξεστομίζει η κοπέλα. Το μυθιστορηματικό alter ego του Λοτζ εδώ, είναι ο καθηγητής γλωσσολογίας Ντέσμοντ Μπέιτς, ο οποίος, όπως ακριβώς κι ο πνευματικός του δημιουργός, πάσχει από την πιο συνηθισμένη μορφή επίκτητης βαρηκοΐας.

Εκεί που ο αναγνώστης απολαμβάνει μια κωμωδία παρεξηγήσεων, πυροδοτημένη από την πάθηση του πρωταγωνιστή αλλά και από το ασφυκτικό κόρτε που υφίσταται από τη φοιτήτριά του, το κέντρο βάρος της αφήγησης μετατοπίζεται σιγά σιγά, κι από την «πρόγευση θανάτου» περνά στον θάνατο τον ίδιο.

Η αναπηρία του Ντέσμοντ είναι κάτι που όχι μόνο του στερεί τη χαρά των κοινωνικών επαφών αλλά και που τον έχει οδηγήσει σε πρόωρη συνταξιοδότηση από τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα. Χήρος, παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με μια διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων η οποία έχει αρχίσει ν’ ανθίζει επαγγελματικά στα πενήντα, μόνος σ’ ένα άδειο σπίτι, καθώς τα παιδιά και των δυο έχουν κάνει τις δικές τους οικογένειες, μακριά απ’ τους φοιτητές του, που πάντα λειτουργούσαν αναζωογονητικά για τον ίδιο και χωρίς άλλη απασχόληση πέρα από το να συμπληρώνει κάθε τόσο το ημερολόγιό του, ο κύριος καθηγητής παλεύει με την πλήξη του και με τις μειωμένες σεξουαλικές ορέξεις του, πεπεισμένος πως η κωφότητα, μολονότι κωμική, όπως πιστεύει, σε σχέση με την τυφλότητα, δεν παύει να είναι μια πρόγευση θανάτου…

ανηκουστος
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ. Ντέιβιντ Λοτζ, Ανήκουστος Βλάβη, Μτφρ: Έφη Τσιρώνη, Εκδ. Κυψέλη

«Η κώφωση είναι ένα είδος προ-νέκρωσης, μια παρατεταμένη εισαγωγή στη μακρά σιγή στην οποία όλοι μας κάποτε θα βυθιστούμε» σκέφτεται, αναζητώντας εις μάτην παρηγοριά σε περιπτώσεις ιδιοφυών δημιουργών όπως ο Μπετόβεν ή ο ποιητής Φίλιπ Λάρκιν. Μέχρι που η Άλεξ, η ξανθιά ύπαρξη της γκαλερί, μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια εξ Αμερικής με ομιχλώδες βιογραφικό, εισβάλει στη ζωή του, ζητώντας του πιεστικά ν’ αναλάβει κατ΄εξαίρεση την επίβλεψη του διδακτορικού της περί αυτοκτονικών σημειωμάτων. Ο Ντέσμοντ Μπέιτς ούτε υποκύπτει στις εκκλήσεις της, ούτε όμως και τις απορρίπτει. Κι εκεί που ο αναγνώστης απολαμβάνει μια κωμωδία παρεξηγήσεων, πυροδοτημένη από την πάθηση του πρωταγωνιστή αλλά και από το ασφυκτικό κόρτε που υφίσταται από τη φοιτήτριά του, το κέντρο βάρος της αφήγησης μετατοπίζεται σιγά σιγά, κι από την «πρόγευση θανάτου» περνά στον θάνατο τον ίδιο.

Οι πιο συγκινητικές αλλά κι οι πιο ξεκαρδιστικές σελίδες του μυθιστορήματος του Λοτζ αφορούν τη σχέση του συνταξιούχου καθηγητή με τον γέρο πατέρα του, έναν παλιό μουσικό της τζαζ, αυτοεξυπηρετούμενο μεν αλλά με προϊούσα άνοια και βασανιστική συχνοουρία, ο οποίος αρνείται να εγκαταλείψει το σπιτικό του, που έχει καταντήσει τρώγλη σχεδόν, για έναν αξιοπρεπή οίκο ευγηρίας. Είναι ένας ογδονταπεντάρης που συμπεριφέρεται σαν παιδί, κάποιος που λαχταράει την ανθρώπινη επαφή αρκεί να προέρχεται από πρόσωπο οικείο, και η έγνοια που τρέφει ο Ντέιβιντ γι’ αυτόν έχει, αναπόφευκτα, και μια πλευρά αγγαρείας.

Πώς μπορούν να είναι γόνιμες οι μέρες της αναγκαστικής αποστρατείας; Πώς διατηρείται ζωντανός ο έρωτας ανάμεσα σε μεσήλικες; Πώς γαληνεύεται ο φόβος του θανάτου; Υπάρχει περίπτωση να γλυτώσει κανείς τους εξευτελισμούς που συνοδεύουν τα γηρατειά, είτε αυτοί προέρχονται από την απώλεια της ακοής, είτε από την απώλεια του σφρίγους και του νου; Πόσο εφικτό είναι ένα ευτυχισμένο τέλος; Κι η λύση της ευθανασίας πότε μπορεί να είναι ηθικά αποδεκτή;

Τέτοια θέματα σπανίως τα διαπραγματεύονται «κωμικοί» συγγραφείς, αλλά από τα μυθιστορήματα του Ντέιβιντ Λοτζ ουδέποτε απουσίαζαν οι στενόχωροι καμβάδες. Προς το τέλος του «Ανήκουστος βλάβη», μάλιστα, με πρόσχημα τη συμμετοχή του ήρωα σ’ ένα συνέδριο στην Πολωνία, ο βρετανός συγγραφέας ως και ξενάγηση στο Άουσβιτς μας επιφυλάσσει. Και καταφέρνει να μεταδώσει τόσο τις επιφυλάξεις του για τη μετατροπή του στρατοπέδου σε τουριστική ατραξιόν, όσο και την ανείπωτη οδύνη που προκαλούν τα εναπομείναντα ερείπια από αυτό το «τοπίο θανάτου», έναν τόπο «ερημιάς και ορφάνιας», που σε οδηγεί να δεις αλλιώς τη ζωή που σου απομένει.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΛΟΤΖ ΣΤΟ LIFO SHOP

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντέιβιντ Λοτζ: «Θεραπεία»

Το πίσω ράφι / Η «Θεραπεία» του Ντέιβιντ Λοτζ για το υπαρξιακό μας άγχος

Ένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία του Βρετανού συγγραφέα (και του εξαιρετικού ψυχογράφου με το πικρόχολο χιούμορ), που βρισκόταν εδώ και χρόνια εκτός αγοράς, επιτέλους επανεκδίδεται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Γιατί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Μάλκολμ Λόουρι και το «Κάτω από το ηφαίστειο»

Βιβλίο / Το μεγαλόπνοο «Κάτω από το ηφαίστειο» του Μάλκολμ Λόουρι, μια προφητεία για την αποσύνθεση του κόσμου

Οι αναλογίες μεταξύ του μυθιστορηματικού βίου του Βρετανού συγγραφέα και του κορυφαίου έργου του είναι παραπάνω από δραματικές, όπως και αυτές μεταξύ της υπαρξιακής πτώσης του και του σημερινού, αδιέξοδου κόσμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μάκης Μαλαφέκας: «Θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο, αν είσαι συγγραφέας»

Βιβλίο / Μάκης Μαλαφέκας: «Θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο, αν είσαι συγγραφέας»

Επέστρεψε με ένα νουάρ για τη σκοτεινή δράση της alt-right στην Ελλάδα και μιλάει για όσα ανακάλυψε, για τη σχέση του με τον ήρωά του Μιχάλη Κρόκο, αλλά και για το πόσο επικίνδυνο είναι να είσαι συγγραφέας σήμερα. 
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ποτέ πια δεν θα είμαι ο γιος της»

Βιβλίο / Ένα βιβλίο - στοχασμός για τα γηρατειά που παραγκωνίζονται κοινωνικά

Ο Γάλλος κοινωνιολόγος Ντιντιέ Εριμπόν γράφει για την εισαγωγή της μητέρας του σε γηροκομείο, για τη ζωή και τον θάνατο μιας γυναίκας του λαού που δεν άφησε διαθήκη - γιατί δεν υπήρχε τίποτα ν’ αφήσει.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζορτζ Μάικλ: Η ζωή και τα σκοτάδια του σε μια βιογραφία

Βιβλίο / Τζορτζ Μάικλ: Η ζωή και τα σκοτάδια του σε μια βιογραφία

Πεθαίνει σαν σήμερα ένα μεγάλο είδωλο της ποπ. Στο βιβλίο «George Michael - Η ζωή του» ο Τζέιμς Γκάβιν δεν μιλάει μόνο για τις κρυφές πτυχές του μεγαλύτερου ειδώλου της ποπ αλλά και για την αδυναμία του να αποκαλύψει τη σεξουαλική του ταυτότητα, κάτι που μετέτρεψε το πάρτι της ζωής του σε πραγματική τραγωδία.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Το πίσω ράφι/ Έλενα Χουζούρη «Δυο φορές αθώα»

Το Πίσω Ράφι / Έλενα Χουζούρη: «Δεν ξεχάσαμε απλώς την ταυτότητά μας, την κλοτσήσαμε»

Στο μυθιστόρημά της «Δυο φορές αθώα» η συγγραφέας θέτει το ερώτημα «τι σημαίνει πια πατρίδα», επικεντρώνοντας στην αίσθηση του ξεριζωμού και της ισορροπίας ανάμεσα σε διαφορετικούς κόσμους.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η Θεσσαλονίκη πριν

Βιβλίο / «ΣΑΛΟΝΙΚΗ»: Ένα σπουδαίο βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη

Το πρωτότυπο βιβλίο του Γιάννη Καρλόπουλου παρουσιάζει μέσα από 333 καρτ ποστάλ του εικοστού αιώνα –αποτυπώματα επικοινωνίας– την εξέλιξη της φωτογραφίας και της τυπογραφίας από το 1912 μέχρι τα τέλη των ’80s.
M. HULOT
Η επαναστατική φιλοσοφία του Διογένη, του αυθεντικού Κυνικού

Βιβλίο / Η επαναστατική φιλοσοφία του Διογένη, του αυθεντικού Κυνικού

Μια νέα βιογραφία αναζητεί τα ίχνη του Έλληνα φιλοσόφου: κάτι ανάμεσα σε άστεγο και αλήτη, δηλητηριώδη κωμικό και performance artist, επιδείκνυε την περιφρόνησή του για τις συμβάσεις της αστικής τάξης της αρχαίας Αθήνας.
THE LIFO TEAM
Η πρώτη αγάπη: Ένας τόπος όπου ζεις πραγματικά

Βιβλίο / Αρρώστια είναι ν’ αγαπάς, αρρώστια που σε λιώνει*

«Ανοίξτε, ουρανοί»: Το queer μυθιστόρημα ενηλικίωσης του Βρετανοϊρλανδού ποιητή Σον Χιούιτ αποτελεί το εντυπωσιακό ντεμπούτο του στην πεζογραφία, προσφέροντας μια πιστή, ποιητική και βαθιά συγκινητική απεικόνιση του πρώτου έρωτα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Βιβλίο / Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Μια συζήτηση με τη Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου Νικολαΐδου για την ταινία που αδικήθηκε στην εποχή της, αλλά σήμερα προκαλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, και για την «επιστροφή» της μέσα από ένα βιβλίο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ντόμινικ Αμερένα: «Έκανα το πειραματόζωο σε ιατρικές δοκιμές για να έχω χρόνο να γράφω ελεύθερα»

Βιβλίο / Ντόμινικ Αμερένα: «Έκανα το πειραματόζωο σε ιατρικές δοκιμές για να έχω χρόνο να γράφω ελεύθερα»

Το πρώτο βιβλίο του Αυστραλού συγγραφέα Ντόμινικ Αμερένα, με τίτλο «Τα θέλω όλα», που πήρε διθυραμβικές κριτικές, κυκλοφορεί στα ελληνικά. Βασικό του θέμα είναι πόσο μπορείς να προσποιηθείς ότι είσαι κάποιος άλλος για να καταφέρεις τους στόχους σου.
M. HULOT
ΕΠΕΞ Μπορούμε να αγαπήσουμε ξανά την Πανεπιστημίου;

Βιβλίο / Μπορούμε να αγαπήσουμε ξανά την Πανεπιστημίου;

«Ένας δρόμος που μοιάζει με κοίτη ποταμού και παρασύρει τους πάντες χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις», όπως γράφουν οι συγγραφείς του βιβλίου «Οδός Πανεπιστημίου (19ος-20ός αιώνας) - Ιστορία και ιστορίες», Θανάσης Γιοχάλας και Ζωή Βαΐου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιάννης Σολδάτος: «Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο μικροαστισμός» ή «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Βιβλίο / Γιάννης Σολδάτος: «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη, εκδότη και συγγραφέα της συνοπτικής «Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου» που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε εμπλουτισμένη και σε ενιαία μορφή από τις εκδόσεις Αιγόκερως.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Απόστολος Βέττας: «Στο θέατρο οι πιστοί δηλώνουν την πίστη τους με το χειροκρότημα»

Βιβλίο / Απόστολος Βέττας: «Στο θέατρο οι πιστοί δηλώνουν την πίστη τους με το χειροκρότημα»

Ο σπουδαίος σκηνογράφος συγκέντρωσε την πολύτιμη σαραντάχρονη εμπειρία του σε ένα δίτομο λεξικό για τη σκηνογραφία, αναδεικνύοντάς την ως αυτόνομη τέχνη και καταγράφοντας την εξέλιξή της στο ελληνικό θέατρο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μ. Αναγνωστάκης «Η χαμηλή φωνή»

Το πίσω ράφι / Μανόλης Αναγνωστάκης: «Τι μένει λοιπόν από τον ποιητή, αν μένει τίποτα;»

Τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη της δημοσίευση, η προσωπική ανθολογία του Μανόλη Αναγνωστάκη «Χαμηλή Φωνή» παρουσιάζεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, υπενθυμίζοντας τους θεωρούμενους ήσσονες ποιητές μας, όσους έμειναν έξω από κάθε μορφής υψηλή ποίηση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το παρασκήνιο της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά και άλλες ιστορίες…

Βιβλίο / Το παρασκήνιο της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά και άλλες ιστορίες

Προδημοσίευση από τα «Αδημοσίευτα», το νέο βιβλίο του Νίκου Χασαπόπουλου, όπου ο έμπειρος πολιτικός συντάκτης αποκαλύπτει ιστορίες και παρασκήνια που διαμόρφωσαν την πολιτική ζωή της χώρας.
THE LIFO TEAM
Δημήτρης Καράμπελας: «Σήμερα κανείς δεν πιστεύει στην αλληγορία»

Βιβλίο / Δημήτρης Καράμπελας: «Σήμερα κανείς δεν πιστεύει στην αλληγορία»

Ένας από τους ελάχιστους διανοούμενους στη χώρα, που υπήρξε προνομιακός συνομιλητής του Παπαγιώργη και του Λορεντζάτου. Το τελευταίο του βιβλίο «Το πνεύμα και το τέρας» συνιστά μια ανανέωση του δοκιμιακού λόγου στην Ελλάδα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ