Κύπρος: Επιστρέφει σπίτι της η 19χρονη Βρετανίδα - Ικανοποίηση Τζόνσον

Κύπρος: Επιστρέφει σπίτι της η 19χρονη Βρετανίδα - Ικανοποίηση Τζόνσον Facebook Twitter
3

Την ικανοποίησή του για την δικαστική απόφαση, στην υπόθεση του ομαδικού βιασμού που κατήγγειλε η 19χρονη Βρετανίδα στην Κύπρο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.


Ειδικότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καλωσόρισε την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου σχετικά με την υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας, η οποία, κατά πως προκύπτει από την 70σέλιδη απόφαση, κατέθεσε ψευδώς ότι υπέστη ομαδικό βιασμό.

Εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός εκφράζει την ικανοποίησή του για την ανασταλτική ποινή (τέσσερις μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή), με την υπόσχεση ότι η Βρετανία θα συνεργαστεί με την Κύπρο και άλλες χώρες ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο.

Υπενθυμίζεται ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου επέβαλε την Τρίτη ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή και πρόστιμο 140 ευρώ στη 19χρονη Βρετανίδα, η υπεράσπιση της οποίας θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Την ανακούφιση της 19χρονης Βρετανίδας και της μητέρας της μετά από την απόφαση για τετράμηνη φυλάκιση με αναστολή από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, μεταφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ.


Η Mirror φιλοξενεί μια πρώτη δήλωση της νεαρής, με την οποία ευχαριστεί όσους τη στήριξαν και κυρίως τους γονείς της. Η μητέρα της δηλώνει ανακουφισμένη, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη του κόσμου, που ακουγόταν έξω από το δικαστήριο κατά την απαγγελία της ποινής, έκανε μεγάλη διαφορά για τις δυο τους.

Το θέμα κυριάρχησε στα Βρετανικά ΜΜΕ, με έμφαση μεταξύ άλλων και στη δήλωση των συνηγόρων της 19χρονης ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης και ότι θα φτάσουν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, ο δικηγόρος Λιούις Πάουερ δήλωσε ότι η μάχη για την αθωότητα της 19χρονης θα συνεχιστεί.

«Θα ασκήσουμε έφεση κατά της καταδίκης και θα πάμε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Λέμε και θα υποστηρίξουμε ότι αυτό το νεαρό κορίτσι στερήθηκε τόσο την αξιοπρέπεια της όσο και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά της. Έχει διαγνωστεί με σοβαρό μετατραυματικό στρες και αυτή η υπόθεση έχει οδηγήσει στην επιδείνωση της ψυχικής της υγείας. Αυτή η υπόθεση έχει εκτενείς επιπτώσεις για γυναίκες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για κατάλληλη νομική εκπροσώπηση. Αυτή η νεαρή γυναίκα έχει επιδείξει τεράστια γενναιότητα, θάρρος και σθένος καταγγέλλοντας ό,τι συνέβη», δήλωσε ο Βρετανός δικηγόρος, σύμφωνα με τον Guardian.

Το BBC αναφέρει  ότι ο δικαστής είπε πως δίνει στη 19χρονη «μια δεύτερη ευκαιρία» συνυπολογίζοντας το νεαρό της ηλικίας της, την άσχημη ψυχική της υγεία και το γεγονός ότι βρίσκεται μακριά από συγγενείς, φίλους και τις σπουδές της.

Εκτεταμένες είναι επίσης και οι αναφορές στο συγκεντρωμένο πλήθος γυναικών από το Ισραήλ και την Κύπρο έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, που υποστήριζαν τη 19χρονη φωνάζοντας συνθήματα κατά της Κυπριακής Δικαιοσύνης. 

Οι Times σχολιάζουν ότι η ποινή με αναστολή βάζει τέλος σε μια υπόθεση που προκάλεσε «διεθνή κατακραυγή».

Η Daily Mail αναφέρει πως η μητέρα της νεαρής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ και προς το Foreign Office για την υποστήριξη.

Με πληροφορίες από Philenews / Sigmalive / ΚΥΠΕ / The Times

Διεθνή
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Σιγουρα δε θα επρεπε να λιντσαρουμε ατομα που εχουν διαπραξει εγκληματα. Ειδικα οταν ειναι θεματα ευαισθητα οπως συκοφαντια για βιασμο, που σιγουρα σε στιγματιζει.Τωρα βεβαια, νομιζω οτι συμπεριφορες σαν αυτες απλα ενθαρυνουν και αλλες κοπελες καθοτι οπως φαινεται και να αποδειχθουν ενοχες, η ποινη φαινεται τουλαχιστον επιεικης.
Αναρωτιέμαι πάντως, αν είχε κάνει αυτό το πράγμα ένας άνδρας θα είχε την ίδια αντιμετώπιση; Θα του δινόταν χάρη; Θα ένιωθε ικανοποίηση ο πρωθυπουργός της χώρας του ή απλά θα στελνόταν στην πυρά για όσα θα είχε κάνει όπως θα έπρεπε κιόλας;