MasterChef: Αυτό που συνέβη χθες με τον Ζαχίρ, μήπως έπρεπε να το προβλέψει η παραγωγή;

MasterChef: Αυτό που συνέβη χθες με τον Ζαχίρ, μήπως έπρεπε να το προβλέψει η παραγωγή; Facebook Twitter
10

Ο Ζαχίρ είναι από τους πλέον συμπαθείς παίκτες του τρίτου κύκλου του MasterChef. Τόσο με την προσωπική του ιστορία, όσο και τις μαγειρικές ικανότητές του, αλλά κυρίως με την καλόκαρδη συμπεριφορά του έχει κερδίσει το ενδιαφέρον κριτών και τηλεθεατών. 

Όμως, χθες και κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας αποχώρησης συνέβη κάτι που αν μη τι άλλο προκάλεσε αίσθηση, κυρίως για τα επίπεδα ετοιμότητας της παραγωγής του μαγειρικού διαγωνισμού. Ως γνωστόν, ο Ζαχίρ είναι Αφγανός, Μιλά πολύ καλά τα ελληνικά, όμως, την ώρα της κρίσης ανέκυψε το θέμα του περιορισμού της γλώσσας στην ανάγνωση της συνταγής, η οποία θα εξασφάλιζε την παραμονή του στον διαγωνισμό. 

Δεν έχει σημασία αν τελικά έβγαλε πιάτο και μάλιστα κέρδισε την υψηλότερη βαθμολογία από τους κριτές. Η αμήχανη στιγμή που στέκεται πανικόβλητος πάνω από μία συνταγή που δεν μπορεί να διαβάσει και ζητά βοήθεια από τον εξώστη δείχνοντας το χαρτί, τα λέει όλα. 

Και φυσικά, δεν έλειψαν τα ειρωνικά σχόλια από ανθρώπους που βρίσκονταν στον εξώστη, για το αν θα τα κατάφερνε ή όχι, αλλά και τα γέλια για το ότι δεν μπορούσε να καταλάβει τη διαφορά της λέξης "τσάι" από τα τσάιβς (τα λένε και σχοινόπρασσα...).

 

Φυσικά και υπήρξαν αντιδράσεις, φυσικά υπήρξαν και συμπαίκτες που βοήθησαν να ξεπεραστεί ο περιορισμός της γλώσσας. Ίσως, όμως, και μετά από αυτό το άβολο περιστατικό η παραγωγή θα έπρεπε να μεριμνήσει για το πώς θα εξηγείται το περιεχόμενο και η εκτέλεση της συνταγής στον διαγωνιζόμενο με πιο κατανοητό τρόπο. 

Δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί (καθημερινά εκατοντάδες μετανάστες προσπαθούν με κάθε τρόπο να συνεννοηθούν για πολύ πιο ζωτικά ζητήματα με υπηρεσίες, οργανισμούς, κ.λπ, χωρίς να μιλούν ή να διαβάζουν ελληνικά). Τηλεοπτικά, όμως, και ανθρώπινα αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δει η παραγωγή του show. 

Ε, και τελοσπάντων, δεκτή η στροφή του μαγειρικού διαγωνισμού στις ανθρώπινες ιστορίες φέτος και με ένα βλέμμα σε κοινωνικά θέματα, αλλά να υπάρχει και follow up στον χειρισμό τους. 

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλοι μιλάνε για τον «εγώ δεν είμαι ρατσιστής» Σταμάτη και τη συμπεριφορά του στον Ζαχίρ του MasterChef

 

 

TV & Media
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Εννοειται πως επρεπε να ειχαν προβλεψει το προβλημα και την κατανοηση των συνταγων απο πιθανους αλλοδαπους παικτες,αλλα οταν το μονο τους θεμα ειναι να γινει οσο πιο reality παιχνιδι,τι περιμενεις?Και φυσικα αυτα ειναι ψιλα γραμματα για τους τρεις Superμαγειρες κριτες...
Νομίζω, ότι πιο πολύ τον δυσκόλεψε, το ότι έπρεπε να διαβάσει ασιατικά υλικά, που δεν γνώριζε καθόλου, γραμμένα στην ελληνική γλώσσα. Ακόμα και ένας Έλληνας θα μπερδεύονταν. Επειδή το είδα το επεισόδιο είπε χαρακτηριστικά, διάβαζα τη συνταγή έκανα δυο βήματα και ξεχναγα τι είχα διαβάσει.
Μεγάλη κουβέντα τι πρέπει να λέγεται και τι όχι σε αυτές τις εκπομπές. Αλλά σίγουρα έπρεπε να έχουν προβλέψει το πρόβλημα της ανάγνωσης στα ελληνικά. Και ευτυχώς που δεν βρέθηκε κανα βλαμμενο να πει ότι του διάβαζαν την συνταγή.
Συμφωνοι έπρεπε να τού εξηγήσουν την συνταγή αν δεν καταλάβαινε την γλώσσα αλλά το Master chef ειναι διαγωνισμός μαγειρικής σε πλαίσια παιχνιδιού δεν είναι μέρος για να ακούγονται ανθρώπινες ιστορίες , μεταναστευτικά θέματα και ούτω καθ εξής , αλλιώς θα είχε χαρακτήρα κοινωνικής εκπομπής κτλπ.Το λάθος της παραγωγής είναι οτι ενα παιχνίδι μαγειρικής που το παρακολουθούμε για να περνάει ευχάριστα η ώρα μας προσπαθούν να το αλλάξουν σε κοινωνικό "παιχνίδι" πράγμα τελείως ανακόλουθο και άτοπο με το θέμα που πραγματεύεται η εν λόγω εκπομπή.
"το Master chef είναι διαγωνισμός μαγειρικής σε πλαίσια παιχνιδιού δεν είναι μέρος για να ακούγονται ανθρώπινες ιστορίες , μεταναστευτικά θέματα και ούτω καθ εξής"Χωρίς να έχω δει τίποτε από master chef (πλην του "κρατς") θα έλεγα πως "ο άνθρωπος" πίσω από μία ...συνταγή ή μία εκτέλεση τραγουδιού ή επίδειξη ενός ταλέντου πάντοτε ενδιαφέρει, ειδικώς αν έχει μία ιστορία να πει, πρωτότυπη ή συγκινητική κ.λπ.. Σε τέτοιου τύπου shows απ' το america's got talent μέχρι το xfactor ακούς από ανθρώπους που ξεπέρασαν τον καρκίνο, μέχρι προσωπικές ιστορίες βίου ολόκληρων οικογενειών κ.λπ.. Μπορεί να είναι όλα αυτά μαζί να είναι λίγο fast food συναισθημάτων και ως ένα βαθμό να εξυπηρετούν τηλεθέσαση κ.λπ., αλλά -έλα τώρα- και εσύ δεν κόπτεσαι επειδή ο κος Ζαχίρ, κατέθεσε την (όποια) ιστορία του, απλά κόπτεσαι επειδή κατέθεσε μία (συγκεκριμένη) που θεωρείς ότι θα κάνει τον κο Ζαχίρ και τους ομοεθνείς του λίγο πιο ανθρώπινους στα μάτια του μέσου Έλληνα τηλεθεατή. Έτσι δεν είναι;
Ιστορίες προφανώς και μπορούν να ακούγονατι,αν και δεν ήταν τέτοιο το κονσεπτ του μαστερ σεφ,τώρα έγινε.Πολιτικές ατζέντες όμως όχι δεν είναι σωστό να εξυπηρετούνται μέσα από ένα τηλεπαιχνίδι.
Εφ όσον δεν εχεις δεί τίποτα απο το Master chef καλό θα ήταν να μήν σχολιάζεις επι των πεπραγμένων δίοτι απλά δεν ξέρεις. Επίσης μήν προσπαθείς να θίξεις το πρόβλημα του "ρατσισμού" μέσω ενός τηλεοπτικού παιχνιδιού άσχετο με το κοινωνικό αυτό ζήτημα διότι απλά και σε αυτή την περίπτωση το σχόλιό σου είναι άκυρο.
Α μάλιστα, ναι, φοβερό επιχείρημα. Πρέπει να 'χει δει κανείς -συγκεκριμένα- το μάστερ σεφ για να γνωρίζει τι γίνεται στις εκπομπές αυτού του είδους τόσα χρόνια, παγκοσμίως ... REALITY TV είναι, guys: Take it or leave it....Και επειδής ναούμε, ακόμα και στις τάσεις των realities, "πίσω" είμαστε στο Ελλάδα, ας μην κάνουμε ότι ανακαλύπτεται η πυρίτιδα τώρα:"WHY I LOVE THE BACK STORIES ON TALENT SHOWS"https://catcountry1073.com/why-i-love-the-back-stories-on-talent-shows/+MasterChef star Gregg Wallace says that contestants are wasting their time with sob stories.https://www.digitalspy.com/tv/reality-tv/a303728/masterchef-gregg-sob-stories-dont-work/(Από το 2011!)