Martin Margiela: Ο κορυφαίος σχεδιαστής μόδας παρουσιάζει την εικαστική του δουλειά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο Martin Margiela στην γκαλερί Bernier/Eliades Facebook Twitter
Μία από τις σπάνιες φωτογραφίες του που τραβήχτηκε το 1997. Φωτ.: Marcio Madeira
0

Ο Βέλγος Martin Margiela, ένας κορυφαίος σχεδιαστής μόδας, ένας αληθινός καλλιτέχνης, που έκανε το 2021 την επιτυχημένη πρώτη του ατομική έκθεση εικαστικών τεχνών στη Lafayette Anticipations στο Παρίσι θα παρουσιάσει τη δουλειά του για πρώτη φορά στο κοινό της Αθήνας, στην γκαλερί Bernier/Eliades στις 7 Μαρτίου 2024.

Η εικαστική πρακτική του Martin Margiela καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μέσων, όπως ζωγραφική, γλυπτική, εγκατάσταση, κολάζ και κινηματογράφο. Τα έργα του μαρτυρούν την προτίμησή του για το παραγνωρισμένο και το αντισυμβατικό. Ο Margiela μεγεθύνει τόσο τις διαταραχές όσο και τις ποιητικές διασταυρώσεις, αναζητώντας την ομορφιά στο φευγαλέο.

Πιστεύει ότι τα αντικείμενα βρίσκονται πάντα σε κατάσταση μεταμόρφωσης και τον ιντριγκάρουν τα σημάδια του χρόνου. Σημαντικές πηγές έμπνευσης για τον καλλιτέχνη είναι το ανθρώπινο σώμα, η επιδερμίδα και τα μαλλιά, καθώς και το αστικό περιβάλλον ως ένας άπειρος τόπος θαυμασμού. Το έργο του Margiela είναι αφιερωμένο στο άγνωστο και την έκπληξη, σε συνδυασμό με μια εξαιρετική ευαισθησία για τα υλικά.

Ο Martin Margiela στην γκαλερί Bernier/Eliades Facebook Twitter
Σακάκι από συνθετικές περούκες, Φθινόπωρο-Χειμώνας 2008-2009 (“Artisanal” collection), | courtesy Galliera Palais Musée de la Mode de la Ville de Paris.

Ο Martin Margiela γεννήθηκε το 1957 στο Leuven του Βελγίου. Αφού παρακολούθησε τη σχολή τέχνης Sint-Lukas Kunsthumaniora στο Hasselt, μπήκε στο τμήμα μόδας της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών στην Αμβέρσα το 1977. Το 1988 ίδρυσε την Maison Martin Margiela. Αμέσως μετά την εικοστή επέτειο του ομώνυμου brand του το 2009, ο Martin Margiela αποφάσισε να εγκαταλείψει τον κόσμο της μόδας.

Έκτοτε αφοσιώθηκε αποκλειστικά στις εικαστικές τέχνες. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, πολλά μουσεία εξέθεσαν τα σχέδιά του, όπως το Bozar στις Βρυξέλλες, το Museum Boijmans Van Beuningen στο Ρότερνταμ, το Haus der Kunst στο Μόναχο, το LACMA στο Λος Άντζελες και το Somerset House στο Λονδίνο, μεταξύ άλλων. Μετά την επιτυχημένη πρώτη του ατομική έκθεση εικαστικών τεχνών στη Lafayette Anticipations στο Παρίσι το 2021, πρόσφατα εξέθεσε στο M WOODS, στο Πεκίνο (2022) και στο Μουσείο Τέχνης LOTTE, Σεούλ (2022).

Όπως οι καλλιτέχνες επινοούν συνεχώς νέες ζώνες εμπειρίας, επεκτείνοντας ατελείωτα τα όρια του έργου, έτσι και ο Μαρζελά, πιστός στην αρχή του, στη μεταμόρφωση του τρόπου που βλέπουμε τα πράγματα, ήταν ο πρώτος σχεδιαστής που εισήγαγε την ανακύκλωση στις δημιουργίες του, χρησιμοποιώντας στρατιωτικές κάλτσες, ρούχα από υπαίθριες αγορές και πλαστικές συσκευασίες.

Τα ρούχα του δείχνουν σημάδια φθοράς και η μόδα του συχνά ξεφεύγει από τα όρια του ντυσίματος, αλλά ο ίδιος κατάφερνε σαν χειρουργός να οργανώσει την ανατομία τους, να τα επανασυναρμολογήσει με απροσδόκητους τρόπους, φτιάχνοντας κάθε κομμάτι καλύτερο από αυτό που ήταν όταν το βρήκε.

Ο Μαρζελά είχε πάντα εμμονή με την προσοχή και την παρατήρηση, και έστρεψε το βλέμμα σε «αόρατα» όντα και αντικείμενα, απαρατήρητα μέρη και γεγονότα, οτιδήποτε ανεπαίσθητο μπορεί να διαμορφώσει τις εμπειρίες μας από τον κόσμο. Ακόμα και σήμερα, είναι εύκολα αναγνωρίσιμη η επιρροή του στη μόδα. Σε κάθε αποδομημένη, ανακυκλωμένη, υπερμεγέθη σιλουέτα που βλέπουμε, υπάρχει λίγος Μαρζελά, ακόμα και στην κορεσμένη σύγχρονη βιομηχανία.

Ο Martin Margiela στην γκαλερί Bernier/Eliades Facebook Twitter
Γιλέκο με 47 θραύσματα από πορσελάνη και πηλό, ασημένιο μεταλλικό σύρμα και μαυρισμένο μεταλλικό σύρμα, Φθινόπωρο-Χειμώνας 1989-1990 | courtesy Galliera Palais Musée de la Mode de la Ville de Paris.
Ο Martin Margiela στην γκαλερί Bernier/Eliades Facebook Twitter
"Red Nails" by Martin Margiela, 2019. Courtesy the artist and Zeno X Gallery, Antwerp. Produced by Lafayette Anticipations.

Πληροφορίες:
Γκαλερί Bernier/Eliades
Martin Margiela
Εγκαίνια  7 Μαρτίου 2024

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντιόρ, Γουέστγουντ, Μαρτζελά: Τρεις πρωτοπόροι της μόδας σε τρία αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Ντιόρ, Γουέστγουντ, Μαρτζελά: Τρεις πρωτοπόροι της μόδας σε τρία αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ

«Σινεμά και Μόδα: πίσω από τον καθρέφτη» έχει τίτλο το νέο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τις 15 έως τις 17/2.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου

Εικαστικά / Νεοϊμπρεσιονισμός και Μεσόγειος: Εγκαίνια για τη νέα μεγάλη έκθεση του Ιδρύματος Γουλανδρή

55 έργα, τα περισσότερα εκ των οποίων έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται στην πρώτη αφιερωματική έκθεση στον ελλαδικό χώρο για τη «σχολή» που ακολούθησε την πρώτη μεγάλη περίοδο του ιμπρεσιονισμού.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στινγκ: Τι συμβαίνει στους άνδρες όταν δεν έχουν πια κάτι να χτίσουν με τα χέρια τους;

Πολιτισμός / Στινγκ: Τι συμβαίνει στους άνδρες όταν δεν έχουν πια κάτι να χτίσουν με τα χέρια τους;

Με αφορμή την επιστροφή του μιούζικαλ The Last Ship στο West End, ο Στινγκ μίλησε για τη χαμένη περηφάνια των ναυπηγείων, την αποβιομηχάνιση και την ανδρική ενέργεια που, χωρίς κατεύθυνση, μπορεί να γίνεται τοξική.
THE LIFO TEAM
Η Ολίβια Ροντρίγκο απαντά στην κριτική για τα babydoll φορέματα: «Έτσι κανονικοποιούμε την παιδοφιλία στην κουλτούρα»

Πολιτισμός / Η Ολίβια Ροντρίγκο απαντά στην κριτική για τα babydoll φορέματα: «Έτσι κανονικοποιούμε την παιδοφιλία στην κουλτούρα»

Η τραγουδίστρια μίλησε για τα σχόλια γύρω από τις εμφανίσεις της και είπε ότι τα κορίτσια μεγαλώνουν με την ιδέα πως φταίνε τα ίδια αν οι άνδρες σεξουαλικοποιούν το σώμα τους.
THE LIFO TEAM
Κιάνου Ριβς: Ζητά επιείκεια για τον σκηνοθέτη που πήρε 11 εκατ. δολάρια από το Netflix και δεν τελείωσε ποτέ τη σειρά του

Πολιτισμός / Κιάνου Ριβς: Ζητά επιείκεια για τον σκηνοθέτη που πήρε 11 εκατ. δολάρια από το Netflix και δεν τελείωσε ποτέ τη σειρά του

Ο ηθοποιός έστειλε επιστολή υπέρ του Καρλ Ρινς, σκηνοθέτη του 47 Ronin, ο οποίος πήρε εκατομμύρια από το Netflix για μια σειρά επιστημονικής φαντασίας που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ για την AI στο σινεμά: «Δεν υπάρχει υποκατάστατο για την ψυχή»

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ για την AI στο σινεμά: «Δεν υπάρχει υποκατάστατο για την ψυχή»

Καλεσμένος στο podcast της Μισέλ Ομπάμα και του Κρεγκ Ρόμπινσον, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μίλησε για την AI στο Χόλιγουντ και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει υποκατάστατο για την ψυχή».
THE LIFO TEAM
Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Πολιτισμός / Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Στο Venezuelan Youth, η Silvana Trevale φωτογραφίζει παιδιά και εφήβους στη Βενεζουέλα μακριά από τα συνηθισμένα κλισέ της κρίσης: μέσα στην ομορφιά, την αγωνία, την πρόωρη ενηλικίωση και την επιθυμία μιας γενιάς να μη χαθεί.
THE LIFO TEAM
Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Πολιτισμός / Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο House of Nisaba του Moderna Museet, ο Soufiane Ababri επιστρέφει στο προσκήνιο με μια ζωγραφική φτιαγμένη από κρεβάτια, χρωματιστά μολύβια, queer σώματα, ανδρική ευαλωτότητα και μετα-αποικιακή μνήμη.
THE LIFO TEAM
Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Πολιτισμός / Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Στο νέο μυθιστόρημα της Meena Kandasamy, μια γυναίκα βλέπει το πρόσωπό της να κυκλοφορεί σε ένα ψεύτικο sex tape. Το Fieldwork as a Sex Object μιλά για deepfakes, online διαπόμπευση και τη μισογυνική βία της ψηφιακής εποχής.
THE LIFO TEAM
Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Πολιτισμός / Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Ο Γουίλεμ Νταφόε συμμετέχει στις 24 Ιουνίου, στο SNF Nostos 2026, σε σκηνική ανάγνωση του «Εχθρού του Λαού» του Ίψεν, ενός έργου για την αλήθεια που γίνεται απειλή όταν συγκρούεται με την εξουσία, το χρήμα και την κοινή γνώμη.
THE LIFO TEAM
Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Πολιτισμός / Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Με αφορμή την επανακυκλοφορία σπάνιων εικόνων από τη φωτογράφηση της Vogue στη Villa Ponti, ξανανοίγει η ιστορία της εντυπωσιακής συλλογής έργων του Φράνσις Μπέικον που είχαν η Σοφία Λόρεν και ο Κάρλο Πόντι: ένα σπίτι όπου το ιταλικό glamour, η οικογένεια, η αγορά τέχνης και τα παραμορφωμένα σώματα του Μπέικον έζησαν για λίγο μαζί.
THE LIFO TEAM
Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Πολιτισμός / Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Ύστερα από 40 χρόνια ερευνών, καθυστερήσεων και ανατροπών, το ιδιωτικό υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ άνοιξε ξανά στο Παλάτι των Βερσαλλιών, ανακατασκευασμένο σχεδόν από το μηδέν.
THE LIFO TEAM