Θερμή παράκληση των Ιρανών προς την παρουσιάστρια της κλήρωσης του Μουντιάλ για να ντυθεί πιο σεμνά

Θερμή παράκληση των Ιρανών προς την παρουσιάστρια της κλήρωσης του Μουντιάλ για να ντυθεί πιο σεμνά Facebook Twitter
7

«Αγαπητή παρουσιάστρια της κλήρωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ντυθείτε»! Οι Ιρανοί φίλαθλοι πολιορκούν την σελίδα στο Instagram της διάσημης Ρωσίδας αθλητικής δημοσιογράφου, Μαρία Κομαντάγια, που θα παρουσιάσει μαζί με τον Γκάρι Λίνεκερ την κλήρωση των ομίλων της κορυφαίας διοργάνωσης, έχοντας ένα πολύ ιδιαίτερο αίτημα.

Η αγαλλίαση στο Ιράν ήταν μεγάλη τον Ιούνιο. Με τη νίκη 2-0 επί του Ουζμπεκιστάν οι τρεις φορές πρωταθλητές Ασίας εξασφάλισαν το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 στη Ρωσία. Οι φίλαθλοι περιμένουν με ανυπομονησία την κλήρωση της Παρασκευής στη Μόσχα, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν για την τύχη της ζωντανής μετάδοσης στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό IRIB.

Ο λόγος είναι η εμφάνιση της Μαρία Κομαντάγια. Λόγω αυστηρών ισλαμικών προδιαγραφών, το πρόγραμμα IRIB προβλέπεται να διακοπεί αμέσως μόλις παρουσιαστούν γυναίκες που δεν είναι «ευπρεπώς ενδεδυμένες». Ανησυχώντας για την τύχη της μετάδοσης, πολλοί Ιρανοί φίλαθλοι ζήτησαν μέσω Instagram από την Ρωσίδα δημοσιογράφο να μην φορέσει ρούχα «προκλητικά».

«Παρακαλούμε να μας βοηθήσετε, με την επιλογή που θα κάνετε από την ντουλάπα σας για τα ρούχα που θα φορέσετε, ώστε να μπορέσουμε να δούμε ολόκληρη την τελετή», έγραψε ένας Ιρανός φίλαθλος στη σελίδα της στο Instagram. Χιλιάδες τέτοιες αναφορές έχουν συμβεί, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Mokhbernews, η Κομαντάγια, φέρεται να απάντησε ότι δεν γνώριζε τους περιορισμούς στο Ιράν και έκανε γνωστό ότι θα έκανε προσεκτική επιλογή, αλλά αυτό είναι κάτι που καθορίζεται από την FIFA και όχι από τον παρουσιαστή.

Το 2006 στο Ρίο, υπήρξε το πρόβλημα με την Χάιντι Κλουμ, όταν η μετάδοση έπρεπε να διακοπεί ακόμα και για λίγα λεπτά λόγω των χορευτών της σάμπα. Ετσι κι αλλιώς, πάντως, εκατομμύρια Ιρανοί αναμένεται να παρακολουθήσουν την κλήρωση την Παρασκευή στη Μόσχα. Ολόκληρη ή με διακοπές, αυτό θα εξαρτηθεί από την παρουσία της Μαρία Κομαντάγια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθλητισμός
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Αν η κληρωση γινοταν στο Ιραν ας εβγαινε και με μπουργκα, τωρα δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει για μια χωρα να γινει εξαιρεση. Δεν θα βγει με το βρακι της προφανως η γυναικα αλλα δε θα βγει και με ζιβαγκο για να ειναι αυτοι ευχαριστημενοι.
Εγώ κατάλαβα ότι οι Ιρανοί φίλαθλοι δεν έχουν πρόβλημα με την εμφάνισή της αυτή καθαυτή. Το πρόβλημά τους είναι ότι οι Ιρανικές αρχές, αν θεωρήσουν άσεμνη την περιβολή της, θα διακόψουν το πρόγραμμα που τόσο πολύ θέλουν να παρακολουθήσουν οι φίλαθλοι. Γι' αυτό και παρακαλούν, δεν απαιτούν.
Δήθεν φιλελές για τους μουσουλμάνους στη Μ.Ανατολή: καθόλου προοδευτικές χώρες, η θέση της γυναίκας είναι μεσαιωνική κλπ. κλπ.Δήθεν φιλελές για τους μουσουλμάνους που έρχονται Ευρώπη: το να φοράει η γυναίκα μαντίλα και μπούρκα είναι δικαίωμα και όχι καταπίεση, πρέπει να είμαστε ανεκτικοί με τους διαφορετικούς πολιτισμούς, τα εγκλήματα που διαπράττονται από μετανάστες είναι φασιστική προπαγάνδα, ο δυτικός κόσμος δεν είναι καθόλου ανεκτικός κλπ. κλπ.
Ας ξεχωρίσουμε για άλλη μια φορά τα μήλα από τα πορτοκάλια: Δεν είναι το ίδιο κακό να φοράει μια γυναίκα μπούρκα επειδή το θέλει (ναι επειδή της έχει επιβληθεί αυτό το πρότυπο, ξέρουμε όλοι πως "δεν το θέλει πραγματικά" και όλοι θέλουμε να αλλάξει άποψη και να απελευθερωθεί αλλά το εκφράζει ως δική της βούληση χωρίς να αναγκάζεται από κάποιον και η ίδια πιστεύει πως το θέλει και έτσι πρέπει να είναι) και άλλο επειδή την αναγκάζουν και αν δεν το κάνει αντιμετωπίζει λιθοβολισμό, απειλές, κλπ. Ο δυτικός πολιτισμός έμαθε μετά από χιλιετίες προσπάθειας, ένα βαθύ μεσαίωνα, να είναι ανεκτικός. Και πρέπει να το διατηρήσει και να μην κοιτάει μόνο την προστασία του "νοικοκυριού". Η τάση της γενίκευσης που έχουμε ορισμένοι μας κάνει να νομίζουμε πως ο Αφγανός που κακοποίησε σεξουαλικά το 11μηνο παιδι του είναι ο κανόνας, ενώ στη χώρα του το ίδιο έγκλημα πιθανότατα τιμωρείται με ποινές ακρωτηριασμού ή θανάτου.Φυσικά υπάρχει φασιστική προπαγάνδα κατά των μεταναστών. Η δουλειά τους είναι. Δεν σημαίνει αυτό πως δεν γίνονται εγκλήματα και από μετανάστες, ούτε ότι συνήθως οι μετανάστες παρουσιάζουν αυξημένους δείκτες εγκληματικότητας (το κοινωνιολογικό αυτό φαινόμενο εξηγείται από πολλούς παράγοντες, π.χ. φτώχεια, απουσία δεσμού με τη χώρα και τους κατοίκους της, κ.ά. φτάνοντας ακόμη και σε ρατσιτσικά πάθη ή μίση από μέρους των ίδιων των μειονοτήτων -κάτι που προφανώς ούτε αυτό είναι ο κανόνας).Δεν είναι άλλωστε τόσο σπάνιο το φαινόμενο μετανάστες 2ης ή 3ης γενιάς να στρέφονται κατά νέων μεταναστών. Με τον ίδιο τρόπο που συχνά οι (παλιότερα φτωχοί) νεόπλουτοι στρέφονται κατά των φτωχών - πολύ περισσότερο από ότι οι γεννημένοι στα πλούτη-, ίσως γιατί έτσι νιώθουν πως ξορκίζουν την παλιά τους κατάσταση ή επειδή έχουν αποκτήσει το status του νοικοκυραίου και οτιδήποτε απειλεί τη σταθερότητα της ζωής τους ξορκίζεται, ενώ ακριβώς το αντίθετο θα ήταν αυτό που αναμέναμε: Να δείξει συμπόνοια στον ομοιοπαθή με αυτόν.
''Η τάση της γενίκευσης που έχουμε ορισμένοι μας κάνει να νομίζουμε πως ο Αφγανός που κακοποίησε σεξουαλικά το 11μηνο παιδι του είναι ο κανόνας, ενώ στη χώρα του το ίδιο έγκλημα πιθανότατα τιμωρείται με ποινές ακρωτηριασμού ή θανάτου. ''Διάβασε λίγο εδώ σε παρακαλώ: https://www.nytimes.com/2015/09/21/world/asia/us-soldiers-told-to-ignore-afghan-allies-abuse-of-boys.html