Ηλέκτρα: Εξωφρενικές ιστορίες, δυνατές ερμηνείες

Ηλέκτρα: Εξωφρενικές ιστορίες, αξιοθαύμαστες ερμηνείες Facebook Twitter
Είναι κορυφαία η Έμιλυ Κολιανδρή ως τηλεοπτική Ηλέκτρα.
0


ΗΛΕΚΤΡΑ: Ο ΜΥΘΟΣ-ΣΥΜΒΟΛΟ
 του ανταγωνισμού κόρης και μάνας για την αγάπη του πατέρα, λέει η αρχαία τραγωδία και εξ αυτής η σύγχρονη ψυχανάλυση.  

Στην τηλεοπτική, όμως, «Ηλέκτρα», την καθημερινή σειρά της ΕΤ1 –την παρακολουθούμε στο Ertflix–, ο ανελέητος ανταγωνισμός ξεσπάει για τον εραστή της Ηλέκτρας, που γίνεται και σύζυγος της κόρης.

Αυτός είναι ο πυρήνας μιας ιστορίας που εξελίσσεται με μια σαπουνοπερικής τεχνικής συναρπαστική πλοκή (για όσους αφήνονται στον ψυχαγωγικό εθισμό των θεαμάτων του είδους, και ανήκουμε σε αυτούς) με πολλές παράλληλες ιστορίες. Το σενάριο, που βασίζεται σε μια ιδέα της συγγραφέως Βίκυς Καπλάνη) υπογράφουν οι Μυρτώ Αρβανίτη και ο Θωμάς Ταμπάκης, και τη σκηνοθεσία η Βίκυ Μανώλη.

Αλλά δεν θα σταθούμε στην άρτια ομολογουμένως εφαρμογή των πάγιων σεναριακών μοτίβων των αντίστοιχων σειρών· διεφθαρμένοι πλούσιοι - αγνοί φτωχοί που υφίστανται του λιναριού τα πάθη μέχρι να δικαιωθούν, σατανικός δολοφόνος που στη δεύτερη σεζόν γίνεται ο καλός άγγελος των θυμάτων του, σεναριακή αδεία, κι ακόμη συγκλονιστικά μυστικά, ένα νόθο παιδί, βιασμοί, κορυφαία διλήμματα που οδηγούν ακόμη και σε φόνους –πολύ σαπουνοπερικό χαρακτηριστικό αυτό–, μέχρι και σε λαθρεμπόριο με Ιταλούς μαφιόζους οδηγεί η σεναριακή φαντασία (και η ανάγκη επιμήκυνσης του σεναρίου για να ολοκληρωθεί η σεζόν). 

Είναι κορυφαία η Έμιλυ Κολιανδρή ως τηλεοπτική Ηλέκτρα. Χαίρεσαι να την παρακολουθείς να αλλάζει εκφράσεις ανάλογα με τα συναισθήματα που απαιτεί ο ρόλος σε κάθε σκηνή, ακόμα και όταν το σενάριο ολισθαίνει στην αναπόφευκτη σαπουνοπερική ανοησία.

Για μας το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της «Ηλέκτρας» είναι οι δυνατοί γυναικείοι χαρακτήρες που απογειώνονται από τις ερμηνείες των ηθοποιών. Χαρακτήρες στους οποίους αποτυπώνεται με δραματική συνέπεια η πολυπλοκότητα της γυναικείας συμπεριφοράς.

Ηλέκτρα: Εξωφρενικές ιστορίες, αξιοθαύμαστες ερμηνείες Facebook Twitter
Για μας το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της «Ηλέκτρας» είναι οι δυνατοί γυναικείοι χαρακτήρες που απογειώνονται από τις ερμηνείες των ηθοποιών.

Είναι κορυφαία η Έμιλυ Κολιανδρή ως τηλεοπτική Ηλέκτρα. Χαίρεσαι να την παρακολουθείς να αλλάζει εκφράσεις ανάλογα με τα συναισθήματα που απαιτεί ο ρόλος σε κάθε σκηνή, ακόμα και όταν το σενάριο ολισθαίνει στην αναπόφευκτη σαπουνοπερική ανοησία: αριστοκρατική σύζυγος δημάρχου και στοργική μάνα, που δείχνει να ασφυκτιά και να αναζητά διεξόδους, καταπιεσμένη και ενοχική γιατί έχει στηρίξει σε ένα ψέμα τον γάμο και τη ζωή της, η πρωτότοκη κόρη της δεν είναι του συζύγου αλλά του αδελφού του, που τη βίασε και την εγκατέλειψε – όλα αυτά την καθιστούν ευάλωτη και απροστάτευτη απέναντι στο κύμα του παράνομου έρωτα που σαρώνει αντιστάσεις και συμβάσεις, με ξεσπάσματα όταν παίρνει τη ζωή στα χέρια της και τιμωρεί, αλλά, πάνω απ’ όλα, την καθιστούν μια μάνα που παλεύει με τη σκοτεινή πλευρά της ερωτευμένης γυναίκας για να προστατέψει την κόρη, που ερωτεύεται τον εραστή της. Μια γυναίκα που ανακαλύπτει ότι οι άνδρες γύρω της τη θεωρούν αρκετά χαζή ώστε της λένε ψέματα και την εξουσιάζουν.

Αλλά τι λαϊκό θέαμα θα ήταν η «Ηλέκτρα» αν δεν είχε και τις μέχρι κωμικής εξάρσεως δραματικές υπερβολές, ιδίως με τον χαρακτήρα του μοιραίου εραστή-καταλύτη-των-ισορροπιών, του Παύλου, του νέου και ωραίου καθηγητή στο γυμνάσιο που μόλις βλέπει την Ηλέκτρα να βουτάει με το κομπινεζόν στο ποτάμι την ερωτεύεται και τη διεκδικεί από τον σύζυγο, τον Σωτηράκη (εξαιρετικός ο Τάσος Γιαννόπουλος που, από αρνάκι, αποδεικνύεται καταχθόνιος εκδικητής). Ο Παύλος, βέβαια, είναι φυγάς του χουντικού καθεστώτος και βρίσκεται στην Αρσινόη με ψεύτικο όνομα και ιδιότητα, όμως αυτό δεν τον εμποδίζει διόλου να γίνει ο μοιραίος άνδρας για την οικογένεια της Ηλέκτρας, παρασύροντας μάνα και κόρη με τα λόγια. Για τη μάνα πηγαίνει, με την κόρη βρίσκεται παντρεμένος, αλλά εξελίσσεται σε μεγάλη απογοήτευση και για τις δυο.

Ηλέκτρα: Εξωφρενικές ιστορίες, αξιοθαύμαστες ερμηνείες Facebook Twitter
Η Έμιλυ Κολιανδρή με τον Απόστολο Τότσικα σε σκηνή της σειράς.

Απογοητευτική είναι η ερμηνεία του Απόστολου Τότσικα στον ρόλο του Παύλου. Ίδιος σε κάθε σκηνή, επίπεδος ακόμη και στον τόνο της φωνής: είτε ερωτική εξομολόγηση κάνει είτε θυμώνει, είτε αγκαλιάζει παράνομα την Ηλέκτρα είτε νόμιμα τη Νεφέλη, την κόρη της.

Σε αντίστιξη με τους γυναικείους χαρακτήρες, οι ανδρικοί καταλήγουν παγιδευμένοι στον τρόμο που τους προκαλεί η δυσνόητη γι’ αυτούς γυναικεία πολυπλοκότητα.

Η υπόθεση τοποθετείται χρονικά την εποχή της χούντας, έτσι δίνεται η ευκαιρία για μία ακόμη τηλεοπτική και ως εκ τούτου εξόχως ψυχαγωγική επεξεργασία του εθνικού και κοινωνικού τραύματος με τα συνήθη κλισέ του απόηχου εκείνων των χρόνων: οι επαναστάτες νέοι, ο χουντικός γυμνασιάρχης που διορίζεται από το καθεστώς και δήμαρχος (πολύ καλός στην κωμική εκδοχή του Περλεπέ ο Εμμανουήλ Γεραπετρίτης), ενώ η τοπική κοινωνία τον ειρωνεύεται και αντιδρά με σθένος στις χουντικές του επιταγές, όταν ευκαιρήσει από τα ιδιωτικά της πάθη και τις οικογενειακές δυστυχίες. Φυσικά, όλα αυτά διαδραματίζονται στο κλειστοφοβικό περιβάλλον μιας επαρχιακής νησιωτικής πόλης, της Αρσινόης, καθώς αυτό διευκολύνει την ένταση και την έμφαση στα ακραία χαρακτηριστικά χαρακτήρων και καταστάσεων.

Ηλέκτρα: Εξωφρενικές ιστορίες, αξιοθαύμαστες ερμηνείες Facebook Twitter
Ξεχωρίζει η Κατερίνα Διδασκάλου, η Δόμνα, μάνα της Ηλέκτρας.

Ξεχωρίζει η Κατερίνα Διδασκάλου, η Δόμνα, μάνα της Ηλέκτρας. Εξαιρετική στην απόδοση της τραγικής φιγούρας μιας γυναίκας ναυτικού που αντιμετωπίζει ολομόναχη τις δοκιμασίες του μεγαλώματος των κοριτσιών της στην επαρχία του ’60 και φτάνει να λυγίσει από ενοχές για τις επιλογές που αναγκάστηκε να κάνει.

Με ωριμότητα που μας εκπλήσει ευχάριστα ερμηνεύουν τους ρόλους των θυγατέρων της Ηλέκτρας, η Όλγα Μιχαλοπούλου ως Νεφέλη, η τρελά ερωτευμένη και εν τέλει σύζυγος του Παύλου, και η Ειρήνη Λαφαζάνη, η πρωτότοκη Δανάη, το μεγάλο μυστικό της Ηλέκτρας. Η αποκάλυψη των ψεμάτων κάνουν τη μάνα στόχο του ανελέητου θυμού τους. Η Τιτίκα της πολύ έμπειρης τηλεοπτικά Λουκίας Παπαδάκη, η συμπαθητική, κουτσομπόλα Μερόπη της Ευαγγελίας Μουμούρη, η ταβερνιάρισσα Ζωή με το προοδευτικό πνεύμα της Δανάης Λουκάκη, όλες οι ηρωίδες υπηρετούν με χάρη και συνέπεια οικείες, αναγνωρίσιμες συμπεριφορές, παρά τις υποχρεωτικές, δραματουργικά, εξάρσεις του σεναρίου. 

Το τρέιλερ της σειράς

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ MICHAEL DOUGLAS

Οθόνες / Μάικλ Ντάγκλας: Το ήσυχο αντίο ενός ανήσυχου σταρ

«Nepo baby» πριν καν υπάρξει ο όρος, ο Μάικλ Ντάγκλας βρήκε τη δική του φωνή μέσα από ρόλους που σφράγισαν το Χόλιγουντ, φτάνοντας σε μια καριέρα έξι δεκαετιών γεμάτη σκαμπανεβάσματα και δυνατές στιγμές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TAINIES

Οθόνες / Ο ανανεωμένος Superman και 6 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένας υπερήρωας, μερικοί επικίνδυνοι καρχαρίες, ένα αμερικανικό ρομαντικό δράμα, μπόλικος σουρεαλισμός και γαλλικό chanson: Το κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας έχει από όλα - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ