Είναι το «Φλεγόμενο Αγόρι» το καλύτερο έργο του Πολ Όστερ;

Είναι το «Φλεγόμενο Αγόρι» το καλύτερο έργο του Πολ Όστερ; Facebook Twitter
Όχι και τόσο γνωστός στην Ελλάδα, ο Στίβεν Κρέιν συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Αμερικανούς συγγραφείς.
0

ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο υπότιτλος του ογκωδέστατου, σχεδόν 1.200 σελίδων στην ελληνική εκδοχή του τόμου που συνέγραψε ο Πολ Όστερ για έναν από τους πιο παρεξηγημένους συγγραφείς της Αμερικής, τον Στίβεν Κρέιν, ο οποίος γεννήθηκε το 1871 και πρόλαβε, μέχρι το τέλος της ζωής του, σε ηλικία είκοσι οκτώ ετών, να γράψει σχεδόν τα πάντα: δημοσιογραφικά κείμενα που άφησαν εποχή, σπουδαία διηγήματα όπως το «Βάρκα στο πέλαγος» ή το «Όλα ή τίποτα - Άλογα», ανταποκρίσεις από τα πολεμικά μέτωπα, όπως αυτό του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897 (Στην πρώτη γραμμή, μτφρ. Ηλίας Μαγκλίνης, Μεταίχμιο), εξαιρετικές νουβέλες όπως το Μάγκι: Ένα κορίτσι του δρόμου και το Τέρας, αριστουργηματικά ποιήματα όπως οι «Μαύροι Καβαλάρηδες» και, φυσικά, το αριστούργημά του Το κόκκινο σήμα του θάρρους (μτφρ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μεταίχμιο) ‒ ο τίτλος παραπέμπει στη συμβολική και κυριολεκτική πληγή (εξού και το «red badge») που έφερε ένας στρατιώτης στον Αμερικανικό Εμφύλιο ως ένδειξη μιας μάλλον ανίερης φοβίας παρά θάρρους.

Όλα αυτά τα έγραψε ένα νεαρό αγόρι που δεν είχε ποτέ την ατυχία ή την τύχη, αν εξαιρέσεις τις ταραχές στο Μεξικό και τις δικές μας εμπόλεμες ζώνες από την Κρήτη έως τη Στέρεα Ελλάδα κατά τον 19ο αιώνα, να βρεθεί σε πολεμικό μέτωπο παρά μόνο εκ των υστέρων, αλλά τόλμησε να κάνει με τη δύναμη της φαντασίας του περιγραφές πιο δυνατές από οποιουδήποτε αυτόπτη μάρτυρα.

Ο Στίβεν Κέιν είναι ο συγγραφέας που ο Πολ Όστερ παραδέχεται όχι μόνο αναφορικά με το μεστό, ανατρεπτικό και ιμπρεσιονιστικό, όπως λέει, ύφος της γραφής ή την πολυτάραχη σύντομη ζωή του αλλά και για τη διαρκή ανατρεπτική δύναμη που δύσκολα θα μπορούσε να βρει σε σύγχρονο Αμερικανό συγγραφέα.

Όχι και τόσο γνωστός στην Ελλάδα, ο Στίβεν Κρέιν συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Αμερικανούς συγγραφείς. Έχει ταυτιστεί με τη γέννηση της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας και σίγουρα είναι πρόδρομος ή μάλλον εισηγητής, κατά τον Όστερ, του μοντερνισμού και μέντορας συγγραφέων όπως ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο οποίος επηρεάστηκε από τις πολεμικές περιγραφές του, ή ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, που θα πρέπει να είδε στα πρωτόγνωρα σκοτάδια του Κρέιν τη δική του ανάποδη όψη της εσωτερικής ζωής.

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Πολ Όστερ, Φλεγόμενο Αγόρι, Μτφρ.: Ιωάννα Ηλιάδη, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Γιατί, αν κάτι συνεπαίρνει βαθιά τον Όστερ ώστε να αφιερώσει σε αυτόν τον εκρηκτικό νεαρό ένα ποιητικό βιογράφημα ‒με τον τίτλο να παραπέμπει άμεσα στον Τζον Κιτς, ο οποίος πέθανε επίσης από φυματίωση‒ και το καλύτερό του, κατά τη γνώμη μας, έργο του, είναι το βαθύ υπαρξιακό και συνάμα συγγραφικό νήμα που τον συνδέει μαζί του, δύσκολα ανιχνεύσιμο παρά μόνο ανάμεσα σε ουσιαστικούς γραφιάδες ‒ θαρρείς πως ο εντελώς θεατρικά στημένος διάλογος, προς το τέλος του βιβλίου, μεταξύ των φίλων Κόνραντ και Κρέιν στο σπίτι του πρώτου έχει κάτι από τον δικό του εσωτερικό διάλογο με το «φλεγόμενο αγόρι».

Γιατί, σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζεται σε μια βιογραφία, ο Πολ Όστερ παρεμβαίνει διαρκώς στην αφήγηση με σχόλια σε πρώτο πρόσωπο ή με τεράστιες υποσημειώσεις για να διορθώσει οποιαδήποτε υπόνοια εσφαλμένης αίσθησης των συγκαιρινών του Κρέιν, οι οποίοι, για παράδειγμα, δεν αντιλήφθηκαν το βάθος που είχε το πρωτόλειο έργο του Μάγκι ή την πειραματική δεινότητα που αποκάλυπτε η Τρίτη Βιολέτα, (υπερ)τονίζοντας ταυτόχρονα τη συμβολική λειτουργία των αντιφάσεων και τις πολλαπλές όψεις της ατελούς ανθρώπινης φύσης που, μέσα από τη συγγραφική δεινότητα του Κρέιν, αντιστρέφει τους όρους της, ξεπερνώντας αυτό που καταχρηστικά αποκαλούμε ανθρώπινο μέτρο.

Με άλλα λόγια, ο Στίβεν Κέιν είναι ο συγγραφέας που ο Πολ Όστερ παραδέχεται όχι μόνο αναφορικά με το μεστό, ανατρεπτικό και ιμπρεσιονιστικό, όπως λέει, ύφος της γραφής ή την πολυτάραχη σύντομη ζωή του αλλά και για τη διαρκή ανατρεπτική δύναμη που δύσκολα θα μπορούσε να βρει σε σύγχρονο Αμερικανό συγγραφέα. Ταυτόχρονα, όμως, ο Όστερ γράφει το Φλεγόμενο Αγόρι ως το εξομολογητικό γράμμα ενός πατέρα που τρέφει απύθμενη τρυφερότητα γι’ αυτό το χαμένο στη δίνη των οικονομικών προβλημάτων και των διαρκών πολεμικών συγκρούσεων enfant terrible του 19ου αιώνα.

Κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ, μια κίνηση σπάνια για συγγραφέα, αποδίδει στον Κρέιν τα μέγιστα επειδή, παρά τις κακουχίες και τις συνεχείς κρίσεις υγείας, αφοσιώθηκε ψυχή τε και σώματι στη γραφή με την ίδια αυθεντική συνέπεια και ειλικρίνεια που αγάπησε τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους, όπως οι φτωχοί ανθρακωρύχοι ή οι εκδιδόμενες γυναίκες, κάτι σκανδαλώδες για την εποχή. Έφτασε μάλιστα να εξοριστεί για πάντα από την αγαπημένη του Νέα Υόρκη ακριβώς επειδή τόλμησε να υπερασπιστεί σε δικαστήριο μια σεξεργάτρια, προκαλώντας την αντίδραση της αστυνομίας που εισέβαλε στο σπίτι του, για να ανακαλύψει ότι συζεί κι εκείνος με σεξεργάτρια και ότι είναι εξαρτημένος από το όπιο (Ο Πολ Όστερ επιμένει ότι η πίπα του οπίου που βρέθηκε στο σπίτι ήταν απλώς ένα αντικείμενο στο οποίο στηρίχτηκε ο Κρέιν για να γράψει ένα δημοσιογραφικό κείμενο για την κατανάλωση οπίου που ήταν της μόδας τότε, αν και η ενάργεια των περιγραφών δείχνει σαφέστατα πως είχε δοκιμάσει και ο ίδιος την απαγορευμένη ουσία).

Όπως και να ’χει, ο πάντοτε ευαίσθητος σε τέτοια ντοστογιεφσκικά ζητήματα ηθικής και φιλοσοφικά θέματα Πολ Όστερ φτάνει να προασπίζεται όχι μόνο τους ατελείς ηθικά πρωταγωνιστές των βιβλίων του Κρέιν αλλά και τον ίδιο τον συγγραφέα του, επιμένοντας πως η ιδιόμορφη ηθική του απλώς δεν συμφωνούσε με τα κριτήρια της εποχής. Η σαγήνη της παραβίασης, στην οποία επιδιδόταν κατά καιρούς και την οποία κατέγραφε στο έργο του ο Κρέιν, είχε, σύμφωνα με τον Όστερ, αρχαίες καταβολές, γι’ αυτό και επικαλείται διαρκώς αναλογίες με πρωταγωνιστές του Ομήρου ή του Σαίξπηρ, γνωρίζοντας πως η βία και η κακία απλώς απαιτούν ως αντιστάθμισμα ένα εσωτερικό βάθος.

Αν αυτό υπάρχει, επιβεβαιώνεται η οπτική των αρχαίων Γνωστικών που είναι γνωστή στον Όστερ, ότι οι πράξεις μας, όσο ασεβείς κι αν φαίνονται με την τρέχουσα ηθική, δεν μπορούν να ρυπάνουν το βαθύ ατόφιο χρυσάφι της ψυχής μας και απλώς διοχετεύουν κομμάτια της ατελούς μας φύσης σε μικρά παραπτώματα. Κατ’ ουσίαν, ο Όστερ θεωρεί τον Κρέιν ως συνεπή απέναντι στον υπαρξιακό του πυρήνα και έτοιμο να αυτομαστιγωθεί, όπως συνέβη σε πολλές περιπτώσεις, μόνο με την υπόνοια ότι θα μπορούσε να προξενήσει κακό σε κάποιο άλλο πλάσμα, διατηρώντας την ευαισθησία και την ακεραιότητά του (πώς αλλιώς να ερμηνευθεί αυτή η βαθιά αγάπη του για τα ζώα, στην οποία αναφέρεται διαρκώς ο Όστερ, εξηγώντας μας πώς έσωσε ένα κουτάβι από τη μάχη του Βελεστίνου στην επαναστατημένη Ελλάδα, δίνοντάς του το όνομα της περιοχής και παίρνοντάς το μαζί του στην Αγγλία;).

Γι’ αυτό και το Φλεγόμενο Αγόρι, μεταφρασμένο με ακρίβεια και σεβασμό στο πρωτότυπο ακόμα και στον μακροπερίοδο λόγο, από την Ιωάννα Ηλιάδη (αν εξαιρέσεις ελάχιστες αστοχίες στην επιλογή λέξεων όπως το «αψηφισιά» ή «καμπουριαστές φιγούρες») δεν είναι απλώς η βιογραφία ενός λαμπρού μυαλού των αμερικανικών γραμμάτων αλλά ένα μάθημα θεωρίας λογοτεχνίας, μια φιλοσοφική πραγματεία αλλά και μια ανάλυση της αμερικανικής ταυτότητας σε όλες σχεδόν τις πλευρές της.

Ο Κρέιν φαίνεται να τραβάει τον Όστερ από το μανίκι και να τον αναγκάζει να σκύψει με απίστευτη αγχίνοια κυριολεκτικά πάνω απ’ όλα τα κείμενά του, ανιχνεύοντας γραμμή γραμμή και λέξη προς λέξη τις κρυφές λεπτομέρειες, ενώ ταυτόχρονα του υπαγορεύει, όπως η φλεγόμενη μούσα στον τυφλό ποιητή, τα μέρη που ο νεαρός συγγραφέας έβλεπε ή φανταζόταν, από τα βάθη της ταλανισμένης του ψυχής έως την απεραντοσύνη της ερήμου και των άδειων δωματίων ‒ βλέπε τα χαρακτηριστικά διηγήματα «Πέντε λευκά ποντίκια» και «Τρίτη Βιολέτα».

Επίσης, για χάρη του Κρέιν ο Όστερ μετατρέπεται σε αυτοσχέδιο ψυχολόγο, παρότι παραδέχεται πως όπως ο αγαπημένος του συγγραφέας απεχθανόταν βαθιά τους ψυχολογισμούς, αναλύοντας λεπτομερώς τα ημερολόγιά του και τις επιστολές που στέλνει σε φίλους και σε πραγματικές ή υποψήφιες ερωμένες (κάποιες, ωστόσο, όπως αυτή που στέλνει στη νεαρή αριστοκράτισσα Νέλι Κράους, παραδέχεται ότι είναι εντελώς ατυχείς). 

Γράφοντας σε ένα πυρακτωμένο ύφος που δεν φείδεται υπερβολών και επιθέτων την ίδια στιγμή που εξυμνεί τη λιτότητα του βιογραφούμενου συγγραφέα του, ο Πολ Όστερ καταθέτει το πιο ανυπόκριτα ειλικρινές κείμενο που θα μπορούσε να γράψει ένας συγγραφέας για τα γοητευτικά ψεύδη της γραφής σε συνθήκες βραδείας καύσης που τόσο η εποχή όσο ο κόσμος και η συνείδησή μας έχουν ανάγκη. Αν κάτι του χρωστάμε είναι βαθιά ευγνωμοσύνη όχι μόνο που γράφει με τέτοια αφοσίωση ένα τόσο συναρπαστικό αφήγημα για έναν (σχεδόν) ξεχασμένο συγγραφέα αλλά κυρίως που επαναφέρει τη λογοτεχνία στα μεγάλα της μέτρα.

Δεν επιμένει τυχαία πως μόνο αυτή μπορεί, μέσα από κορυφαία έργα τέχνης, να χωρίσει τον χώρο και τον χρόνο στα δύο και να μας θυμίσει, όπως συμβαίνει με σπουδαία ποιήματα σαν τους «Μαύρους Καβαλάρηδες» του Κρέιν, γιατί ένα έρημο, «αποκτηνωμένο» κατά τα άλλα πλάσμα, όπως κάποτε ο Μποντλέρ, που τόλμησε να φτύσει στα γόνατά του την ίδια την ομορφιά, τολμά να κρατήσει στα χέρια την καρδιά του, να τη δαγκώσει και τελικά να τη φάει, αν και πικρή, γιατί είναι η δική του. Και σε αυτό το βιβλίο έχει κανείς την αίσθηση ότι πολλές συγγραφικές καρδιές χτυπούν ταυτόχρονα σαν μία, διασχίζοντας όλες τις δυνατές χωροχρονικές συνθήκες κόντρα σε όλα τα εμπόδια των ενίοτε άκαρδων και άψυχων σύγχρονων τάσεων και του κατακερματισμένου βίου.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το «4321» του Πολ Όστερ σου προκαλεί μια ευχάριστη αίσθηση déjà vu

Βιβλίο / Το «4321» του Πολ Όστερ σου προκαλεί μια ευχάριστη αίσθηση déjà vu

Το «ωκεάνιο» μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα διαφέρει πολύ από τα αλλόκοτα, μινιμαλιστικά θρίλερ που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της γενιάς του
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το έπος του Όστερ, μια «Βλάβη» και το πορνό του Ουελμπέκ

Βιβλίο / Το έπος του Όστερ, μια «Βλάβη» και το πορνό του Ουελμπέκ

Ποια είναι η ιστορία πίσω από το νέο βιβλίο του Πoλ Όστερ; Τι τρέχει πάλι με τον Μισέλ Ουελμπέκ; Μια πρώτη ματιά στο νέο βιβλίο του Κολμ Τόιμπιν. Ποιο είναι το βιβλίο που βασίστηκε η νέα ταινία του Λάνθιμου; + Ένα νέο περιοδικό για το βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Σπίτι με άλλα υλικά / Το Καθώς ψυχορραγώ του Ουίλλιαμ Φώκνερ σε νέα μετάφραση

Βιβλίο / Σπίτι με άλλα υλικά: Το «Καθώς ψυχορραγώ» του Ουίλλιαμ Φώκνερ σε νέα μετάφραση

Ένα βιβλίο μοιάζει, όπως και πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, με ένα σπίτι. Σκοπός του είναι να στεγάσει μια ιστορία, ή πολλές, ή πολλές που προσποιούνται πως είναι μία. Δηλαδή σκοπός του είναι να στεγάσει τα ίχνη που αφήνει πίσω του ένας νους καθώς διατρέχει τις μέρες που του αναλογούν. Με άλλα λόγια, όπως και ένα σπίτι, έχει σκοπό να στεγάσει τη ζωή, μετουσιωμένη όμως σε λέξεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ
Βραβευμένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας: Αξίζουν, πράγματι, τον κόπο;

Βιβλίο / Βραβευμένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας: Αξίζουν, πράγματι, τον κόπο;

Η πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή στην Ελλάδα φέρνει στο φως μια σειρά από βραβευμένα στο εξωτερικό μυθιστορήματα με περίοπτες διακρίσεις: Μπούκερ, National Book Award ή Νόμπελ. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα και το κριτήριο επιλογής τους, που έχει αλλάξει με την πάροδο των χρόνων.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LIFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ