Η Τουρκία συνεχίζει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο με Φατίχ και Γιαβούζ

Η Τουρκία συνεχίζει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο με Φατίχ και Γιαβούζ Facebook Twitter
1

Τα δύο τουρκικά πλοία γεωτρήσεων, «Φατίχ» και «Γιαβούζ», συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα ακολουθήσει κι άλλο ένα πλοίο αυτόν το μήνα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ.

Η Τουρκία έχει αποστείλει δύο πλοία γεωτρήσεων, το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ», όπως και ένα ερευνητικό σκάφος στην ανατολική Μεσόγειο. Σε δηλώσεις που έκανε από το «Γιαβούζ», ο Ντονμέζ σημείωσε ότι ένα δεύτερο ερευνητικό σκάφος θα αρχίσει εργασίες στην περιοχή από τα τέλη του Αυγούστου. Μια τουρκική φρεγάτα και ένα σκάφος περιπολίας συνοδεύουν το «Γιαβούζ».

«Το 'Φατίχ' συνεχίζει τις εργασίες στην γεώτρηση Finike-1 στις περιοχές που έχει άδεια η Τουρκία. Το 'Γιαβούζ' συνεχίζει τις επιχειρήσεις στην γεώτρηση Karpaz-1», σημείωσε στις δηλώσεις αυτές που έκανε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας χθες, Τρίτη, αλλά είχαν εμπάργκο ως σήμερα. «Το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis θα συμμετάσχει στη δουλειά αυτή από τα τέλη του Αυγούστου», πρόσθεσε. 

Οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τους δυτικούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και των ΗΠΑ. «Υποστηρίζουμε μια ειρηνική, σταθερή περιοχή και αποθαρρύνουμε τις προκλητικές ενέργειες από οποιουσδήποτε παράγοντες», δήλωσε χθες Τρίτη ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που είναι αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων Φράνσις Φάνον, απαντώντας σε ερώτηση για τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ανέστειλαν τον περασμένο μήνα τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική συμφωνία για τις αερομεταφορές και αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθεί περαιτέρω διάλογος ΕΕ-Τουρκίας σε υψηλόβαθμο επίπεδο προς το παρόν. Την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συζητήσουν για την εξεύρεση τρόπου ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες έχουν περιέλθει σε τέλμα για δύο χρόνια.

Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι η κυπριακή πλευρά κάνει μονομερείς προσπάθειες ερευνών για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο παρά τις επανειλημμένες τουρκοκυπριακές προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος. «Αυτό δεν αφήνει στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στην Τουρκία καμία άλλη επιλογή από αυτό που κάνουν τώρα», υποστήριξε ο Ακιντζί σε συνέντευξή του στο Reuters TV.

Μιλώντας χθες στους Τούρκους πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι στις απόπειρες κλοπής και σαμποτάζ που γίνονται ονομάζοντάς τις γεωτρήσεις», σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Οι δικηγόροι της αναφέρουν ότι είχε δεχτεί πρόταση αμοιβής 10.000 δολαρίων για να χορέψει σε ιδιωτικό πάρτι στην κατοικία του Έπσταϊν - Της είπε ότι θα πληρωνόταν επιπλέον και την πίεσαν να εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις μαζί τους
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια