Megxit: Η Βασίλισσα είναι οργισμένη - Νιώθει πως Μέγκαν και Χάρι την «μαχαίρωσαν πισώπλατα»

Megxit: Η Βασίλισσα είναι οργισμένη - Νιώθει πως Μέγκαν και Χάρι την «μαχαίρωσαν πισώπλατα» Facebook Twitter
9

Όλος ο Τύπος στη Βρετανία ασχολείται σήμερα με το παρασκήνιο της ανακοίνωσης των πρίγκιπα Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ πως παραιτούνται από τα βασιλικά τους καθήκοντα και την πρώτη αντίδραση της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η δε Daily Mail υιοθέτησε και τον όρο «Megxit» κατά το «Brexit» και το BBC μεταδίδει πως η απόφαση έχει πληγώσει την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια.

Megxit: Η Βασίλισσα είναι οργισμένη - Νιώθει πως Μέγκαν και Χάρι την «μαχαίρωσαν πισώπλατα» Facebook Twitter
Megxit: Η Βασίλισσα είναι οργισμένη - Νιώθει πως Μέγκαν και Χάρι την «μαχαίρωσαν πισώπλατα» Facebook Twitter

Χθες το βράδυ, το βασιλικό ζευγάρι «πίεσε το πυρηνικό κουμπί» της βασιλικής του καριέρας, ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπουν το Μπάκιγχαμ και τα σχετικά καθήκοντα.

Η δραματική τους απόφαση ελήφθη χωρίς τη γνώση της Βασίλισσας, του Πρίγκιπα Καρόλου ή του Πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος έμαθε για την ανακοίνωση μέσα από τις έκτακτες ειδήσεις, που χθες άρχισαν μαζικά να εμφανίζονται σε όλα τα παγκόσμια δίκτυα. Τα ταμπλόιντ λένε πως η Βασίλισσα Ελισάβετ αισθάνθηκε ότι η ξαφνική ανακοίνωση ήταν μια «πισώπλατη μαχαιριά» σε όλη την βασιλική οικογένεια και τον θεσμό.

Το ζευγάρι, που σχεδιάζει να μοιράσει το χρόνο του μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Αμερικής, έκανε την ανακοίνωση λίγες μέρες μετά την επιστροφή του από διακοπές έξι εβδομάδων στον Καναδά. Κανείς δεν γνώριζε και δεν περίμενε πως η επιστροφή του μετά τα Χριστούγεννα θα έφερνε τόσο καταιγιστικές εξελίξεις. Μια ανώτερη βασιλική πηγή δήλωσε ότι η βασίλισσα και η οικογένειά της ήταν «βαθιά απογοητευμένοι». Άλλη πηγή αναφέρει πως εκτός από «συγκλονισμένοι και λυπημένοι, είναι και εντελώς εξαγριωμένοι».

Σε μια δήλωση, που για τους βασιλικούς παρατηρητές εκφράζει την απόλυτη δυσαρέσκεια, το παλάτι του Μπάκιγχαμ είπε: «Οι συζητήσεις με τον Δούκα και τη Δούκισσα του Σάσεξ βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Αντιλαμβανόμαστε την επιθυμία τους να υιοθετήσουν μια διαφορετική προσέγγιση, αλλά πρόκειται για περίπλοκα ζητήματα που θα χρειαστούν χρόνο για να εργαστούν». Η ανακοίνωση αυτή ερμηνεύεται ως ξεκάθαρη δήλωση οργής και ίσως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες εξελίξεις, με παρεμβατικές κινήσεις από την Ελισάβετ.

Megxit: Η Βασίλισσα είναι οργισμένη - Νιώθει πως Μέγκαν και Χάρι την «μαχαίρωσαν πισώπλατα» Facebook Twitter
Η απόφαση που συντάραξε το Παλάτι είναι σε όλα τα πρωτοσέλιδα σήμερα

Μια θεωρητικά έγκυρη πηγή, κατέστησε σαφές ότι η ανακοίνωση-σοκ ήταν μια προσωπική δήλωση και πως «τα μέλη της οικογένειας δεν είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο». Μια άλλη βασιλική πηγή είπε: «Είναι βαθιά άδικο για τη βασίλισσα που δεν αξίζει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο. Οι άνθρωποι είναι απλώς καταστροφικοί».

Κατά το ρεπορτάζ, το ζευγάρι σχεδίασε και πήρε την απόφαση κρυφά από όλους, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Καναδά, ενώ η Βασίλισσα Ελισάβετ λέγεται πως χθες το βράδυ εξαγριώθηκε πραγματικά όταν ηρέμησε από το πρώτο σοκ.

Ακόμη και το πιο προσεκτικό BBC, μεταδίδει το ίδιο κλίμα στο Παλάτι. Τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας λέγεται ότι απογοητεύθηκαν με την απόφαση της Μέγκαν Μαρκλ και του Χάρι και πως δεν ενημέρωσαν τη βασίλισσα ή κάποιο άλλο μέλος πριν την ανακοίνωσή τους. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ είχε «μεσάνυχτα» σχετικά με την απόφαση, καθώς οι συνομιλίες για το μέλλον του ζευγαριού είχαν ξεκινήσει αλλά ήταν σε πολύ πρώιμα στάδια και υπήρχαν «πολύπλοκα ζητήματα».

Ο βασιλικός ανταποκριτής του BBC Peter Hunt είπε στο BBC Newsnight: «Είμαι πάντα πολύ επιφυλακτικός στη χρήση της φράσης "άνευ προηγουμένου", αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ ένα άλλο τέτοιο παράδειγμα». «Είναι ένας εφιάλτης για τα logistics», δήλωσε πρώην αξιωματούχος του Παλατιού «Υπάρχει ζήτημα ασφάλειας: ποιος παρέχει την ασφάλεια; Θα είναι η Σκότλαντ Γιαρντ ή θα ζητηθεί από τους Καναδούς να αναλάβουν κάτι τέτοιο. Και ποιος θα πληρώσει για αυτό;».

Το BBC σημειώνει πως υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις όπως το ποιος θα είναι ο νέος ρόλος τους, πού θα ζήσουν και ποιος θα πληρώνει, αλλά και τι σχέση θα έχουν Μέγκαν και Χάρι με την υπόλοιπη Βασιλική οικογένεια. «Είμαστε σε κατάσταση αναμονής και βλέπουμε αν αυτό το νέο μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει και αν τελικά θα είναι το πρώτο βήμα για να φύγουν πραγματικά από τη βασιλική οικογένεια», γράφει το BBC. Τα σημάδια πως το ζευγάρι ήταν δυσαρεστημένο με τη βασιλική ζωή τους ήταν εμφανή για μερικούς μήνες, δήλωσε ο βασιλικός συντάκτης του BBC. Ωστόσο όλοι σήμερα περιμένουν την νέα αντίδραση και περαιτέρω σχόλια της Ελισάβετ καθώς εκτιμούν πως θα κάνει σημαντική παρέμβαση για το θέμα και θα δείξει τις διαθέσεις της.

Πολιτισμός
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πορτρέτο της Μαρίας Αντουανέτας πιστεύεται πως απεικονίζει την αδερφή της

Πολιτισμός / Πορτρέτο της Μαρίας Αντουανέτας πιστεύεται πως απεικονίζει την αδελφή της

«Αν και αυτά τα εντυπωσιακά πορτρέτα έχουν εκτεθεί πολλές φορές τα τελευταία 250 χρόνια, θα είναι πραγματικά ξεχωριστό να βλέπουμε επιτέλους τη Μαρία Αντουανέτα όπως ήταν πραγματικά, και όχι να τη συγχέουμε με την αδελφή της», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας στη Γενεύη
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Βίλα Γκέτι: Παρουσίαση για την παραγωγή αρώματος στην Πύλο στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού

Πολιτισμός / Μια αρχαιολόγος έχει βρει πώς μύριζαν τα αρώματα στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Θα μιλήσει για αυτό σε μια διάλεξη

Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο - Βίλα Γκέτυ και αποτελεί μέρος της περιοδικής έκθεσης «The Kingdom of Pylos», την πρώτη μεγάλη έκθεση στη Βόρεια Αμερική αφιερωμένη στον Μυκηναϊκό πολιτισμό.
LIFO NEWSROOM
Ο Γούντι Άλεν θυμάται τη Νταϊάν Κίτον

Πολιτισμός / Ο Γούντι Άλεν αποχαιρετά τη Νταϊάν Κίτον

«Με την πάροδο του χρόνου έκανα ταινίες για ένα μόνο κοινό, τη Νταϊάν Κίτον. Δεν διάβασα ποτέ καμία κριτική για τη δουλειά μου και με ενδιέφερε μόνο η γνώμη της Κίτον», γράφει ο Άλεν σε κείμενό του, αφιερωμένο στην Αμερικανίδα ηθοποιό
LIFO NEWSROOM
Άννα Κυριακού: Από τη Finos Films και το Εθνικό Θέατρο έως τη «θεία Μπεμπέκα» στις «Τρεις Χάριτες»

Πολιτισμός / Άννα Κυριακού: Από τη Finos Films και το Εθνικό Θέατρο έως τη «θεία Μπεμπέκα» στις «Τρεις Χάριτες»

Στο Εθνικό Θέατρο, όπου υπήρξε μέλος για πάνω από 20 χρόνια, πρωταγωνίστησε σε 34 έργα, από την Ηλέκτρα και τον Πειρασμό του Ξενόπουλου, έως τον Οθέλλο και τη Λυσιστράτη
LIFO NEWSROOM
Μία Φάροου: Απέτισε φόρο τιμής στη Νταϊάν Κίτον παρά τη στήριξή της στον Γούντι Άλεν

Πολιτισμός / Μία Φάροου: «Ήταν ένα σπάνιο άτομο» - Απέτισε φόρο τιμής στη Νταϊάν Κίτον παρά τη στήριξή της στον Γούντι Άλεν

Το μήνυμα της έρχεται μετά την απόφαση της Νταϊάν Κίτον να υπερασπιστεί δημόσια τον Γούντι Άλεν, εν μέσω κατηγοριών για σεξουαλική κακοποίηση της κόρης τους
LIFO NEWSROOM
Κολοσσαίο: Τούνελ 2.000 ετών που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά οι αυτοκράτορες, ανοίγει για το κοινό

Πολιτισμός / Κολοσσαίο: Τούνελ 2.000 ετών που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά οι αυτοκράτορες, ανοίγει για το κοινό

Γνωστό ως «Διάδρομος του Κόμμοδου», το τούνελ μήκους 55 μέτρων κατασκευάστηκε κάτω από το αμφιθέατρο, ώστε οι αυτοκράτορες και οι εκλεκτοί τους καλεσμένοι να φτάνουν στις αυτοκρατορικές θέσεις χωρίς να αναμειγνύονται με το πλήθος
LIFO NEWSROOM
Από τη Γερμανία στην Αρχαία Ολυμπία: Επαναπατρίστηκε μέρος κιονόκρανου που είχε απομακρυνθεί παράνομα

Πολιτισμός / Από τη Γερμανία στην Αρχαία Ολυμπία: Επαναπατρίστηκε κιονόκρανο που είχε απομακρυνθεί παράνομα

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού, ο επαναπατρισμός του κιονόκρανου κατέστη δυνατός χάρη στην ευαισθησία και το θάρρος μιας Γερμανίδας, η οποία το κατείχε από τη δεκαετία του 1960, μετά από περισυλλογή του από την περιοχή του Λεωνιδαίου
LIFO NEWSROOM
Οι No Doubt επανενώνονται για μια σειρά εμφανίσεων στο Sphere του Λας Βέγκας

Πολιτισμός / Οι No Doubt επανενώνονται για μια σειρά εμφανίσεων στο Sphere του Λας Βέγκας

«Το να το κάνω αυτό με τους No Doubt μοιάζει σαν να επιστρέφω στο παρελθόν για να ξαναζήσω την ιστορία μας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε κάτι εντελώς καινούργιο με τρόπους που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε.», δήλωσε η Gwen Stefani
LIFO NEWSROOM