28 εκθέσεις για έναν Μάρτιο γεμάτο τέχνη

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Άποψη εγκατάστασης: Δανάη Ανεσιάδου, D POSSESSIONS στο ΕΜΣΤ, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα. Φωτ. : Πάρις Ταβιτιάν
0

ΕΜΣΤ: Και αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο; Μέρος 2ο

Έξι νέες εκθέσεις πέντε καλλιτέχνιδων εγκαινιάζονται στο δεύτερο μέρος του κύκλου των εκθέσεων του ΕΜΣΤ. Ένας θεματικός κύκλος ο οποίος βασίζεται σε ένα συχνά επαναλαμβανόμενο υποθετικό ερώτημα: τι θα συνέβαινε αν η διακυβέρνηση του κόσμου είχε θηλυκά χαρακτηριστικά; Θα υπήρχε λιγότερη βία; Θα είχε περισσότερη δικαιοσύνη η διακυβέρνηση; Θα σήμαινε αυτό το τέλος των πολέμων και των ένοπλων συγκρούσεων και αδιεξόδων; Θα ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε καλύτερη μοίρα; Θα ήταν η οικονομική πολιτική πιο δίκαιη και με μεγαλύτερη μέριμνα για το περιβάλλον και τον κόσμο, πέραν των ανθρώπων; Ή θα υπήρχε η ίδια εμμονή με το κέρδος, ανεξάρτητα από το ανθρώπινο και το περιβαλλοντικό κόστος, και ο ίδιος εγωιστικός ανθρωποκεντρισμός που μας έχει οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα; 

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πολιτική πόλωση και αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, τώρα μοιάζει να είναι η κατάλληλη στιγμή να τεθεί αυτό το ερώτημα αλλά και να αποκατασταθούν ανισότητες μέσα στην ίδια την Ιστορία της Τέχνης που για χρόνια περιθωριοποίησε ή κατέστησε αόρατες τόσες γυναίκες δημιουργούς, πόσο μάλλον σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου, έως τώρα, δεν έχει υπάρξει οργανωμένο φεμινιστικό κίνημα στα εικαστικά.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Νίκος Αλεξίου - Η Συλλογή

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Πάνος Κοκκινιάς Home 14, laughter, 1994-1995 archival c print Μουσείο Μπενάκη

Το 2010, λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή, ο Νίκος Αλεξίου (1960-2011) δώρισε στο Μουσείο Mπενάκη μια πλούσια συλλογή νεότερης τέχνης που συνέλεγε με ιδιαίτερη προσήλωση και υπομονή, παράλληλα με το καλλιτεχνικό του έργο. Ένα ιδιότυπο σύνολο έργων σύγχρονης τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, το οποίο αποτελεί μία ακόμη πτυχή ενός πολύπλευρου δημιουργού που επαναπροσδιόρισε στη χώρα μας τις καλλιτεχνικές πρακτικές στα τέλη του 20ού και τις αρχές του 21ου αιώνα, έχοντας μακροχρόνιο αντίκτυπο. Περιλαμβάνει 236 έργα από ογδόντα τέσσερις καλλιτέχνες και μπορεί να κατανοηθεί και ως ένα «ανοιχτό έργο» το οποίο ο Αλεξίου αναδιέτασσε συνεχώς στους τόπους κατοικίας του, πολλαπλασιάζοντας τις συνάψεις και τις αφηγήσεις.
Επιμελητές: Πολύνα Κοσμαδάκη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Στέργιου Στάμου «Γόρδιοι Δεσμοί»

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Στέργιος Στάμου, «Γόρδιοι Δεσμοί»

Η έκθεση παρουσιάζει δύο μεγάλες ενότητες δουλειάς του Στέργιου Στάμου, των τελευταίων χρόνων. Η πρώτη αφηγείται μικρές, ανείπωτες ιστορίες που μιλούν για τη ζωή και τον θάνατο, τον πόλεμο και τη βία, ιστορίες για απίστευτες συνθήκες μετακίνησης, εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης, για τις εκατόμβες των θυμάτων στα νερά της Μεσογείου και του Αιγαίου, που αναζητούσαν μια φαντασιακή Γη της Επαγγελίας, και για τον εγκλωβισμό τους σε δομές φιλοξενίας που τα έφερε αντιμέτωπα με την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την απόρριψη. Η δεύτερη ενότητα επικεντρώνεται στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, της απώλειας της κοινωνικής συνοχής, των νοσηρών φασιστικών φαινομένων, της αποξένωσης και της αλλοτρίωσης, της διαρκούς ανασφάλειας. Αποτελείται από γλυπτά με υλικά όπως τσιμέντο, σιδερένιες λεπτές ράβδους βαμμένες με λαμπερά χρώματα, αλουμίνιο και φως, και έχει αναφορές που εκτείνονται από τον μυθικό μάντη Τειρεσία μέχρι τις συμπαντικές θεωρίες του Stephen Hawking.
Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Δημήτρης Πρωτοπαπάς: Vulnera

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Δημήτρης Πρωτοπαπάς, Martyrhead, 2018

Δεύτερη ατομική έκθεση του Δημήτρη Πρωτοπαπά, που περιλαμβάνει έργα της τελευταίας δεκαετίας, λάδια, σχέδια και φωτογραφίες. Με αυτά ο καλλιτέχνης προσεγγίζει έννοιες όπως το τραύµα, το ανοίκειο, η φθαρτότητα, το αποτρόπαιο, το γκροτέσκο και το απόκρυφο. Ο τίτλος της έκθεσης παραπέμπει σε πληγές και μάρτυρες (martyrum vulnera) και με έναν λανθάνοντα τρόπο αποτελεί συνέχεια του τίτλου της πρώτης του έκθεσης, ο οποίος ήταν παρμένος από τη γνωστή ρήση του Ιερού Αυγουστίνου «inter faeces et urinam nascimur» («μεταξύ κοπράνων και ούρων γεννώμεθα»).
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Μαιρηλί Χαραμή: Σημαίες μας, Πανιά περίλαμπρα, Σημάδια ιστορικά

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Ο επισκέπτης της έκθεσης καλείται να δει από κοντά αυτήν τη μεγάλη ποικιλία από εμβληματικά πανιά που συναντά μεμονωμένα σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας.

Μια σπάνια συλλογή από πενήντα περίπου ιστορικά πανιά με συμβολικές προεκτάσεις, που σημάδεψαν σημαντικές στιγμές του ελλαδικού χώρου, από την αρχαιότητα μέχρι τον Γενάρη του 1822, όταν καθιερώθηκε από τη  Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου η ενιαία ελληνική γαλανόλευκη σημαία με τον σταυρό. Ο επισκέπτης της έκθεσης καλείται να δει από κοντά αυτήν τη μεγάλη ποικιλία από εμβληματικά πανιά που είτε συναντά μεμονωμένα σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας και λόγω ιστορικότητας απαγορεύεται να μετακινηθούν, είτε γνωρίζει μέσα από γραπτές αναφορές, είτε «βλέπει» με τη φαντασία του μέσα από μύθους. Η εικαστικός Μαιρηλί Χαραμή αναπαράγει μια σειρά από λάβαρα, φλάμουλες, θυρεούς, μπαϊράκια, παντιέρες, φλάμπουρα και σημαίες άλλοτε σε φυσικό μέγεθος, άλλοτε σε αναλογία, χρησιμοποιώντας λινά υφάσματα που τα βάφει με φυτικές βαφές, τα ζωγραφίζει, τα κεντά και τα ράβει στο χέρι με τεχνικές εποχής σε μια προσπάθεια να αποδώσει το ύφος και τη εικόνα των αυθεντικών. 
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Re(a)Duchamp

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Marcel Duchamp, Fountain 1917, replica 1964, Succession Marcel Duchamp/ London 2024

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έκθεση έργων του Marcel Duchamp από ιδιωτικές συλλογές και ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής. Παράλληλα με την έκθεση, στην γκαλερί θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Κύριλλου Σαρρή, «Marcel Duchamp (28.7.1887 - 2.10.1968)» από τις εκδόσεις Άγρα και την Eleftheria Tseliou Gallery.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Steven Shearer: Sleep, Death’s Own Brother

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Η έκθεση του σημαντικού Αμερικανού καλλιτέχνη ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι και ολοκληρώνεται στις 15 Μαρτίου.

Η έκθεση του σημαντικού Αμερικανού καλλιτέχνη, η οποία ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι και ολοκληρώνεται στις 15 Μαρτίου. Ο τίτλος της προέρχεται από έναν στίχο της «Θεογονίας» του Ησιόδου, ποιητή του 8ου αι. π.Χ. («Επιβλαβής νύχτα, καλυμμένη σε ένα πέπλο ομίχλης, κουβαλά στην αγκαλιά της τον Ύπνο, τον αδερφό του Θανάτου»), και περιστρέφεται γύρω από την άβολη εγγύτητα μεταξύ ύπνου και θανάτου, μια επαναλαμβανόμενη ιδέα στο έργο του Steven Shearer.

Σχεδιασμένη γύρω από τον σημαντικό αριθμό έργων ζωγραφικής και έργων σε χαρτί που ανήκουν στη συλλογή Γιώργου Οικονόμου, έχει ως αφετηρία το έργο «Sleep II» (2015), ένα μνημειώδες κολάζ αποτελούμενο από χιλιάδες εικόνες που έχει βρει ο καλλιτέχνης σε αναζητήσεις του στο διαδίκτυο, όλες τους σε μορφή jpeg, και αναπαριστούν ανθρώπους που κοιμούνται. Ένα εκτεταμένο μωσαϊκό που αποτυπώνει μια ευρεία γκάμα καταστάσεων ύπνου, από την ξεκούραση, την ηρεμία και την κωμική ελαφρότητα έως την έκσταση και το εντελώς μακάβριο.
Επιμέλεια: Dieter Roelstraete, σε στενή συνεργασία με τον καλλιτέχνη και τη Skarlet Smatana, διευθύντρια της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Alexandru Chira: Gestural Temples

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Alexandru Chira, Untitled, 2002. Courtesy of The Estate of Alexandru Chira and Fitzpatrick Gallery, Paris

Το The Intermission και η Fitzpatrick Gallery παρουσιάζουν την πρώτη έκθεση έργων τέχνης του Alexandru Chira (1947-2011) στην Ελλάδα. Ο Chira μεγάλωσε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στην κομμουνιστική Ρουμανία, όπου ο αθεϊσμός ήταν δεδομένος. Οι κομματικές συνεδριάσεις, τα συνέδρια και οι εργατικές γιορτές αντικατέστησαν τις θρησκευτικές τελετές. Η πρόοδος, η επιστήμη και η τεχνολογία ήταν αξίες που επιβλήθηκαν στην τέχνη και λατρεύονταν από το κοινό, καθώς η καινοτομία και ο ορθολογισμός καθόριζαν την προηγμένη οπτική κουλτούρα της εποχής.

Είτε πρόκειται για νεο-κονστρουκτιβιστές είτε για φωτορεαλιστές, οι διάσημοι καλλιτέχνες της Ρουμανίας επικεντρώθηκαν σε θετικές, αντικειμενικές αποδόσεις της υλικής πραγματικότητας: αλληγορίες, σύμβολα, τελετουργίες, μύθοι, μυστήρια, το υποσυνείδητο, το ερωτικό. Όλες αυτές οι σκοτεινές ή ομιχλώδεις εμπειρίες και τα θέματα έμοιαζαν απρόσιτα.

Ο Chira αποδείχθηκε ένας από τους ελάχιστους Ρουμάνους καλλιτέχνες που ήταν πρόθυμοι να ασχοληθούν με αυτά. Οικειοποιούμενος κριτικά την εμμονή του περίγυρού του στην επιστήμη, προσέδωσε στον αφηρημένο, γεωμετρικό ορθολογισμό των τέλειων σχημάτων και δομών μια σκοτεινή αλληγορική και αρχαϊκή διάσταση. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό ακόμη και σήμερα, καθώς πρόκειται για ένα σύνθετο, τεχνολογικό σύμπαν ερμητικών συμβόλων και ιδιότυπων τελετουργιών που γοητεύουν και φωτίζουν μια λαχτάρα που παράγεται από το περιβάλλον του καλλιτέχνη και εκδηλώνεται με ευρύτατες κοινωνικές προσδοκίες. Το σύνολο του έργου του Chira αγγίζει μια ολιστική προσέγγιση του ουρανού και της γης, του κλίματος και της πίστης, της γεωργίας και των γεννητικών οργάνων, του πνευματισμού και της παρέκκλισης. Ένα πολλαπλασιαζόμενο σύστημα εικονικών αφαιρέσεων που ισοδυναμεί με ένα είδος οπτικής ποίησης και αποδεικνύεται πως είναι μια θεαματική περίπτωση σύγκρουσης της πίστης με τη λογική.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Ελένης Μωραΐτη: Άσμα Ασμάτων

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Ελένη Μωραΐτη, Μπλε του κοβαλτίου

Η τελευταία δουλειά της Ελένης Μωραΐτη, επηρεασμένη από το ομώνυμο βιβλίο της «Παλαιάς Διαθήκης», υμνεί τον έρωτα, την αγάπη και τα βαθύτερα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ο άνθρωπος. Πρόκειται κατά βάση για έργα μεγάλων διαστάσεων σε καμβά, καθώς και για δίπτυχα και τρίπτυχα σε ξύλο που αποκαλύπτουν και οπτικοποιούν κόσμους συναισθημάτων και ταυτόχρονα την περιπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

The Breeder X 3: Ireland Wisdom, Lisa Ponti, Σωκράτης Σωκράτους

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Lisa Ponti - Welcome Back, παραχώρηση Octagon, Milano και The Breeder

Πρώτη ατομική έκθεση της Ireland Wisdom στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της δίμηνης παραμονής της στο The Breeder Open Studio, κατά τη διάρκεια της οποίας ολοκλήρωσε ένα νέο σώμα δουλειάς, άμεσα συνδεδεμένο με την εμπειρία της ως καλλιτέχνιδας που ζει και εργάζεται στην Αθήνα με αναφορές στην ελληνική μυθολογία υπό ένα πρίσμα σύγχρονης αισθητικής. Μέσα από τις συνθέσεις της η Wisdom δημιουργεί μια νέα μυθολογία αρχέγονων λειτουργιών και ακατέργαστων ενστίκτων που ενσωματώνονται πλήρως μέσα σε ένα ανεπιτήδευτο περιβάλλον. Παράλληλα, αποτίνει φόρο τιμής στην ευρωπαϊκή ζωγραφική του 18ου αι. με τις νεκρές φύσεις που περιβάλλουν τις μεγαλύτερες συνθέσεις της, ενώ τα σχέδια με κάρβουνο συντελούν στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της έκθεσης. Την έκθεση ολοκληρώνουν οι αυτοπροσωπογραφίες της. 

Παράλληλα, διοργανώνεται η ατομική έκθεση της Ιταλίδας καλλιτέχνιδας, κριτικού και εκδότριας Lisa Ponti (1922-2019), σε συνεργασία με το Octagon (Μιλάνο) και έχει τίτλο «The spring of an ancient tree». Η καριέρα της Ponti ξεκίνησε στο δημοφιλές περιοδικό σχεδιασμού «Stile» (1941-1947), ενώ στη συνέχεια διετέλεσε αρχισυντάκτρια (1948-1966) και αναπληρώτρια διευθύντρια (1966-1986) του αρχιτεκτονικού περιοδικού «Domus», όπου ήταν υπεύθυνη για το καλλιτεχνικό κομμάτι κατά την κρίσιμη μεταπολεμική περίοδο. Παρά το γεγονός ότι σχεδίαζε σχεδόν σε όλη της τη ζωή για άλλους, ήταν 70 ετών όταν για πρώτη φορά παρουσίασε δημόσια το καλλιτεχνικό της έργο. Καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της σταδιοδρομίας το ύφος και ο τρόπος με τον οποίο προσέγγιζε την τέχνη παρέμειναν σταθερά. Το μέσο που προτιμούσε και δεν άλλαξε ποτέ ήταν το «χρηστικό», παγκόσμια τυποποιημένο χαρτί Α4.

Tέλος, το The Breeder Studyroom φιλοξενεί τον Σωκράτη Σωκράτους με μια εγκατάσταση-αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της μακρόχρονης πορείας του, αποτελούμενη από ιστορικά έργα, φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα, εκδόσεις και ντοκουμέντα από το προσωπικό του αρχείο. Μια προσωπική αφήγηση εν είδει εικαστικής διάλεξης με ανέκδοτο υλικό που συμπληρώνει τα ίδια τα έργα. Η πρακτική του Σωκράτους περιλαμβάνει ποικιλία μέσων όπως η φωτογραφία, οι εγκαταστάσεις, η περφόρμανς και η γλυπτική, ενώ παράλληλα ενσωματώνει μεθόδους κοινωνιολογικής έρευνας, έρευνας πεδίου και αρχειακή ταξινόμηση. Θέματα όπως το συλλογικό τραύμα, η απώλεια, η εκτόπιση και η καταστροφή γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο έργο του. Από τη βίαιη διχοτόμηση της πατρίδας του, της Κύπρου, και την εσωτερική μετανάστευση που ακολούθησε μέχρι την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις πολιτικές αναταραχές στις πρωτεύουσες του δυτικού κόσμου, το έργο του είναι βαθιά πολιτικό και ανοιχτό σε διαφορετικές ερμηνείες, διατηρώντας τη διάσταση της αισθητικής ακέραια.

Μανώλης Χάρος: Ο αιωρούμενος χρόνος που τον βλέπεις

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Μανώλης Χάρος, Απογευματινό Χωριό

Γράφει στο σημείωμά του ο καλλιτέχνης: «Πανσέληνοι, σκονισμένα φεγγάρια, ματωμένες σελήνες, ακτίδες φωτός, λυκαυγή και λυκόφωτα, ορίζοντες, θάλασσες που ανοίγονται και ανοίγουν τον νου καθώς απομακρύνουν το σύνορο της πραγματικότητας. Εικόνες που παλεύουν να δεσμεύσουν τον χρόνο. Αυτό δεν είναι η ζωγραφική; Ο αιωρούμενος χρόνος όπως τον βλέπεις.

Αυτά τα έργα στην υλοποίησή τους διήρκεσαν πολύ. Έγιναν, όμως, με τον τρόπο που από πολλά χρόνια επεδίωκα, να δουλεύω μια εικόνα απελευθερωμένος από τα όρια του τελάρου και του νόμου του καβαλέτου με όσα κατάφερα να μάθω στη ζωγραφική, στη χαρακτική και σε όλα τα σύγχρονα μέσα. Οι εικόνες έγιναν - υπήρξαν και σιγά σιγά, με τον χρόνο, αποκτούσαν υλική υπόσταση. Ενώ στην κατασκευή τους διήρκεσαν χρόνια, όλα τα έργα επιθυμούν να εμφανίσουν τη στιγμή».

Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20
29 Φεβρουαρίου - 23 Μαρτίου
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Martin Margiela

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Το έργο του Margiela είναι αφιερωμένο στο άγνωστο και την έκπληξη, ενώ διακρίνεται για την εξέχουσα ευαισθησία με την οποία ο καλλιτέχνης μεταχειρίζεται τις πρώτες ύλες.

Ο Martin Margiela ίδρυσε τον οίκο μόδας Maison Martin Margiela το 1988 και μετά την εικοστή επέτειο της ομώνυμης φίρμας αποφάσισε να εγκαταλείψει τον κόσμο της μόδας. Έκτοτε έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στις εικαστικές τέχνες και σημαντικά μουσεία τέχνης έχουν φιλοξενήσει έργα του. Η πρακτική του διατρέχει διάφορους τομείς όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, οι εικαστικές εγκαταστάσεις, το κολάζ και ο κινηματογράφος, με τα έργα του να μαρτυρούν την προτίμησή του για το περιφρονημένο και το αντισυμβατικό.

Ο Margiela μεγεθύνει τις παύσεις αλλά και τις ποιητικές συνδέσεις, αναζητώντας την ομορφιά στο φευγαλέο. Για εκείνον, τα αντικείμενα βρίσκονται σταθερά σε μια διαδικασία μεταμόρφωσης, ενώ τα ίχνη του χρόνου αποτελούν μια διαρκή πηγή έμπνευσης. Κεντρικά στοιχεία στο έργο του είναι το σώμα, η επιδερμίδα και η κόμη των ανθρώπων, ενώ το αστικό περιβάλλον λειτουργεί γι’ αυτόν ως ένας άπειρος, θαυμαστός τόπος. Το έργο του είναι αφιερωμένο στο άγνωστο και την έκπληξη, ενώ διακρίνεται για την εξέχουσα ευαισθησία με την οποία ο καλλιτέχνης μεταχειρίζεται τις πρώτες ύλες.

Bernier/Eliades, Επταχάλκου 11
7 Μαρτίου - 15 Μαΐου 

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

ΕΝΤΟΣ - ΕΚΤΟΣ

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Μια ομαδική έκθεση έργων σε χαρτί εντός και εκτός κάδρου, από διαφορετικές περιόδους.

Παραδοσιακά η χρήση του χαρτιού παραπέμπει στο σκίτσο, στο προσχέδιο, σε κάτι πρόχειρο ή βιαστικό, και ασπρόμαυρο. Παρ' όλα αυτά, το χαρτί δεν αποτελεί ένα προκαταρκτικό ή πρόχειρο μέσο, αντίθετα πάνω σε αυτό αποτυπώνονται έργα αυτάρκη ακόμα και πλούσια σε χρώμα. Η τέχνη είναι κάτι που δεν εμπίπτει σε «εντός-εκτός» όρια. Έτσι, τα έργα σε χαρτί «μπαίνουν» και «βγαίνουν» εντός κι εκτός του κάδρου, ανάλογα με τον τρόπο που τα βλέπουμε/ερμηνεύουμε εμείς.

Το κάδρο αποτελεί το ενδιάμεσο μεταξύ καλλιτεχνήματος και θεατή – καλλιτέχνη και κόσμου. Μια ομαδική έκθεση έργων σε χαρτί εντός και εκτός κάδρου από διαφορετικές περιόδους. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες/-ιδες Ρίτα Άκερμανν, Νίκος Αλεξίου, Αλέξανδρος Γεωργίου, Mωρίς Γκανής, Κλερ Γουντς, Kωνσταντίνος Κακανιάς, Κάρεν Κιλίμνικ, Ελένη Κοτσώνη, Μοσέκουα Λάνγκα, Ντιάννα Μαγκανιά, Τρέισυ Μόφφαττ, Ρος Μπλέκνερ, Πολ Ντέσμπορο, Αλέκος Φασιανός, Συλβί Φλερύ, Τάκης.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Πάνος Χαραλάμπους: Amvrakia.Mia

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Πάνος Χαραλάμπους, Ήλιος, 1998

Μια εγκατάσταση αποτελούμενη από ηχητικά γλυπτά, επιτοίχια έργα και βίντεο. Μοτίβα που διατρέχουν όλο το ερευνητικό, βιωματικό έργο του καλλιτέχνη συναρμόζονται για να ενεργοποιήσουν νέους συσχετισμούς, συνθέτοντας μια επιτελεστική τοπιογραφία (tableau vivant) από ήχους, υλικότητες, παρελθόντα συμβάντα, εντυπώσεις και αρχειακό υλικό. Η εγκατάσταση δημιουργεί μια ένταση μεταξύ του χώρου της γκαλερί –της αστικής γεωμετρίας ενός διαμερίσματος - και ενός τοπίου που παραπέμπει στη φύση και μιας παρελθούσας αγροτικής-ψυχαγωγικής παραγωγής.

Όπως στα έργα που παρουσίασε στην 58η Μπιενάλε της Βενετίας (Ελληνικό Περίπτερο, 2019) και στην documenta14 (2017), o Χαραλάμπους αντλεί υλικό από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ξηρόμερο Ακαρνανίας, προβάλλοντας την περιφερειακότητα ως εξέχον συστατικό μιας καλλιτεχνικής «στρατηγικής». Με ανθρωπολογική-εθνογραφική και πειραματική ματιά διερευνά και μεταγράφει μοτίβα του δημοτικού-λαϊκού πολιτισμού και την επιβιωτική τους επίδραση στο παρόν.
Επιμέλεια: Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη

Citronne Gallery, Πατριάρχου Ιωακείμ 19, 4ος όροφος, Κολωνάκι
21 Μαρτίου - 11 Μαΐου 2024

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Γιώργος Σαμψωνίδης: Liminality

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Γιώργος Σαμψωνίδης: Liminality

Μια ενότητα με υβριδικά ζωγραφικά έργα στα οποία ο καλλιτέχνης, με τη διακριτή επέμβαση της τεχνολογίας, δημιουργεί μια νέα παραστατικότητα, ρευστή, αβέβαιη και μεταβαλλόμενη, που επιδέχεται όχι μόνο μια νέα ανάγνωση της ιστορικότητας και της σημερινής καθημερινής πράξης αλλά και μια άλλη σχέση με τον χρόνο και την πραγματικότητα, δημιουργώντας ερωτήματα για την αντιληπτικότητα και βεβαιότητα της δικής μας ενσυναίσθησης.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Τίνα Καραγεώργη: Future Perfect

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Τίνα Καραγεώργη, Morning Light

Στην καινούργια ατομική έκθεση της Τίνας Καραγεώργη παρουσιάζεται μια σειρά έργων από χειροποίητα χαρτιά, καθώς και μια σειρά γλυπτών έργων, τα οποία η καλλιτέχνις έχει φιλοτεχνήσει τα τελευταία δύο χρόνια. Λέει η ίδια: «Το θέμα μου είναι ο χρόνος ως διάσταση και ως κατάσταση της φύσης που κινδυνεύει, της φύσης με μέλλον τετελεσμένο. Στο απαρέγκλιτο "θα έχουν εξαφανιστεί" προσπαθώ να αντιτάξω την ελπίδα ενός μέλλοντα διαρκείας: "θα υπάρχουν, θα επιβιώσουν"». Τα λουλούδια, τα φύλλα, η φύση που μας περιβάλλει, όλα τούτα γίνονται εσωτερικές καταστάσεις. Βρίσκονται σε μια άχρονη κατάσταση διάρκειας. Όλα τούτα θα μπορούσαν να είναι πλέον αναμνήσεις.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Λήδα Παπακωνσταντίνου

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Λήδα Παπακωνσταντίνου, Χωρίς τίτλο, 1990

Μετά την πετυχημένη έκθεση της στο ΕΜΣΤ, που συνεχίζεται έως 21 Απριλίου, και τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και του Τύπου, μία ακόμα έκθεση έρχεται να προσθέσει μία ακόμα πτυχή στο τεράστιο και σημαντικότατο έργο της Λήδας Παπακωνσταντίνου, με παλαιότερα και πρόσφατα έργα.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Yifan Shao: Solo

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Yifan Shao, “Solo”

Ο Yifan κατάγεται από την Κίνα, είναι μουσικός, φωτογράφος, ποιητής και ζωγράφος και έχει τη βάση του στο Πεκίνο και στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτόν τον καιρό μένει στο Σαν Φρανσίσκο, όπου κάνει bachelor στη μουσική και στη σύνθεση. Λόγω της ενασχόλησής του με πολλές μορφές τέχνης, έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες. Σε όλα του τα έργα τα εκφραστικά μέσα είναι περιορισμένα έτσι ώστε να αντικατοπτρίζονται ομαλά οι λεπτές συνδέσεις μεταξύ των εικόνων που πολλές φορές μοιάζουν με ζωγραφικούς πίνακες. Η δουλειά αυτή αποτελείται από τρεις ενότητες: «Soft», «Solo», «Liberation». 
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Ιωσήφ Χαλβατζόγλου: Αντί κείμενα

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Ιωσήφ Χαλβατζόγλου, To Γαλάζιο, Χάρτινο Καραβάκι

Άψυχα αντικείμενα ή και τοπία, που όμως ο Ιωσήφ Χαλβατζόγλου διαχειρίζεται ως μορφές και θέλει να κατανοήσει τη δυναμική των σχέσεων που αναπτύσσεται μεταξύ τους ώστε να την αποδώσει με τους όρους της τέχνης του. Υπολογίζει τις αποστάσεις  και καμπυλώνει τα περιγράμματα για να φαίνονται όσα κρύβονται. Μαλακώνει ή σκληραίνει τις γραμμές και η αρχική αβεβαιότητα γίνεται πύκνωση και στερεότητα. 

Ισορροπεί τη σύνθεση και επιδιώκει έναν χώρο γεωμετρικό με δυνατές οριζόντιες και κάθετες γραμμές που η αδρότητά τους προσδίδει δύναμη και ένταση. Εδώ, στην επιμήκυνση ορισμένων σκιών και στη γεωμετρική δομή βρίσκονται ζωγραφικές μνήμες από τη μεταφυσική ζωγραφική, από τον Μοντριάν και τη γεωμετρική αφαίρεση, από τον Σεζάν, τον Μοράντι ή τον  Ρόθκο, μνήμες που ο καλλιτέχνης αφήνει ευανάγνωστες, σχεδόν τις επισημαίνει ως απόδοση φόρου τιμής. 

Φωταγωγός, Κολοκοτρώνη 59Β, στοά Noel
11 Μαρτίου - 13 Απριλίου

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Νεάπολις: «κοιτίς αμεριμνησίας και νεότητος» 1855-1965

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Νεάπολις: «κοιτίς αμεριμνησίας και νεότητος» 1855-1965

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση, επιδιώκοντας τον διαρκή στόχο ανάδειξης ιστορικών γειτονιών της Αθήνας, παρουσιάζει, σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Αθηναίων, ιστορική και εικαστική έκθεση για τη συνοικία της Νεάπολης που επιμελούνται ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος και η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού. 

Με αφετηρία τον χαρακτηρισμό της Νεάπολης από τον λογοτέχνη Κώστα Αθάνατο (1896-1966), στην έκθεση διαλέγονται δύο μαρτυρίες, το φωτογραφικό απόθεμα από τον 19ο και τον 20ό αιώνα με την εικαστική απόδοση της κληρονομιάς της περιοχής μέσα από έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η Νεάπολη αναδύεται ως κοιτίδα της νέας, τότε, πόλης πίσω από την Τριλογία προς τον Λυκαβηττό και του Στρέφη, μια συνοικία που ξεκίνησε ως «προάστιο» τον 19ο αιώνα για να εξελιχθεί σε αθηναϊκό τόπο πνευματικών κινήσεων, κέντρο διανοουμένων, καλλιτεχνών και φοιτητών. Αυτή η ιδιαίτερη ώσμωση ιδεών και ανθρώπων αποτέλεσε και αποτελεί ως σήμερα την πιο γοητευτική παράμετρο της πιο παλιάς από τις «νέες» συνοικίες της Αθήνας.
Επιμέλεια: Λουίζα Καραπιδάκη
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Χλόη Ακριθάκη: Και τώρα οι δυο μας

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Φωτογραφία της Χλόης Ακριθάκη

Μια έκθεση όπου οι φωτογραφίες της Χλόης Ακριθάκη συνδιαλέγονται με τα διηγήματα της Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη. Ένα διττό σύμπαν όπου οι βεβαιότητες διαρρηγνύονται για να ανασυντεθούν παραλλαγμένες, πλουτίζοντας τους τρόπους μας να μπαινοβγαίνουμε στη μέρα και στη νύχτα, να ελισσόμαστε ανάμεσα στα φώτα και τις σκιές, να διευρύνουμε το πώς δεξιωνόμαστε αυτό που είναι μπροστά στα μάτια μας και να του προσφέρουμε νέες δυνατότητες και διαστάσεις.

Gallery 7, Σόλωνος 20 & Βουκουρεστίου
12 Μαρτίου - 30 Μαρτίου  

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Ντένη Θεοχαράκη

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Η καλλιτέχνις ξαναγυρνά στο παλιό ερημωμένο εργοστάσιο είκοσι εννιά χρόνια μετά και αντικρίζει τη φθορά, την παρακμή, την εγκατάλειψη.

Η δημιουργός εμπνέεται από ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της ελληνικής βιομηχανίας και ανοίγει στον θεατή τις πύλες του μνημονικού της σύμπαντος, μετατρέποντας την επίσκεψή του σε μια ξεχωριστή, αισθητηριακή εμπειρία. Στα πολύπλευρα και πολυεπίπεδα εικαστικά σύνολα που παρουσιάζει καμβάδες της γίνονται τα παλιά σχέδια συναρμολόγησης (blue prints) που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή αυτοκινήτων στο εμβληματικό εργοστάσιο της ΤΕΟΚΑΡ ΑΒΕΕ (1980-1995), της οικογένειας Θεοχαράκη.

Η καλλιτέχνις ξαναγυρνά στο παλιό, ερημωμένο εργοστάσιο είκοσι εννέα χρόνια μετά και αντικρίζει τη φθορά, την παρακμή, την εγκατάλειψη. Διασώζει με τη φωτογραφική της μηχανή πολύτιμες εικόνες από το δυστοπικό, βανδαλισμένο τοπίο, μαζεύοντας με ευλάβεια σχέδια, χαρτιά, υφάσματα, δέρματα και ό,τι άλλο θα μπορούσε να διασωθεί. Κάθε έργο της αποτελεί ένα κείμενο ταυτότητας, μια πράξη μετάδοσης συναισθημάτων, σκέψεων και προβληματισμών, που αφυπνίζει τον θεατή και τον παρακινεί σε μια εναλλακτική θέαση της πραγματικότητας.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

BROKEN MIRROR

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Έργο της Κατερίνας Μαυρολέων

Δέκα σύγχρονοι καλλιτέχνες, εννέα ζωγράφοι και ένας γλύπτης, εμπνέονται από το υπερβατικό σύμβολο του καθρέφτη με τρόπο αφαιρετικό και εντελώς προσωπικό ο καθένας. Στέκονται απέναντι στον καθρέφτη, και μάλιστα τον σπασμένο, αναμετριούνται με το είδωλό τους, κάνοντας το έργο τους αντανάκλαση του εσώτερου εαυτού τους. Ακόμα και όταν το είδωλο κατακερματίζεται, η τέχνη είναι εκεί για να πολλαπλασιάσει τις αντανακλάσεις, να προσφέρει περισσότερα επίπεδα, άλλες διαστάσεις, νέες αναγνώσεις και διαδρομές σε ανεξερεύνητους ορίζοντες.

Συμμετέχουν οι Αδριανός, Δωροθέα Αμέντα, Κώστας Βαρώτσος, Κρίστι Γρηγορίου, Τζουλιάνο Καγκλής, Εβίτα Κανέλλου, Κατερίνα Μαυρολέων, Βαγγέλης Ρήνας, Κατερίνα Ριμπατσιού, Μάρα Τσαφαντάκη
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Κατερίνα Μπότσαρη + Karl Heinz Jeron KIFISSOS

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Η Κατερίνα Μπότσαρη και ο Karl Heinz Jeron επιχειρούν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ οπτικής και ηχητικής εμπειρίας.

Τι βλέπουμε όταν κοιτάζουμε τη φύση μέσα στον αστικό σχεδιασμό; Αυτό είναι ήδη μια πολιτιστική ματιά, αφού μεταφέρουμε μέσα μας τη γνώση και το συγκείμενο. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον δεν συνδέεται πάντα με την πρώτη ύλη των στοιχείων της. Η αντίληψη διαμεσολαβείται πάντα.

Με αυτή την καλλιτεχνική συνεργασία έρχονται κοντά οι πρακτικές δύο καλλιτεχνών που αμφότεροι παρατηρούν το αστικό τοπίο, δίνοντας έμφαση στην εμπειρία του τόπου μέσω της αισθητηριακής παρατήρησης, σχολιάζοντας την κατάχρηση των φυσικών πόρων από την ανθρωπότητα. Η Κατερίνα Μπότσαρη και ο Karl Heinz Jeron επιχειρούν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ οπτικής και ηχητικής εμπειρίας.
Επιμέλεια: Maaike Stutterheim

Space 52, Λάρνακος 28
15 - 31 Μαρτίου 

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου: «και ενθυμήθηκα πως είμαι ΓΥΝΑΙΚΑ»

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Γιάννης Τζομάκας, Η πτώση, 50x50cm, ακρυλικά σε καμβά

Με αφορμή τα λόγια της Zακυνθινής λόγιας Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου (1801-1832) στην αυτοβιογραφία της, μια σημαντική ιστορική μαρτυρία και συγχρόνως το πρώτο αξιόλογο δείγμα γυναικείας γραφής στη νεοελληνική γραμματεία, που πρωτοεκδόθηκε το 1881, παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μια ομαδική εικαστική έκθεση. Η αναζήτηση της ελευθερίας από μια νέα γυναίκα των αρχών του 19ου αιώνα που, ενώ αντιδρά θετικά στο άκουσμα της είδησης για την Επανάσταση του 1821, συνειδητοποιεί τον αποκλεισμό της από κάθε μορφή δημιουργικής ζωής, εμπνέει 58 σύγχρονους αξιόλογους εικαστικούς που υμνούν τη γυναίκα στα διαφορετικά πρόσωπα και στους διαφορετικούς ρόλους της στο πέρασμα των χρόνων και τον αγώνα της απέναντι σε κάθε είδους στερεότυπα που αφορούν το φύλο της και εξακολουθούν να έχουν θέση και λόγο στη σύγχρονη κοινωνία.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Χαρταετοί πάνω από την πόλη

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Ελένη Κανελλοπούλου

Παιχνίδι επιδεξιότητας, τεχνικής και φαντασίας, συντρόφευσε τα παιδικά μας χρόνια και αποτυπώθηκε στην τέχνη, εμπνέοντας ζωγράφους, ποιητές και λογοτέχνες. Δεκαπέντε καλλιτέχνες «πετούν» τους δικούς τους χαρταετούς, μοναδικά συλλεκτικά έργα που συνέθεσαν ο καθένας με τη φαντασία και τον τρόπο του, παίζοντας αλλά και εμβαθύνοντας σε ύλες, από ξύλο, πηλό, μέταλλα, υφάσματα, χρώματα και υφαντά μέχρι κορδόνια, σύρματα, κορδέλες και χαρτιά.

Attilio - Οικεία Τέχνη, Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου 99 & Ρήγα Φεραίου 12Α, Ηλιούπολη
9 - 29 Μαρτίου

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Θοδωρής Μπαργιώτας: Θεογονία

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Thodoris Bargiotas, "Bayou Betrothal ( La Sposa dell' Alligatore)", oil on canvas, 230 x 174cm, 2024

Στη νέα εικαστική μυθοπλασία του καλλιτέχνη τα πρόσωπα των έργων, κωμικά ορισμένες φορές στην όψη και στην έκφραση της αγωνίας τους, πασχίζουν να απαλύνουν την τραγωδία της ανυπαρξίας του Θεού, επινοώντας τον δικό τους και κατασκευάζοντάς τον με όποια υλικά μπορούν ή αναζητώντας τον στα πιο απίθανα μέρη, εξωθώντας στα άκρα την ανάγκη τους με μια άτσαλη ειδωλολατρική πρακτική. Το σύνολο των ζωγραφικών έργων της «Θεογονίας» μπορεί να διαβαστεί ως ένα εικονογραφικό πρόγραμμα κάποιου ξεχασμένου ναού μιας παλαιάς αλλόκοτης θρησκείας ενός μακρινού παρελθόντος ή ενός μετα-μεταμοντέρνου ναού μιας new age θρησκείας ενός όχι-και-τόσο-μακρινού μέλλοντος. Μάλλον το δεύτερο, καθώς οι χώροι όπου κινούνται οι νέοι και οι νέες του Μπαργιώτα σε αναζήτηση των θεών τους παραπέμπουν σε post-apocalyptic σκηνικά μιας απροσδιόριστης καταστροφής που προηγήθηκε.
Επιμελητής: Γιάννης Κουκουλάς

Γκαλερί Άλμα, Υψηλάντου 24, Κολωνάκι
21 Μαρτίου  - 13 Απριλίου
 

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Απόστολος Χαντζαράς: Μέλαινα Ναυς και άλλα θαύματα

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 Facebook Twitter
Ο ζωγράφος Απόστολος Χαντζαράς διαθέτει κάτι πολύ σπουδαίο: την αδιαμεσολάβητη και πρωτογενή σχέση του με τον αρχαίο Μύθο.

Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής Μάνος Στεφανίδης αναφέρει σχετικά με την έκθεση: «Στο πένθος μας χαρούμενοι. Κι ενώ κοιτάζουμε κατάματα την ιστορία. Δηλαδή την ανθρώπινη μοίρα. Να ένας πιθανός ορισμός της τέχνης. Από την άλλη, όσο αφηγούμαστε, όσο ζωγραφίζουμε τον κόσμο, τόσο ο κόσμος παύει να είναι πια τόσο ακατανόητος. Η ευλογία της τέχνης. Ο ζωγράφος Απόστολος Χαντζαράς διαθέτει κάτι πολύ σπουδαίο: την αδιαμεσολάβητη και πρωτογενή του σχέση με τον αρχαίο Μύθο. Σαν να μην έχουν διαρρεύσει χιλιετίες ολόκληρες, ο ζωγράφος αφηγείται τις πανάρχαιες ιστορίες σαν να τις ψιθύρισε χτες το βράδυ στο αυτί του ο παππούς Όμηρος. Σαν να είναι δικές του αποκλειστικά. Θαύμα. Λίγοι καλλιτέχνες στο παγκόσμιο στερέωμα διεκδίκησαν κάτι ανάλογο». 

Kapopoulos Fine Arts, Σκουφά 5, Κολωνάκι
12 Μαρτίου - 2 Απριλίου 

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λήδα Παπακωνσταντίνου

Portraits 2024 / Λήδα Παπακωνσταντίνου: «Εξυμνώ τα τραύματα των ανθρώπων»

Μία από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα δεν σταμάτησε να παρατηρεί και να πειραματίζεται, να αμφισβητεί και να αναδεικνύει με την καλλιτεχνική της πρακτική καίρια ζητήματα γύρω από άξονες όπως η έμφυλη ταυτότητα, η κοινωνική διάσταση του έργου τέχνης, η προσωπική και συλλογική μνήμη, η σχέση λόγου και σωματικότητας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Η συναρπαστική ζωή της Λίζα Πόντι και τα σχέδιά της που θα δούμε στην Αθήνα

Εικαστικά / Η συναρπαστική ζωή της Λίζα Πόντι και τα σχέδιά της που θα δούμε στην Αθήνα

Ακολουθώντας το μότο της ζωής της «δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά», η κόρη του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα και εκδότη Τζίο Πόντι έκανε σχέδια που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην γκαλερί The Breeder.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη 

Εικαστικά / Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης αναδεικνύει το άχρηστο σε τέχνη

Το εργαστήριο του χαράκτη, όπου ξεδιπλώνεται ένα σύμπαν βγαλμένο από κάποιο σκοτεινό παραμύθι, μεταφέρεται προσωρινά σε μια σχεδόν κρυμμένη αίθουσα του μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ